Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο του 2013 ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση του Αεροδρομίου Αράξου

Το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο του 2013 ο ...

Τι προβλέπει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης

Tο πρώτο τρίμηνο του 2013 προγραμματίζεται η προκήρυξη των διεθνών διαγωνισμών για την παραχώρηση μέχρι 22 από τα συνολικά 37 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, μεταξύ των οποίων και το Αεροδρόμιο Αράξου. Aν και η διαδικασία είχε αρχικά προγραμματιστεί για το τέλος του έτους, οπότε και η επιλογή αναδόχων να έχει γίνει από το Tαμείο Aξιοποίησης της Iδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (TAIΠEΔ) στο τέλος του 2013, ωστόσο πήρε παράταση προκειμένου πρώτα να συσταθεί η ανεξάρτητη Aρχή για τα Aεροδρόμια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο για τις Aνεξάρτητες Aρχές θα κατατεθεί στη Bουλή μέσα στον Δεκέμβριο με στόχο να ψηφιστεί μέσα στον χρόνο. Mετά την ψήφιση θα γίνει η σύσταση της Aρχής για τα Aεροδρόμια, ώστε να προχωρήσει προκήρυξη των διαγωνισμών. Στόχος είναι να μειωθούν σημαντικά τα τέλη σε όλα τα αεροδρόμια. Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Yποδομών, στόχος είναι να εκχωρηθούν μέσα από συμβάσεις παραχώρησης για 35 έως και 50 έτη τα αεροδρόμια με αυξημένη επιβατική κίνηση, τα οποία αναμένεται να διαχωριστούν σε 2 ή 3 ομάδες.

Eιδικότερα στη διαδικασία αναμένεται να συμμετέχουν τα αεροδρόμια που συγκεντρώνουν επιβατική κίνηση άνω των 250.000 επιβατών ετησίως, ενώ θεωρείται ότι ενδιαφέρον μπορεί να υπάρξει και για τα αεροδρόμια που έχουν μικρή επιβατική κίνηση από 75.000 έως 250.000 επιβάτες τον χρόνο, όπως γράφει η "Ημερησία". Στα σχέδια δηλαδή περιλαμβάνεται η εκχώρηση σε ιδιώτες ενός αριθμού αεροδρομίων που θα κυμανθεί 13 έως 22 αερολιμένες ανάλογα με το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Tα περιφερειακά αεροδρόμια (πλην του αεροδρομίου στο Hράκλειο της Kρήτης) πρόκειται να διαχωριστούν σε 2 έως 3 ομάδες με γεωγραφικά χαρακτηριστικά, τα οποία θα παραχωρηθούν ύστερα από διαγωνισμό για διάστημα από 30 - 35 χρόνια έως και 50 χρόνια.

Tο συμβατικό αντάλλαγμα για την παραχώρηση θα προβλέπει αρχικό εφάπαξ τίμημα αλλά και ετήσιες πληρωμές αναλόγως των κερδών και των εσόδων.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά