Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Σενάρια, σχέδια, ζυμώσεις σε ΝΔ-ΛΑΟΣ για έξοδο από την κυβέρνηση

Σενάρια, σχέδια, ζυμώσεις σε ΝΔ-ΛΑΟΣ για...

Καλλιεργείται η εντύπωση πως οι εκλογές δεν πρόκειται να γίνουν πριν το Πάσχα.

Εντονες συζητήσεις και σχέδια επί χάρτου γίνονται στο παρασκήνιο για το πότε θα άρουν ή όχι την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση που ηγείται ο κ. Λ. Παπαδήμου, η Ν.Δ. και ο ΛΑΟΣ., αν και όλα εξαρτώνται σε πολύ μεγάλο βαθμό και από τις εξελίξεις στο ΠαΣοΚ στο θέμα της διαδοχής του κ. Γ. Παπανδρέου. Το ενδεχόμενο να αποχωρήσουν με διάφορα προσχήματα από την κυβέρνηση είναι ένα ενδεχόμενο που συζητείται έντονα σε διάφορους δεξιούς και κεντροδεξιούς κύκλους, σε μια χρονική στιγμή που συνεχίζεται σε αυτό το πολιτικό πεδίο να προβάλλονται σενάρια για την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης και επιστροφή στη δραχμή.

Στο παρασκήνιο εντείνονται οι ζυμώσεις και διαμορφώνεται κλίμα εξόδου, κυρίως από το κόμμα του κ. Γ. Καρατζαφέρη, ο οποίος λόγω της κίνησής του δεν αποκλείεται να οδηγήσει και τη Ν.Δ. στην ίδια απόφαση.

Μεταξύ κεντρικών στελεχών και των δυο κομμάτων, ΝΔ και ΛΑΟΣ, καλλιεργείται η εντύπωση πως η κυβέρνηση ετοιμάζει μακροπρόθεσμο πρόγραμμα και οι εκλογές δεν πρόκειται να γίνουν στο χρόνο που εκτιμά η Ν.Δ., δηλ. πριν από το Πάσχα.

Αυτή η εκτίμησή τους ενισχύεται από τις δημόσιες δηλώσεις διαφόρων κυβερνητικών στελεχών που προέρχονται από το χώρο του ΠαΣοΚ και γι' αυτό και υπάρχουν και ορισμένες οργισμένες τοποθετήσεις στελεχών της Ν.Δ. με αντιμνημονιακά χαρακτηριστικά, ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου είναι τυπική και μεταβατική.

Με αυτή τη στάση επιχειρούν να υποβαθμίσουν πλήρως την κυβέρνηση και ταυτόχρονα να στείλουν και μήνυμα στον κ. Αντ. Σαμαρά πως δεν πρέπει να συνεχιστεί επί μακρόν η «γαλάζια» στήριξη.

Σε αυτό το κλίμα και υπό συνθήκες σταδιακής υπονόμευσης της κυβέρνησης Παπαδήμου εκ δεξιών, ενισχύεται και εντός της Ν.Δ. η άποψη, ακόμα και σε υψηλόβαθμα στελέχη, ότι ο κ. Σαμαράς πρέπει να άρει και αυτός την εμπιστοσύνη του.

Βασικό τους επιχείρημα, είναι ότι όσο παρατείνεται η παραμονή της Ν.Δ. στην κυβέρνηση, δυναμώνει η Αριστερά και απομακρύνεται ο στόχος της αυτοδυναμίας.

Παράλληλα, προβάλλουν και πάλι την εκδοχή ότι ο κ. Σαμαράς εκβιάζεται ξανά -μάλιστα λένε απροκάλυπτα- τόσο για την ημερομηνία των εκλογών, όσο και για τα νέα μέτρα.

Ο κ. Σαμαράς, δεν έχει μέχρι στιγμής διάθεση να άρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση και δεν έχει συζητήσει επί της ουσίας ένα τέτοιο ενδεχόμενο με τους στενούς του συνεργάτες και συνομιλητές, αν και είναι προβληματισμένος για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην κοινωνία.

Όμως, γνωρίζει πάρα πολύ καλά, ότι μια αποχώρηση από την κυβέρνηση του ΛΑΟΣ επηρεάζει κατά πολύ το πολιτικό κλίμα, δημιουργεί εντυπώσεις και ενδέχεται, όπως λένε έμπειρα στελέχη, να δημιουργήσει και πρόβλημα στη Ν.Δ.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. βέβαια, όπως αναφέρουν τακτικοί συνομιλητές του, δεν θα έχει και πρόβλημα κάποια στιγμή να αποχωρήσει, αλλά κάτω από ειδικές συνθήκες που σχετίζονται άμεσα με τις απαιτήσεις της τρόικας, ενόψει και της νέας δανειακής σύμβασης.

Εξάλλου, ο ίδιος έχει πει επανειλημμένως, ότι συμφωνεί με τους στόχους, αλλά για ότι αποφασιστεί σε επίπεδο μέτρων από εδώ και πέρα θα πρέπει να ληφθεί από μια κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή.

Μάλιστα, υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη της Ν.Δ. θεωρούν σχεδιασμένη την προσπάθεια που γίνεται, κατ' αυτούς, από την πλευρά του ΠαΣοΚ για την αναγκαιότητα παράτασης του βίου της κυβέρνησης Παπαδήμου και αναφέρονται συγκεκριμένα στη χθεσινή δήλωση του υπουργού Επικρατείας κ. Γ. Σταυρόπουλου ότι θα μπορούσε να ανοίξει ακόμη και το θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ., σε μια προσπάθεια να επαναφέρει το κόμμα του σε υψηλά δημοσκοπικά ποσοστά, εντείνει την παρουσία τους στα ΜΜΕ και παίζει…το «χαρτί» της αποχώρησης της κυβέρνησης, θέτοντας όρους για τη συμμετοχή του.

Αν και ο ίδιος λέει ότι δεν θα αιφνιδιάσει κανέναν και θα πάρει τις αποφάσεις του μετά τις 15 Ιανουαρίου όταν θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, εντούτοις πολλοί προεξοφλούν ότι θα άρει την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση.

Με μια επίσκεψη, που είχε επικοινωνιακή στόχευση, ο κ. Καρατζαφέρης, επισκέφθηκε το πρωί της Τετάρτης το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, όπου υπουργός είναι ο βουλευτής του, ο κ. Μ. Βορίδης.

Από εκεί έθεσε νέο χρόνο εκλογών, τις αρχές καλοκαιριού, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η χώρα είναι ναρκομανής που θέλει τη δόση της, το υπουργικό συμβούλιο πλαδαρό και εκλογές νωρίτερα από το καλοκαίρι δεν γίνονται».

Νωρίτερα, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Αδ. Γεωργιάδης, σημείωσε (Ρ/Σ Σκάι), ότι ο ΛΑΟΣ δεν απειλεί ότι θα φύγει από την κυβέρνηση, πιστεύει ότι η χώρα βρίσκεται σε τέτοιο σημείο που δεν έχει περιθώριο για μεσοβέζικα πράγματα και άφησε αιχμές κατά της ΝΔ λέγοντας ότι στόχος της είναι να κερδίζει ψήφους και για αυτό διαφωνεί με πράγματα που πρέπει να γίνουν.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις