Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Μια μεγάλη παράλειψη του Δήμου: «Δουλειά για όλους» ναι, αλλά για ποιο λόγο; Δεν μας το εξηγεί στην Καρναβαλική αφίσα …

Μια μεγάλη παράλειψη του Δήμου: «Δουλειά...

Μας αφήνει με απορίες...

Θέτει σοβαρά ζητήματα η οπτική του Δήμου Πατρέων για το φετινό Καρναβάλι.

«Δουλειά για όλους» είναι το κεντρικό σύνθημα και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα, καθώς οι παρανοήσεις είναι αναπόφευκτες. Αυτή είναι η μοίρα των συνθημάτων, να επιδέχονται ερμηνείες και ενίοτε παρερμηνείες.

Ο Άγιος Ιερώνυμος (κάπου τον 4ο αιώνα μ.Χ.) είχε πει «να κάνεις πάντα κάποια δουλειά, ώστε ο διάβολος να σε βρίσκει πάντα απασχολημένο».

Οπότε μπορεί να εικάσει κάποιος ότι το σύνθημα του Δήμου έχει και ένα βαθιά Χριστιανικό περιεχόμενο καθώς επιδιώκει να μας απομακρύνει από τον διάβολο. Κι εκεί που κάνεις τον σταυρό σου για να χεις δουλειά και να μείνει μακριά σου ο διάβολος, συνειδητοποιείς ότι όλη αυτή η επιδίωξη ξετυλίγεται μέσα από το Καρναβάλι, που ως γνωστόν, κατά την Χριστιανική εκδοχή, είναι έργο του σατανά. Μπλέξαμε…

Το πιάνεις από την οπτική του Γάλλου συγγραφέα Λα Ροσφουκώ (κάπου τον 16ο αιώνα) που είχε πει «η σωματική εργασία μας απαλλάσσει από την ασχολία του μυαλού και αυτό είναι που κάνει τους φτωχούς ευτυχισμένους». Να το λοιπόν το νόημα του μηνύματος: να χουμε δουλειά για να ‘μαστε ευτυχισμένοι. Ευτυχισμένοι ναι, αλλά φτωχοί και άβουλοι. Ξαναμπλέξαμε…

Πάμε πάλι. Μάλλον με Κλαύδιο Γαληνό (κάπου τον 2ο αιώνα) ερμηνεύεται το μήνυμα. Είχε πει ο μακαρίτης «η εργασία είναι ο γιατρός της φύσης και θεμέλιο για την ανθρώπινη ευτυχία». Γι αυτό λοιπόν, «δουλειά για όλους».

Έχεις τσάμπα γιατρό που σε οδηγεί στην ευτυχία. Κι εκεί που λες το βρήκα, έρχεται ο Αριστοτέλης (π.Χ. αυτός) και σου πετάει ένα «κάθε εργασία επί πληρωμή αποσπά και φθείρει το μυαλό». Τι διάολο, αναρωτιέσαι: μπορείς να είσαι ευτυχισμένος όταν φθείρεται το μυαλό σου;

Δεν μπορεί, κάτι άλλο εννοεί το σύνθημα του Δήμου. Μάλλον αυτό που είπε ο Βολταίρος (τον 18ο αιώνα, αυτός) ισχύει: «Η δουλειά απαλλάσσει τον άνθρωπο από τα τρία μεγαλύτερα κακά: την ανία, τα ελαττώματα και την ανάγκη».

Αυτό είναι. «Δουλειά για όλους. Όλοι χωρίς ανία, ελαττώματα, ανάγκη». Ζωή χαρισάμενη δηλαδή. Ζεις και πεθαίνεις ευχαριστημένος.

Και μην ακούς τον Λέιν Κίρκλαντ (Αμερικανός συνδικαλιστής που πέθανε πριν 20 χρόνια) που έλεγε: «Αν η εργασία ήταν τόσο καλό πράγμα, τότε οι πλούσιοι θα την κρατούσαν όλη για τον εαυτό τους».

Άντε τώρα λοιπόν, να βγάλεις άκρη για το τι εννοεί ο Δήμος με το κεντρικό σύνθημα της Καρναβαλικής αφίσας.

Εδώ που τα λέμε, θα μπορούσε να είναι λίγο πιο αναλυτικός μήπως και το καταλάβουμε.

Τι τα θέλει όλα αυτά τα …μασκαριλίκια (που ‘λεγε κι ο Χατζηχρήστος στον «Μπακαλόγατο») με τα τζιτζίκια και τα Καρναβάλια, πάνω στην αφίσα;

Θα μπορούσαν να λείπουν και στη θέση τους να μπουν δυο αναφορές του Λένιν περί δουλειάς, για να είναι ξεκάθαρο το μήνυμα.

Αυτή, μάλιστα. Θα ήταν μια πετυχημένη Καρναβαλική αφίσα...!

ΥΓ. Α, υπάρχει και η γνωστή παροιμία «δουλειά δεν είχε ο διάολος, …..(μπιπ)… τα παιδιά του». Δεν ξέρω, κολλάει;

Ν.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις