Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Πάτρα: Οι επόμενες δημοτικές εκλογές - Τα πρόσωπα, οι επιχειρηματίες, το παρασκήνιο και η... Χρυσή Αυγή

Πάτρα: Οι επόμενες δημοτικές εκλογές - Τ...

Πως σχηματοποιούνται, ως αυτή την ώρα, οι Κινήσεις 18 μήνες πριν τις κάλπες

Μας χωρίζουν περισσότεροι από 18 μήνες από τις επόμενες δημοτικές εκλογές. Κι όμως, στην Πάτρα αρχίζουν ήδη να σχηματοποιούνται οι πρώτες κινήσεις με βασική επιδίωξη την «κατάληψη» του δημαρχιακού θώκου. Η ρευστότητα που επικρατεί στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό και η οποία μπορεί, ανά πάσα στιγμή, να φέρει τα πάνω κάτω συνυπολογίζεται ασφαλώς ως ένας αστάθμητος παράγοντας πλην όμως αυτό δεν αποτρέπει την δρομολόγηση σχεδιασμών ή ακόμα και εξελίξεων σε τοπική κλίμακα.

Χρειάστηκαν αρκετές μέρες και πολλά τηλεφωνήματα ώστε να αποκρυσταλλωθούν οι πληροφορίες που συγκέντρωσε το thebest.gr και να διαμορφωθεί μια πρώτη, ίσως πρόωρη εικόνα, των σχημάτων που ετοιμάζονται να δώσουν παρών στις επόμενες δημοτικές εκλογές. Αφετηρία του ρεπορτάζ ήταν οι προθέσεις του νυν Δημάρχου Γιάννη Δημαρά. Ο ίδιος, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, μέχρι σήμερα δεν έχει με αποφασιστικότητα διαμηνύσει ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος χωρίς, φυσικά, να αποκλείεται αυτή η προοπτική. Το βέβαιο είναι ότι η παράταξη του «Τώρα για την Πάτρα» ακόμα και με άλλον επικεφαλής, σε περίπτωση που ο κ. Δημαράς πάρει την απόφαση ν’ αποσυρθεί, θα είναι παρούσα στις επόμενες δημοτικές εκλογές καθώς η αλήθεια είναι ότι οι συγκυρίες (κρίση, πενιχρά οικονομικά κ.λπ.) δεν την ευνόησαν ώστε να υλοποιήσει το πρόγραμμα που είχε προεκλογικά υποσχεθεί.

Από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, παρά τα περί αντιθέτου λεγόμενα, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Δημήτρης Κατσικόπουλος, που την προηγούμενη φορά έφτασε στην «πηγή» χωρίς να πιει «νερό», θα είναι παρών στις δημοτικές εκλογές με προφανή στόχο να πάρει την ρεβάνς κα ν’ αξιοποιήσει την φθορά που συνοδεύει την νυν δημοτική αρχή. Από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας, εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου, ο Κώστας Χριστόπουλος θα θελήσει να είναι ξανά υποψήφιος Δήμαρχος, επενδύοντας και στην καλή προσωπική σχέση που έχει με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Έχει ακουστεί και το όνομα του βουλευτή Θανάση Νταβλούρου αλλά είναι αμφίβολο αν ο ίδιος έχει πράγματι βλέψεις για τον Δήμο.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η κινητικότητα στα κόμματα της Αριστεράς. Κι αν για το ΚΚΕ ο Κώστας Πελετίδης συνιστά «σταθερή αξία» για τα άλλα δυο μεγάλα κόμματα του χώρου υπάρχουν αθέατες διεργασίες που ενδεχομένως οδηγήσουν σε εκπλήξεις. Στον ΣΥΡΙΖΑ, φέρ’ ειπείν, λέγεται ότι ομάδα στελεχών θεωρεί εξαιρετική επιλογή για την θέση του υποψηφίου Δημάρχου τον νυν δημοτικό σύμβουλο, επικεφαλής της «Ανυπότακτης Πολιτείας» Χρήστο Πατούχα. Ωστόσο, ένα άλλο κομμάτι στελεχών θεωρεί καλή επιλογή και τον Νίκο Κοντοέ, πρώην Πρόεδρο του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας και πρώην Πρόεδρο της ΔΕΥΑΠ. Πρόσωπο ιδιαίτερα αγαπητό στην πόλη, με πολιτικές και επιστημονικές περγαμηνές, αποδεδειγμένη συνέπεια και ακεραιότητα. Επί του παρόντος, όπως πληροφορείται το thebest.gr οι όποιες συζητήσεις έχουν εντελώς ανεπίσημο χαρακτήρα.

Υποψήφιος θα είναι και πάλι ο Ανδρέας Τζουραμάνης, όπως και ο Μίμης Αιβαλής που έχει κάνει σοβαρή δουλειά στην υπόθεση διεκδίκησης του θαλάσσιου μετώπου και η δουλειά αυτή έχει αναγνωριστεί από μεγάλο μέρος των Πατρινών.

Ωστόσο, ενδιαφέρον παρουσιάζουν δυο ακόμα κινήσεις, εν πολλοίς άγνωστες στο ευρύ κοινό.

Η πρώτη κίνηση, όπως μαθαίνει το thebest.gr, αφορά ομάδα νέων και εξαιρετικά επιτυχημένων επιχειρηματιών της πόλης. Πρόσωπα άφθαρτα, με ισχυρά κοινωνικά ερείσματα, μακριά από κομματικές εμπλοκές, με πλούσια δράση στο ενεργητικό τους, χαμηλού προφίλ και με αποδεδειγμένες ικανότητες. Τα πρόσωπα αυτά συζητούν μεταξύ τους, βλέπουν την δυσφορία που ο κόσμος τρέφει για τους, με την στενή έννοια, πολιτικούς και θεωρούν ότι ο Δήμος μπορεί να μεταβληθεί σε αναπτυξιακό όχημα για την πόλη, μακριά από αγκυλώσεις και κομματικές εξαρτήσεις. Οι πληροφορίες που συγκέντρωσε το thebest.gr λένε ότι επί του παρόντος – είναι νωρίς άλλωστε- δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις. Ούτε για «κάθοδο» στις εκλογές, ούτε για τίποτε άλλο. Άνθρωπος που δραστηριοποιείται στον χώρο των media επιβεβαίωσε στο thebest.gr ότι «πράγματι γίνονται συζητήσεις, αλλά ως εκεί...».

Η δεύτερη κίνηση αφορά την οργάνωση της «Χρυσής Αυγής». Η απόφαση είναι ειλημμένη. Αυτόνομη κάθοδος στις δημοτικές εκλογές τόσο στην Πάτρα όσο και στον Δήμο Δυτικής Αχαΐας χωρίς να έχει γίνει καμία αναφορά ή σκέψη σε πρόσωπα. Η δημοσκοπική άνοδος της «Χρυσής Αυγής», αν παραμείνει ως τις δημοτικές εκλογές, είναι πιθανόν να ανακατέψει για τα καλά την τράπουλα και να οδηγήσει σε εκπλήξεις.

Τέλος, υπάρχει και ο... απρόβλεπτος παράγοντας Νίκος Νικολόπουλος. Που ποτέ του δεν έκρυψε το ενδιαφέρον του για τον Δήμο της Πάτρας, ανεξαρτήτως των κατά καιρούς «συγκυριακών» δηλώσεων του περί μη ενδιαφέροντος.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις