Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

H θέση της Βίβιαν Σαμούρη, για το θέμα «παραχώρησης χώρων της λιμενικής ζώνης από το Δήμο στην Κοινωφελή του Δήμου Πατρέων

H θέση της Βίβιαν Σαμούρη, για το θέμα «...

Το θέμα συζητήθηκε στο Δημοτικό

H θέση της Βίβιαν Σαμούρη, στο Δημοτικό Συμβούλιο, για το θέμα «παραχώρησης χώρων της λιμενικής ζώνης από το Δήμο στην Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Πατρέων - Καρναβάλι Πάτρας:

1. «Έχετε φέρει στην ημερήσια διάταξη, να λάβει απόφαση το Σώμα για την παραχώρηση, χωρίς αντάλλαγμα, των χώρων όλου του κτιρίου του πρώην συνεδριακού κέντρου του ΟΛΠΑ, του στεγασμένου χώρου, που βρίσκεται αριστερά του συνεδριακού κέντρου, και του ενδιάμεσου υπαίθριου χώρου, μεταξύ του συνεδριακού κέντρου και του στεγασμένου χώρου.

Μια απόφαση, δηλαδή, η οποία θα ήταν νομικά άκυρη αν ελαμβάνετο και τούτο διότι: Η σύμβαση παραχώρησης, ως γνωστόν, είναι προσωρινή, και δεν έχει οριστικοποιηθεί. Δεν έχει δηλαδή υπογραφεί η οριστική παραχώρηση από το Ελληνικό Δημόσιο στο Δήμο Πατρέων.
Αυτό από μόνο του, αρχικά, συνεπάγεται απαγορευτική απόφαση για περαιτέρω παραχώρηση κυριότητας και χρήσης του συγκεκριμένου χώρου και των ακινήτων στην Επιχείρηση του Καρναβαλικού Οργανισμού.

Κάτι που με σαφήνεια προκύπτει και από το άρθρο 185 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, το οποίο στην τρίτη παράγραφο αναφέρει επακριβώς τα εξής: Η σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αποτελεί τίτλο για τη μεταγραφή στα βιβλία του οικείου Υποθηκοφυλακείου. Που σημαίνει δηλαδή ότι θεωρεί βασική προϋπόθεση την ύπαρξη τίτλου κυριότητος, κάτι που φυσικά δεν έχουμε.
Πέρα και πάνω απ' αυτό, ωστόσο, είναι ότι στη σύμβαση παραχώρησης πρέπει να προβλέπεται, να γίνεται ειδική μνεία και να υπάρχει σαφής όρος ότι το μέρος που δέχεται την παραχώρηση -εν προκειμένω ο Δήμος-, έχει το δικαίωμα της εκ νέου παραχώρησης σε άλλο πρόσωπο. Κάτι που, ως γνωστόν, δεν προβλέπεται, ούτως ή άλλως, στη σύμβαση.
Έτσι, λοιπόν, δικαιούμαι να λέω ότι παρασύρετε το Σώμα, εν αγνοία σας ίσως, θα ήθελα να πιστεύω, σε μια απόφαση που, αν λαμβανόταν, θα ήταν νομικά άκυρη, καθώς τα δεδομένα είναι απαράδεκτα και αβάσιμα και ως εκ τούτου ο νομικός συλλογισμός λανθασμένος.
Μια τέτοια απόφαση, λοιπόν, ενέχει τον κίνδυνο να διασύρει το Σώμα και τον καθέναν από μας ξεχωριστά».
______________________________

2. «Είμαι πεπεισμένη πως συγκαταλέγεται στα αυτονόητα ότι το κομμάτι εκείνο της λιμενικής ζώνης, που περιήλθε στα χέρια της πόλης, αποτελεί κυριολεκτικά ένα ανεκτίμητης αξίας περιουσιακό στοιχείο.

Τούτο συνεπάγεται ότι κάθε σχέδιο αξιοποίησης αυτής της ζώνης πρέπει να δίδει τη δέουσα σημασία και στην τελευταία σπιθαμή της, για προφανείς λόγους…

Θεωρείται, εν ολίγοις, άστοχο έως παράλογο να προτείνετε την εγκατάσταση της έδρας και του προσωπικού της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Καρναβαλιού (σ.σ. τα γραφεία) σε χώρο της λιμενικής ζώνης, καθώς, κατ' αυτόν τον τρόπο, υπηρεσίες, οι οποίες θα μπορούσαν, κάλλιστα, να φιλοξενηθούν σε άλλα ακίνητα του Δήμου, καταλαμβάνουν πολύτιμο χώρο στην πρόσοψη, στη βιτρίνα της πόλης…

Αυτή η νοοτροπία, δυστυχώς, παραπέμπει σε κείνες των ναυτιλιακών γραφείων και ουδόλως σε αναπτυξιακού χαρακτήρα κινήσεις μιας δημοτικής Αρχής…»

______________________________________________

3. «Θα ήθελα να διατυπώσω, επίσης, την ένστασή μου, σε μια ασαφή παράγραφο της εισήγησης, η οποία δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά και αφήνει τη φαντασία μας να καλπάζει… Συγκεκριμένα, αναφέρετε ότι, «υπάρχει η κατεύθυνση τα εκτιθέμενα στην αίθουσα των 450 τ.μ. να έχουν σχετικά μονιμότερο χαρακτήρα…». Το επίρρημα «σχετικά», όπως αντιλαμβάνεστε, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο κάθε πιθανής δράσης στον εν λόγω χώρο… Μας ζητάτε, εν ολίγοις, υπογραφή σε λευκό χαρτί».

________________________________________________

4. «Είναι γεγονός ότι το Καρναβάλι αποτελεί έναν από τους κορυφαίους θεσμούς της πόλης και μια από τις κύριες πηγές εσόδων της, οπότε δικαίως επενδύουμε σ' αυτό, ακόμη και στη λιμενική ζώνη…

Καταθέτω, όμως, προς προβληματισμό στο Σώμα, τη θέση μου πως θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε ένα μικρότερο χώρο, προκειμένου να προβάλουμε και να διαφημίσουμε το Πατρινό Καρναβάλι, εκμεταλλευόμενοι πολλαπλώς την πρόσοψη της πόλης μας, συνδυάζοντας την προβολή του Καρναβαλιού με την ανάδειξη κι άλλων κορυφαίων πτυχών της περιοχής μας, με στόχο την αναβάθμιση του οικονομικού και κοινωνικού περιβάλλοντός μας.

Για παράδειγμα, θα μπορούσε να υπάρχει εντός της λιμενικής ζώνης ένα μόνιμο εκθετήριο τοπικών προϊόντων, όλων εκείνων που τόσο εκθειάζουμε στα λόγια, αλλά, επί του πρακτέου, έχουμε κάνει λιγοστά πράγματα, ως Τοπική αυτοδιοίκηση, για την προώθησή τους.

Και όλα αυτά, βέβαια, διά χειρός του Δήμου Πατρέων».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις