Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα για τα Καλάβρυτα και το ναζισμό - Σπάνια ντοκουμέντα την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου

Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα για τα Καλάβρυτα κ...

Με τον Στέλιο Κούλογλου

Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα για τα μαρτυρικά Καλάβρυτα. Την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου στις 23.00 προβάλλεται από την ΕΡΤ η εκπομπή του Στέλιου Κούλογλου. Πρόκειται για το β΄ μέρος της εκπομπής ΝΑΖΙ, ΛΗΘΗ και ΝΕΟΝΑΖΙ (Β μέρος). ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ: Η τελική λύση


Καλάβρυτα 1943. Ξημερώματα 13ης Δεκεμβρίου. Οι καμπάνες χτυπάνε και οι Καλαβρυτινοί υποχρεώνονται από τους Γερμανούς κατακτητές να συγκεντρωθούν στην πλατεία του χωριού έχοντας μαζί τους μια κουβέρτα και λίγο ψωμί. Οδηγούνται στο σχολείο, όπου οι γυναίκες χωρίζονται από τους άντρες. Ο χρόνος θα παγώσει στις μνήμες των Καλαβρυτινών για πάντα στις 14:32, όταν στον λόφο του Καπή πάνω από τα Καλάβρυτα θα ηχήσει το πρώτο από τα τρία μυδραλιοβόλα που θα «θερίσουν» όλο τον αντρικό πληθυσμό του χωριού – 635 άντρες, ανάμεσα στους οποίους και πολλά παιδιά.

Άουσβιτς 1943. Με την ονομασία «Τελική Λύση» έγινε γνωστό το σχέδιο των ναζί για τη συστηματική δολοφονία των Εβραίων, τόσο στη Γερμανία όσο και στις περιοχές που κατακτήθηκαν από αυτή κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ανάμεσα στα εκατομμύρια Εβραιών που μεταφέρθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης ήταν και το σύνολο σχεδόν της ελληνικής εβραϊκής κοινότητας. Όταν οι κατάδικοι έφταναν στο κολαστήριο του Άουσβιτς γινόταν ο διαχωρισμός: οι νέοι αποκτούσαν ένα «τατουάζ από την κόλαση», φορούσαν την χαρακτηριστική ριγέ στολή και οδηγούνταν στα καταναγκαστικά έργα, ενώ οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά υποχρεώνονταν σε ένα «ντους θανάτου», που θα κατέληγε στα κρεματόρια.

Η εκπομπή εξετάζει το ζήτημα της μνήμης και της λήθης, μέσα από συγκλονιστικές μαρτυρίες επιζώντων και σπάνια ντοκουμέντα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις