Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Αργο...σβήνει η ελληνική οικονομία

Αργο...σβήνει η ελληνική οικονομία

Παράγοντες της αγοράς μιλούν για αδιέξοδο

Σε αργό... θάνατο οδηγείται η ελληνική οικονομία. Δεν είναι μόνο η βαθιά ύφεση στην οποία έχει περιέλθει και έφθασε το 6,2% στο πρώτο τρίμηνο του έτους, αλλά και οι αρνητικές συνέπειες της παρατεταμένης πολιτικής ρευστότητας και της ακυβερνησίας που έρχονται να μεγεθύνουν υπέρμετρα τα προβλήματά της.

Παράγοντες της αγοράς μιλούν για αδιέξοδο, κάνοντας αναφορά στα άδεια κρατικά ταμεία, στη διάλυση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, αλλά και στην κλειστή στρόφιγγα χρηματοδότησης από Ευρωζώνη και ΔΝΤ, έως ότου σχηματιστεί κυβέρνηση και ξεκινήσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας για την επόμενη δόση του προγράμματος.

Σημειώνουν ότι τα σκληρά μέτρα του Μνημονίου εγκλώβισαν την οικονομία στην ύφεση και προσθέτουν πως τώρα η πολιτική αβεβαιότητα έρχεται να επιτείνει την κατάσταση απειλώντας να τινάξει στον... αέρα το οικονομικό πρόγραμμα, η υλοποίηση του οποίου αποτελεί προϋπόθεση για την απρόσκοπτη χρηματοδότηση από τον μηχανισμό στήριξης.

Επί της ουσίας η οικονομία έχει περιέλθει σε λήθαργο από τις αρχές Απριλίου (έναρξη της προεκλογικής περιόδου) και θα παραμείνει σε αυτή την κατάσταση έως και το τέλος του επόμενου μήνα.

Με την Ελλάδα να μην έχει κυβέρνηση για τουλάχιστον δύο μήνες και τις απειλές Ευρωπαίων αξιωματούχων για έξοδό της από το ευρώ να βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη, αναμένονται περαιτέρω συρρίκνωση κατανάλωσης και επενδύσεων, μεγάλες απώλειες στα τουριστικά έσοδα και μείωση των εξαγωγών στο αμέσως προσεχές διάστημα. Εξελίξεις που θα οδηγήσουν σε ακόμη πιο βαθιά ύφεση και θα απομακρύνουν τον στόχο για μείωση του ελλείμματος του 2012 στο 13,73% του ΑΕΠ.

Θεωρείται δε βέβαιο ότι όταν ξεκινήσουν εκ νέου οι επαφές με την τρόικα, αν τα στοιχεία δείχνουν βαθύτερη ύφεση από την προϋπολογιζόμενη, θα ζητηθούν πρόσθετα μέτρα για να επιτευχθεί η δημοσιονομική προσαρμογή.

Αλλωστε, ο υπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης είχε δηλώσει προ μηνός ότι εάν η ύφεση είναι τελικά μεγαλύτερη του αναμενόμενου, τότε η τρόικα θα απαιτήσει νέες παρεμβάσεις μείωσης των κρατικών δαπανών.

Το «έργο» αυτό παίχτηκε τόσο το 2010 όσο και το 2011 όταν η τρόικα πίεσε για τη λήψη υφεσιακών μέτρων για να μειωθεί το έλλειμμα, που είχαν ως αποτέλεσμα την κάθετη πτώση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

Από την άλλη πλευρά, η βαθιά ύφεση μπορεί να αποτελέσει ένα διαπραγματευτικό χαρτί της ελληνικής πλευράς προκειμένου να επιτευχθεί επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής. Δηλαδή το έλλειμμα να μειωθεί κάτω από το 3% του ΑΕΠ όχι το 2014 αλλά το 2015.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη του προϋπολογισμού, αναμένεται για φέτος ύφεση της τάξης του 4,7%. Ηδη η Τράπεζα της Ελλάδος προβλέπει πως θα φθάσει και ίσως ξεπεράσει το 5%, ενώ δεν λείπουν εκτιμήσεις ξένων αναλυτών για ύφεση στην περιοχή του 6%.

Είναι εντυπωσιακό πως το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν υποχωρεί για 14ο στη σειρά τρίμηνο.

Η βαθιά ύφεση έφθασε στο -6,2%

Οπισθεν... ολοταχώς στις αρχές της δεκαετίας του 2000 γυρίζει η ελληνική οικονομία. Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν μειώθηκε κατά 6,2% στο πρώτο τρίμηνο του 2012, έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2011, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Στα 40,76 δισ. €
Σε απόλυτους αριθμούς το ΑΕΠ έπεσε στα 40,76 δισ. ευρώ, που είναι η χαμηλότερη επίδοση από το 2005 και μετά που χρησιμοποιούνται τα αναθεωρημένα στοιχεία για τον προσδιορισμό του.

Εκτιμάται ότι πλέον διαμορφώνεται σε επίπεδα που παραπέμπουν στη διετία 2003-2004.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, θεωρείται πιθανό ότι φέτος για το σύνολο της χρονιάς μπορεί να μείνει κάτω από τα 200 δισ. ευρώ.

Η δεύτερη χειρότερη επίδοση καταγράφηκε στο πρώτο τρίμηνο του 2011, με το ΑΕΠ να φθάνει στα 43,4 δισ. ευρώ, η τρίτη χειρότερη και πάλι πέρυσι στο τέταρτο τρίμηνο με 43,9 δισ. ευρώ και η αμέσως προηγούμενη στο πρώτο τρίμηνο του 2005 με 44,7 δισ. ευρώ.

Τέλος, θα πρέπει να σημειώσουμε πως σημαντική συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 8% είχε παρατηρηθεί και στο πρώτο τρίμηνο του 2011.

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά