Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Γιορτάζει ο Αγ. Νικόλαος σε Λεύκα, Μπάλλα και Σπάτα

Γιορτάζει ο Αγ. Νικόλαος σε Λεύκα, Μπάλλ...
Μαρτάτος Tάκης

Πολλοί Αχαιοί ξεκινούν από διάφορα σημεία του νομού και οδεύουν με τα πόδια μέχρι τα Σπάτα στα όρια του πρώην Δήμου Λαρισσού σαν τάμα στον Άγιο

Με ξεχωριστή λαμπρότητα θα γιορτάσει και θα τιμήσει και φέτος ο Νομός Αχαΐας  την μετακομιδή του ιερού λειψάνου του Αγίου Νικολάου, αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας του Θαυματουργού. Στην Πάτρα γιορτάζει ο ιερός ναός του Αγίου Νικολάου στη Λεύκα όπου απόψε παραμονή της εορτής στον πανηγυρικό εσπερινό θα ιερουργήσει και θα μιλήσει ο π. Αρτέμιος Αργυρόπουλος, ηγούμενος της ιεράς Μονής των Αγίων Πάντων.

Θα ακολουθήσει ιερά αγρυπνία στις 22.00 την οποία θα τελέσει ο πρωτοπρεσβύτερος π. Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος από το ναό της Παντανάσσης και ανήμερα αύριο Πέμπτη το πρωί στη Θεία λειτουργία θα χοροστατήσει ο π. Συμεών Χατζής, πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως Πατρών και ηγούμενος της ιεράς Μονής Παναγίας Γηροκομίτισσας. Όσο για τις 7 το απόγευμα της Πέμπτης θα τελεστεί εσπερινός και θα ακολουθήσει λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Νικολάου προεξάρχοντος του σεβασμιότατου Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσοστόμου.

Αύριο εορτάζει και η ιερά μονή του Αγίου Νικολάου Μπάλλα όπου η Γυναικεία Μοναστική αδελφότητα της έχει την πνευματική καθοδήγηση του Πανοσιολογιωτάτου αρχιμανδρίτη π. Κυρίλλου Κωστόπουλου. Πλήθος πιστών ανεβαίνει μέχρι του Μπάλλα με τη μοναδική θέα για να παρακολουθήσει τις λατρευτικές εκδηλώσεις τις οποίες θα τιμήσει με την παρουσία του και ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος.

Στο μεταξύ μεγάλη θρησκευτική πανήγυρη πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 9 και 10 Μαίου στον Άγιο Νικόλαο του Σπάτα που βρίσκεται στα σύνορα των νομών Αχαΐας και Ηλείας, σε μία μαγευτική τοποθεσία σε υψόμετρο 400 μέτρων ανάμεσα στις καταπράσινες κορυφές Αϊ-Λιά, Ρουπακιά και Γαριζά. Πολλοί είναι οι Πατρινοί και γενικότερα οι Αχαιοί που πηγαίνουν τέτοια μέρα για προσκύνημα στον Αη Νικόλα του Σπάτα και μάλιστα κάποιοι πηγαίνουν για να εκπληρώσουν το τάμα τους με τα πόδια. Το εκεί μοναστήρι είναι ιστορικό, ιδρύθηκε στα τέλη του 18ου αιώνα και σήμερα έχει μεταβληθεί σε μια μοναστική κοινότητα με πολλαπλή φιλανθρωπική δράση, κέντρο λατρείας για Αχαιούς και Ηλείους. Στους χώρους του μάλιστα λειτουργεί και ορφανοτροφείο. Στην πανηγυρική αρχιερατική Θεία λειτουργία το πρωί της Πέμπτης αναμένεται να χοροστατήσει ο Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης κ. Γερμανός.

Να σημειώσουμε ότι ο Αγ. Νικόλαος Σπάτα βρίσκεται κοντά στο ομώνυμο χωριό του πρώην Δήμου Λαρισσού αλλά υπάγεται εκκλησιαστικά στη Μητρόπολη Ηλείας. Με αφορμή την εύρεση θαυματουργής εικόνας, που η παράδοση την τοποθετεί στα χρόνια της εικονομαχίας, χτίστηκε εκκλησάκι για τους προσκυνητές στις αρχές του 19ου αιώνα και αργότερα (1875) άλλο μεγαλύτερο στη θέση του. Κατά την παράδοση και σύμφωνα με διάφορες ιστορικές πηγές, το 1087 το ιερό λείψανο είχε μετακομιστεί από τα Μύρα της Λυκίας (σημερινή Τουρκία) στο Μπάρι της Ιταλίας όπου εναποτέθηκε στις 20 Μαΐου. Η νοτιοδυτική Ελλάδα γιορτάζει το πέρασμα του λειψάνου στις 10 Μαΐου.

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις