Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

«Ψαλίδι» 40-85% στο εκλογικό επίδομα

«Ψαλίδι» 40-85% στο εκλογικό επίδομα

Θα το πάρουν μόνο όσοι δημόσιοι υπάλληλοι θα εργαστούν για τις εκλογές

Δραστικές μειώσεις στο εκλογικό επίδομα που ενδέχεται να κυμανθούν από 40-85% αλλά κυρίως στον αριθμό των δικαιούχων που θα εργαστούν στην εκλογική διαδικασία περιλαμβάνει ο εκλογικός προγραμματισμός της κυβέρνησης. Τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών βρίσκονται σε επικοινωνία προκειμένου να προσδιοριστεί το τελικό ποσό ανά κατηγορία υπαλλήλων, με βάση τα νέα οικονομικά δεδομένα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο το κονδύλι για τις εκλογικές δαπάνες του υπουργείου Εσωτερικών έχει περιοριστεί από τα 83,3 εκ. ευρώ το 2009 στα 50 εκ. ευρώ (μείωση 40%) στο οποίο όμως περιλαμβάνονται και οι προμήθειες για τις εκλογές (κάλπες, χαρτί εκτυπώσεων, πληροφοριακό σύστημα έκδοσης αποτελεσμάτων).

Το τελικό ποσό για εκλογικές δαπάνες το 2009 είχε ξεπεράσει τελικά τα 140 εκ. ευρώ, αφού οι δημόσιοι υπάλληλοι που έλαβαν εκλογική αποζημίωση ξεπέρασαν τις 90.000. Επίσης έχει εγκριθεί φέτος το ποσό των 10 εκατ. ευρώ για την απόδοση εκλογικού επιδόματος στους ένστολους (αστυνομικούς, πυροσβέστες και λιμενικούς) όταν το 2009 το αντίστοιχο κονδύλι ξεπέρασε τα 68 εκατ. ευρώ (μείωση 85%).

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, στην επερχόμενη εκλογική διαδικασία θα λάβουν το εκλογικό επίδομα μόνο όσοι δημόσιοι υπάλληλοι εργαστούν για τις εκλογές και όχι ανεξαιρέτως το σύνολο κλάδων εργαζομένων. Εκτιμάται ότι δεν θα λάβουν εκλογική αποζημίωση 1.601 εξωτερικοί φρουροί φυλακών που στις βουλευτικές εκλογές είχαν συμπεριληφθεί, ενώ τα εκλογικά συνεργεία στους δήμους και τις περιφέρειες θα αποτελούνται μόνο από τους απαραίτητους εργαζόμενους. Αναλυτικά, σύμφωνα με τον νόμο του υπουργείου Εσωτερικών που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή θα λάβουν εκλογικό επίδομα οι υπάλληλοι και οι λειτουργοί:

  • του υπουργείου Εσωτερικών
  • του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
  • του Εθνικού Τυπογραφείου,
  • του γραφείου του Νομικού Συμβούλου του Κράτους στο Υπουργείο Εσωτερικών
  • της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας
  • της Γενικής Γραμματείας Μέσων Ενημέρωσης
  • των Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου
  • της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων
  • του ΕΤΑΑ
  • των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων
  • των Περιφερειών
  • των δήμων
  • οι έφοροι αντιπροσώπων δικαστικής αρχής
  • οι αντιπρόσωποι δικαστικής αρχής
  • οι γραμματείς και διερμηνείς των εφορευτικών επιτροπών

Το 2009 οι υπάλληλοι που απασχολήθηκαν για τις εκλογές (χωρίς να υπολογιστούν οι ένστολοι και οι έφοροι καθώς και οι δικαστικοί αντιπρόσωποι) ήταν 24.322 άτομα. Περίπου 73.000 υπάλληλοι ήταν οι ένστολοι (αστυνομικοί, πυροσβέστες και λιμενικοί) που είχαν λάβει από 950 ευρώ.

Φέτος υπολογίζεται ότι εάν λάβουν το εκλογικό επίδομα όλοι οι ένστολοι που τους καταβλήθηκε το 2009 τότε το ποσό δεν θα ξεπεράσει για τον καθένα τα 142 ευρώ (μείωση 85%). Η αρχική τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών στον σχετικό νόμο έθετε ανώτατο πλαφόν τα 500 ευρώ για την καταβολή της εκλογικής αποζημίωσης.

Η τροπολογία όμως αποσύρθηκε και σύμφωνα με πηγές του υπουργείου οι μειώσεις στην εκλογική αποζημίωση θα είναι σε κάθε κατηγορία υπαλλήλων ανάλογη με το ποσό που ελάμβαναν.

Εκτιμάται ότι η αποζημίωση των εφόρων δικαστικής αρχής για 7 ημέρες δεν θα ξεπερνά τα 600 ευρώ (1.085 ευρώ το 2009, μείωση 55%), ενώ η αποζημίωση δικαστικού αντιπροσώπου αντίστοιχα θα φτάσει τα 500 ευρώ (945 ευρώ το 2009, μείωση 52%).

Το 2009 απασχολήθηκαν 7.769 εργαζόμενοι από το σύνολο των υπηρεσιών του υπουργείου Εσωτερικών που έλαβαν 2.600 ευρώ εκλογικό επίδομα. Εκτιμάται ότι θα μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των δικαιούχων και το ποσό θα περικοπεί κατά 60-70%, όπως και στις υπόλοιπες κατηγορίες δικαιούχων.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΩΝ ΟΤΑ
Στο μισό και οι εκλογικές προμήθειες

Μειωμένες θα είναι και οι εκλογικές προμήθειες τουλάχιστον κατά 50% σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εσωτερικών. Από τα 15,2 εκατ. ευρώ που δαπανήθηκαν το 2009 εκτιμάται ότι φέτος οι εκλογικές προμήθειες (χαρτί εκτύπωσης, κάλπες, λογισμικό έκδοσης αποτελεσμάτων κ.τ.λ.) δεν θα ξεπεράσουν τα 7-7,5 εκατομμύρια ευρώ. Οσον αφορά τους εργαζόμενους στους δήμους υπολογίζεται ότι θα λάβουν εκλογικό επίδομα από 100-200 ευρώ μόνο όσοι εργαστούν για τις εκλογές.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από την εφαρμογή του Νέου Μισθολογίου το εκλογικό επίδομα για 60.000 εργαζόμενους στους ΟΤΑ είχε συμπεριληφθεί στα έξοδα κίνησης και καταβάλλονταν 64 ευρώ ανά μήνα, ακόμα και σε έτη που δεν πραγματοποιούνταν εκλογές. Αναμένεται επίσης να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των δικαιούχων υπαλλήλων των ΟΤΑ που θα λάβουν το εκλογικό επίδομα.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά