Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Ο Πολιτισμός αιμορραγεί

Ο Πολιτισμός αιμορραγεί

Του Χρήστου Κουτσούκη, Προέδρου της Ένωσης Εικαστικών Πάτρας

"Ας αφήσουμε τον πολιτισμό στους επαΐοντες. Ας αφήσουμε τον πολιτισμό έξω από τις πολιτικές και τις ανταλλαγές.

Ο πολιτισμός δεν διέρχεται κρίση. Κρίση διέρχεται το σύστημα που τόσα χρόνια διαχειρίζεται τον πολιτισμό. Και ποιο είναι αυτό το σύστημα; Στα μεν δημοτικά πράγματα η εκλεγμένη δημοτική αρχή, στη δε κεντρική εξουσία οι εκάστοτε κυβερνήσεις. Η τελευταία απόφαση του Υπουργού Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού για κατάργηση της ελεύθερης εισόδου από τα Μουσεία και τους Αρχαιολογικούς χώρους των Εικαστικών είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Έτσι θα σωθεί η οικονομία της χώρας και θα μπούνε τα πράγματα στη θέση τους. Κρίμα!

Αλλά ας έρθουμε στα τοπικά. Πράγματι την είχα στηρίξει τη δημοτική αρχή και πίστεψα στη διαφορετικότητα του νέου σχήματος που διεκδικούσε να κυβερνήσει την πόλη. Βέβαια επειδή δεν είχα εμπειρία από την ενασχόληση με τα κοινά, η μία απογοήτευση διαδέχονταν την άλλη. Η στελέχωση του οργάνου της πόλης που διαχειρίζεται θέματα που έχουν να κάνουν με πολιτιστικές δράσεις και με τον πολιτισμό δεν μπορεί να συνεχιστεί να γίνεται βάζοντας «αγαπητικούς» και «φίλους». Δεν μπορεί ο Δήμαρχος να ρωτάει τους συνεργάτες του «με τι θα σου άρεσε να ασχοληθείς» και ο καθένας να απαντά «δεν ασχολούμαι με αυτό, μου αρέσει φαίνεται καλό και μου ταιριάζει». Οι περισσότεροι έχουν μια εμμονή μα τον πολιτισμό και ας μην έχουν ασχοληθεί με το αντικείμενο ή δεν έχουν γνώσεις. Πάντα στην «απέξω» μένουν όσοι παράγουν πολιτισμό, ίσως γιατί δεν είναι καλοί στο παρασκήνιο. Τελικά πάντα επικρατεί το παρασκήνιο.

Σήμερα οι εικαστικοί που δίδαξαν στο εικαστικό εργαστήριο είναι απλήρωτοι για 8 μήνες. Έτσι, επειδή μου αρέσει σε απασχολώ αλλά δεν σε πληρώνω. Είναι πράγματι αδιανόητο να σκεφθεί κανείς ότι κάποιοι άνθρωποι (εκ των οποίων κάποιοι δεν έχουν άλλο εισόδημα) προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και δεν πληρώνονται.

Σήμερα αισθάνομαι λυτρωμένος από την απόφαση που πήρα να αποχωρήσω και να διαχωρίσω τη θέση μου από πολιτικές και πρακτικές που δεν μπορώ να υιοθετήσω. Μπορώ πλέον να συνομιλώ με φίλους και να μην χρειάζεται να απολογούμαι και να προσπαθώ να δικαιολογήσω τα αδικαιολόγητα.

Αλλά επειδή δεν μου αρέσει να μηδενίζω τα πράγματα σε άλλους τομείς η δημοτική αρχή έχει κάνει αρκετά. Μπράβο και καλό κουράγιο. Ίσως αν συνεχίσουμε έτσι τελικά να φθάσουμε και στον πολιτισμό.

Τελικά αυτή η πόλη δεν αλλάζει!"

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις