Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Σπ. Σπύρου: «Η ισότητα των δυο φύλων βρίσκεται στην κουλτούρα των Επτανησίων»

Σπ. Σπύρου: «Η ισότητα  των δυο φύλων  β...

Τελετή Υπογραφής της «Ευρωπαϊκής Χάρτας για την Ισότητα των Φύλων στις Τοπικές Κοινωνίες» από τους Περιφερειάρχες της χώρας

«Η κουλτούρα και ο πολιτισμός των Επτανησίων βρισκόταν  και βρίσκεται αδιάκοπα στην κατεύθυνση ισοτιμίας των  δυο φύλων και με την υπογραφή της Χάρτας Ισότητας μας δίνεται ακόμη μια δυνατότητα εφαρμογής στην πράξη της ίσης αντιμετώπισης γυναικών και ανδρών στην Πολιτική, Κοινωνική, Επαγγελματική συμμετοχή τους αλλά και στην καθημερινότητα». Με αυτά τα λόγια επισφράγισε ο  Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπυρίδων Σπύρου, την υπογραφή του στην Ευρωπαϊκή Χάρτα για την Ισότητα των φύλων στις τοπικές κοινωνίες, υπογραμμίζοντας ότι στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων συμμετέχει αρκετά μεγάλος αριθμός γυναικών, ενώ έχει ορισθεί και μια γυναίκα Αντιπεριφερειάρχης.

Παρά ταύτα, πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης, υπάρχουν ακόμη  μεγαλύτερα περιθώρια για τη συμμετοχή των γυναικών  στα κέντρα λήψης αποφάσεων, που θα δώσουν τη δυναμική της διαφορετικής προσέγγισης και της καλύτερης  αντιμετώπισης των θεμάτων.

Η τοποθέτηση του Περιφερειάρχη έγινε σήμερα, κατά τη  διάρκεια της τελετής υπογραφής της Ευρωπαϊκής Χάρτας  Ισότητας, που έγινε στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Δ.Ε.  της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, με τη συμμετοχή  του Υπουργού Εσωτερικών, Τάσου Γιαννίτση και του Υφυπουργού Εσωτερικών, Πάρι Κουκουλόπουλου, καθώς και της Γραμματέως της Γ.Γ. Ισότητας, Μαρίας Στρατηγάκη.

 

Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Μαρία  Στρατηγάκη, παρουσίασε τη συμβολική και ουσιαστικη σημασία της Υπογραφής της Χάρτας, καθώς επίσης και τους στρατηγικούς στόχους για την προώθηση της ισότητας των φύλων στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.

Περιφερειακές Επιτροπές Ισότητας

Όπως σημείωσε, στο σύντομο χαιρετισμό της, η κ.  Στρατηγάκη, στις 23 Ιανουαρίου 2012 θα συνεδριάσουν στην Αθήνα οι Περιφερειακές Επιτροπές Ισότητας (τακτικά και αναπληρωματικά μέλη, σύνολο 10 άτομα από κάθε Περιφέρεια), προκειμένου να καθορίσουν το πλαίσιο προτεραιοτήτων και δράσεις που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ.

 

Με το  άρθρο 186 κεφ. VI 1. και 2. του νόμου 3852/2010 (ΦΕΚ 87/Α'/7.6.2010) με τίτλο «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης - Πρόγραμμα Καλλικράτης» συγκροτούνται σε κάθε Περιφέρεια οι Περιφερειακές Επιτροπές Ισότητας των Φύλων με διευρυμένη και πιο αντιπροσωπευτική σύνθεση και αρμοδιότητες, σε αντικατάσταση του άρθρου 1 της 2717/12.10.2001 Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ 1433/Β'/22.10.2001) με τίτλο «Κανονισμός Λειτουργίας των Περιφερειακών Επιτροπών Ισότητας», το οποίο παραπέμπει στο Ν. 2839/2000 (ΦΕΚ 196/Α’/2000) με τίτλο «Ρυθμίσεις θεμάτων του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και άλλες διατάξεις», που όριζε αντίστοιχα στο άρθρο 6 (παρ. 2 και 3) τη σύνθεση και τις αρμοδιότητες των Περιφερειακών Επιτροπών Ισότητας των Φύλων.

Σχέδιο Δράσης για την ένταξη της ισότητας των φύλων

Σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων συμμετείχε στην εκπόνηση και εφαρμογή «Σχεδίου Δράσης για την ένταξη της ισότητας των φύλων» που αποσκοπούσε στη συγκρότηση Περιφερειακών Επιτροπών Ισότητας των Φύλων αλλά και στη συμμετοχή γυναικών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια και Συλλογικά Όργανα του Δημοσίου, των Δημοσίων Οργανισμών και των ΟΤΑ.

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων θα συμμετέχει  στις Επιτροπές Ισότητας οι οποίες θα έχουν τις ακόλουθες αρμοδιότητες:

•Μέριμνα και υποστήριξη της ένταξης της ισότητας των φύλων στην αναπτυξιακή πολιτική της Περιφέρειας.

•Διατύπωση προτάσεων και εισηγήσεις προς τα αρμόδια όργανα της Περιφέρειας  στη λήψη αναγκαίων μέτρων για  την προώθηση της ουσιαστικής  ισότητας των φύλων σε όλους τους τομείς της οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής ζωής.

•Εισήγηση προς το περιφερειακό συμβούλιο για την ένταξη έργων στις Σ.Α.Ε.Π που προωθούν τα ανωτέρω μέτρα και τις σχετικές δράσεις ενημέρωσης και πληροφόρησης των πολιτών.

•Συνεργασία με το Συμβουλευτικό Κέντρο της Γενικής  Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, στην Περιφέρεια καθώς και με φορείς της κοινωνίας των πολιτών.

Να σημειωθεί ότι έχει προβλεφθεί χρηματοδότηση  του έργου από το ΕΣΠΑ για την  υποστήριξη, οργάνωση και αναβάθμιση της λειτουργίας των Περιφερειακών Επιτροπών Ισότητας των Φύλων, το οποίο περιλαμβάνει τις παρακάτω ενδεικτικές δράσεις:

•Οργάνωση υπηρεσιών στις 13 Περιφέρειες της χώρας  και επιμόρφωση στελεχών

•Περιφερειακά Φόρουμ Ισότητας με τη δημιουργία και  λειτουργία δικτύου τοπικών ομάδων σε περιφερειακό επίπεδο για θέματα ισότητας

•Ενέργειες Ευαισθητοποίησης-Δημοσιότητας καθ’ όλη τη διάρκεια υλοποίησης του έργου.

Σημειώνεται ότι  Συμβουλευτικά Κέντρα  της Γραμματείας  Ισότητας, στο πλαίσιο  λειτουργίας των  Περιφερειακών Επιτροπών, θα λειτουργούν σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις