Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Επίσκεψη του Πρέσβη της Μάλτας στον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων

Επίσκεψη του Πρέσβη της Μάλτας στον Περι...

Προκειμένου να τον προσκαλέσουν επίσημα στα εγκαίνια της Περιοδικής Έκθεσης με τίτλο: «Μάλτα – Κέρκυρα»

Ο Πρέσβης της Μάλτας στην Ελλάδα, Walter Balzan και ο Πρόξενος της Μάλτας στην Κέρκυρα, Σπύρος Γαούτσης, επισκέφτηκαν σήμερα τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Σπυρίδωνα Σπύρου, προκειμένου να τον προσκαλέσουν επίσημα στα εγκαίνια της Περιοδικής Έκθεσης με τίτλο: «Μάλτα – Κέρκυρα», που θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο Ασιατικής Τέχνης, στην Κέρκυρα, από 20 Ιανουαρίου έως 22 Απριλίου 2012.
«Οι  στόχοι της επίσκεψής μου στην Κέρκυρα», είπε, μιλώντας στον Περιφερειάρχη ο κ. Πρέσβης, «είναι αφενός  να δώσω την επισημότητα που αξίζει στην έκθεση και αφετέρου να χαιρετίσω την επίσημη έναρξη λειτουργίας του Προξενείου μας στην Κέρκυρα».

Η συζήτηση μεταξύ Περιφερειάρχη και Πρέσβη έγινε σε φιλικό κλίμα, καθώς και οι δυο συμφώνησαν ότι η φιλία ενώνει τα δυο νησιά, που διατηρούν ιστορικούς και πολιτισμικούς δεσμούς, καθώς μεγάλος αριθμός Μαλτέζων ήρθε και εγκαταστάθηκε στην Κέρκυρα, ενσωματώθηκε στην τοπική κοινωνία με ήπιο αλλά και αποδοτικό τρόπο, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του αγροτικού τομέα και κτίζοντας – με τη γνώση που είχαν – πολλά δημόσια κτήρια στο νησί.
«Οι ιστορικοί δεσμοί μας, που ξεκινούν  και από την πρώτη εγκατάσταση των Μαλτέζων, στην Κεφαλονιά», σημείωσε  ο κ. Balzan Walter, «πρέπει να συνεχιστούν με εμπορικές και πολιτιστικές ανταλλαγές και σε αυτό διευκολύνει και η αεροπορική σύνδεση της Μάλτας με την Κέρκυρα», πρόσθεσε.
«Εκτός του ότι είμαστε δυο νησιά της Μεσογείου με συγγενή χαρακτηριστικά», τόνισε ο κ. Πρέσβης, «υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης κοινών δράσεων σε όλους τους τομείς»
Τη συγγένεια αυτή επικύρωσε και ο Περιφερειάρχης λέγοντας ότι «πράγματι νιώθουμε αυτή τη συγγένεια, την εγγύτητα στη νοοτροπία και τον πολιτισμό, ενώ αναγνωρίζουμε και τη συμβολή των Μαλτέζων στην εξέλιξη του τοπικού μας πολιτισμού».

Η έκθεση αναδεικνύει, μέσα από την εξαίρετη συλλογή εγγράφων, ενθυμημάτων και φωτογραφικού υλικού του κ. Γαούτση, την ιστορία των Μαλτέζων που εγκαταστάθηκαν στην Κέρκυρα στις αρχές του 19ου αι και τον τρόπο με τον οποίο ενσωματώθηκαν στην τοπική κοινωνία.
Παράλληλα, αποδεικνύονται οι διακρίσεις που πέτυχαν πολλά από τα μέλη της μαλτέζικης κοινότητας και ο ρόλος που έπαιξαν στην εξέλιξη της κοινωνίας της Κέρκυρας.
Καθώς στα τέλη του 19ου αι και στις αρχές του 20ου αι ολοκληρώνεται σταδιακά η διαδικασία της ένταξής τους στην τοπική κοινωνία, οι Μαλτέζοι ξεχωρίζουν για τις επιδόσεις τους σε πολλούς τομείς της παραγωγής. Ένα από τα δημιουργήματα των Μαλτέζων τεχνιτών στην Κέρκυρα είναι και το Ανάκτορο των Αρχαγγέλου Μιχαήλ και Αγίου Γεωργίου, το οποίο σήμερα στεγάζει το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης, και γι’ αυτόν το λόγο θεωρήθηκε συμβολικό να φιλοξενήσει την έκθεση «Μάλτα-Κέρκυρα».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις