Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

EVENTS

/

Άρωμα Σμύρνης στο Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο - ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Άρωμα Σμύρνης στο Πανεπιστημιακό Γυμναστ...

Εκδήλωση με τίτλο «Σμύρνη Πατρίδα μου Γλυκιά»

Συγκίνηση και συναισθήματα αναμνήσεων αλλά και γλεντιού, προσέφερε η μουσικοχορευτική εκδήλωση του Πανεπιστημίου Πατρών-Πανεπιστημιακού Γυμναστηρίου με τίτλο «Σμύρνη Πατρίδα μου Γλυκιά», που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου2012, στον χώρο εκδηλώσεων «Μικρός Πρίγκιπας», στο κέντρο της Πάτρας.

Το Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο με τη φοιτητική χορευτική του ομάδα, παρουσίασαν μια αξιόλογη διαδρομή αναφορών, προβολών, χορού, τραγουδιού και μουσικής  στη Σμύρνη και στη Μ. Ασία από τα χρόνια της δημιουργίας, του ξεριζωμού και της επαναδημιουργίας στη Μητέρα Πατρίδα. Χοροί συρτοί, καρσιλαμάδες διαφορετικοί, ζεϊμπέκικα, χασάπικα αργά και γρήγορα, τραγούδια της Μεγάλης Σμύρνης, του έρωτα και του ξεριζωμού, συνέθεσαν ένα κλίμα αναμνήσεων και συγκίνησης. Όλοι οι παρευρισκόμενοι, τραγουδούσαν μαζί με τη χορευτική ομάδα γνωστά ακούσματα των Ελλήνων προσφύγων της Μ. Ασίας όπως το «Σ’ αγαπώ γιατί σαι ωραία», «Σμύρνη Πατρίδα μου Γλυκιά» κ.ά.

Ο Συντονιστής του Πανεπιστημιακού Γυμναστηρίου, κ. Νικόλαος Βασιλείου, στην αναφορά του κατά την έναρξη, τόνισε τη σημασία της εκδήλωσης και τη συνδρομή του Πανεπιστημίου Πατρών, της Επιτροπής Αθλητισμού και κυρίων των φοιτητών-χορευτών του Γυμναστηρίου στην παρουσίαση της Μουσικής Παράδοσης του Ελληνισμού.

Προσκεκλημένοι ομιλητές για να δώσουν το στίγμα του θέματος της εκδήλωσης, ήταν ο κ. Σήφης Μπουζάκης, καθηγητής στο τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών, που παρουσίασε άγνωστες και γνωστές στιγμές Ιστορίας και Παιδείας της περιοχής και ο κ. Κωνσταντίνος Πελετίδης, πρόεδρος του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου Πατρών, ιατρός και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης στην Πάτρα «Λαϊκή Συσπείρωση», που αναφέρθηκε στους Έλληνες πρόσφυγες της Σμύρνης και της Μ. Ασίας που ζουν στην Πάτρα και στην ευρύτερη περιοχή.

Η εκδήλωση είχε και μια αξιόλογη ροή, όπου από το παραδοσιακό σμυρναίικο και μικρασιάτικο τραγούδι, έγινε ένα χορευτικό πέρασμα στα πρώτα χρόνια του ρεμπέτικου με δημιουργίες του Βαμβακάρη, αποτυπωμένες χορευτικά από την ομάδα φοιτητών του Πανεπιστημιακού Γυμναστηρίου. Το χασάπικο «Φραγκοσυριανή», το καμηλιέρικο ζεϊμπέκικο «τα ματόκλαδά σου λάμπουν» και το απτάλικο ζεϊμπέκικο «τα δυο σου χέρια πήρανε (βεργούλες)», παρέσυραν το κοινό σε τραγούδι και ρυθμικά παλαμάκια.

Την καλλιτεχνική και χορευτική επιμέλεια είχε ο Γρηγόρης Μικρώνης,  Ε.Ε.ΔΙ.Π Ι Φυσικής Αγωγής του Πανεπιστημιακού Γυμναστηρίου.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν μέλη Δ.Ε.Π. του Πανεπιστημίου Πατρών, διοικητικό προσωπικό, φοιτητές και φοιτήτριες, καθώς και κοινό από την πόλη της Πάτρας.

Παραδείγματα όπως το δράμα της Σμύρνης και της Μ. Ασίας, είναι χαρακτηριστικά και σήμερα, για τη διαδρομή της χώρας, μιας δύσκολης διαδρομής, όπου κοιτάζοντας τα ιστορικά, κοινωνικά, οικονομικά και πολιτισμικά δεδομένα των γεγονότων τότε, έχουμε μια βάση για να κατανοήσουμε και ίσως να σώσουμε αρκετά πράγματα από τα αντίστοιχα δεδομένα σήμερα. Ας θυμόμαστε οι γεροντότεροι και ας γνωρίζουμε οι νεότεροι την ιστορία μας… τον τρόπο ζωής μας… μόνο να κερδίζουμε έχουμε…

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View