Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πύρινος εφιάλτης ξανά στην Ηλεία - Πάνω από 500 στρέμματα κάηκαν στην Ανδραβίδα - Προσήχθη 12χρονος ύποπτος για εμπρησμό στο Σκουροχώρι

Πύρινος εφιάλτης ξανά στην Ηλεία - Πάνω ...

Εφτά πυρκαγιές ταυτόχρονα

Ήταν η πιο δύσκολη πυρκαγιά της φετινής σεζόν και ήρθε στην πιο δύσκολη μέρα με τον πιο ισχυρό άνεμο, απειλώντας ευθέως αστικές περιοχές. Η φωτιά που ξέσπασε περίπου στις 3 το μεσημέρι στην Ανδραβίδα εξαπλώθηκε στην ευρύτερη περιοχή και έκαψε περισσότερα από 500 στρέμματα αγροτικής κυρίως έκτασης με καλάμια και βάτα.

Η φωτιά απείλησε, σπίτια, καταστήματα, στάβλους, μέχρι και στρατιωτική βάση, πριν καταφέρουν οι πυροσβέστες παράλληλα με την υποχώρηση των ανέμων, να τη θέσουν υπό έλεγχο.

Η φωτιά σύμφωνα με πληροφορίες ξέσπασε πίσω από το νεκροταφείο της Ανδραβίδας παράλληλα με τις σιδηροδρομικές γραμμές γρήγορα επεκτάθηκε προς τα Λεχαινά αλλά και δυτικά προς Στρούσι και βόρεια προς την Εθνική οδό. Η ένταση του ανέμου ήταν τέτοια – σύμφωνα με εκτιμήσεις στα οκτώ μποφόρ – που οι καύτρες ή φλεγόμενα κομμάτια παρασύροντας κάνοντας κηλιδώσεις και ανοίγοντας νέα πύρινα μέτωπα για τους πυροσβέστες. Γρήγορα η εθνική οδός Πατρών – Πύργου, αλλά και οι παλιά εθνική οδός και ο δρόμος Ανδραβίδας – Κυλλήνης έγιναν απροσπέλαστοι για τους οδηγούς.

Η Αστυνομία διέκοψε την κυκλοφορία και οι πυροσβέστες μαζί με την πολιτική προστασία επιχειρούσαν όπου υπήρχε άμεση ανάγκη, καθώς τα μέτωπα ήταν πλέον πολλά. Η φωτιά επεκτάθηκε προς τις εγκαταστάσεις του Ιππικού Ομίλου Σπάρτακος, όπου τα άλογα που υπήρχαν εκεί σώθηκαν την τελευταία στιγμή, ενώ το σιλό με τις ζωοτροφές καταστράφηκε ολοσχερώς από την πυρκαγιά.

Οι φλόγες πέρασαν μέσα από αυλές σπιτιών που σώθηκαν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, αλλά και από στάβλους που παραδόθηκαν στην πύρινη λαίλαπα. Το πρατήριο του Γιάννη Τσιλιμίγκρα βρέθηκε σε πύρινο κλοιό και αναγκαστικά έκλεισε έως ότου ο κίνδυνος απομακρυνθεί καθώς οι πυροσβέστες έριξαν εκεί το βάρος τους.

Η φωτιά μπήκε στους χώρους του αντλιοστασίου του ΤΟΕΒ Μυρτουντίων, συσκευαστηρίων της περιοχής, όπου έκαψε εξοπλισμό και υλικά συσκευασίας, απείλησε σπίτια στο πέρασμά της και πολλές άλλες επαγγελματικές εγκαταστάσεις.

Έχοντας φτάσει στην εθνική οδό λόγω του αέρα η πυρκαγιά έκανε κηλιδώσεις προς την περιοχή της αεροπορικής βάσης Ανδραβίδας. Η φωτιά έφτασε 100 μέτρα από την περίφραξη της 117 ΠΜ και τα πυροσβεστικά μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας σε συνδυασμό με τις ρίψεις του ελικοπτέρου Ericsson, κατάφεραν να ανακόψουν την πορεία της.

Η φωτιά συνέχισε να καίει μέσα σε χωράφια και καλλιέργειες, με τον αέρα να την σπρώχνει όλο και πιο πολύ προς τα Λεχαινά. Τελικά λίγο μετά τις έξι, άρχισε να κοπάζει και πλέον η φωτιά να ελέγχεται. Οι επίγειες δυνάμεις ενισχύθηκαν με 22 πυροσβέστες και 11 οχήματα, οχήματα ΟΤΑ και επίσης ένα Canadair που έκανε μια ρίψη και αναχώρησε για φωτιά στην Αχαΐα, καθώς επίσης και πεζοπόρο τμήμα από την Αχαΐα. Επικεφαλής ήταν ο διοικητής της Π.Υ. Πύργου Γιάννης Πετρούτσος.

Εφτά πυρκαγιές ταυτόχρονα

Στο χρόνο που βρισκόταν σε εξέλιξη η πυρκαγιά στην Ανδραβίδα, ξέσπασαν παράλληλα άλλες έξι. Αυτές ήταν στην Αρετή, στην Παλαιά Μανωλάδα, στο Κουνουπέλι, στο Κάστρο Κυλλήνης, σε περιοχή της Βουπρασίας και στη Μυρτιά Πύργου, με ότι αυτό σημαίνει για τη διάσπαση δυνάμεων στο νομό.

Ένας 12χρονος ΡΟΜΑ προσήχθη το μεσημέρι της Δευτέρας από το Ανακριτικό Τμήμα της Π.Υ. Πύργου ως ύποπτος για την πυρκαγιά που ξέσπασε το ίδιο πρωί στο Σκουροχώρι. Λίγο μετά τις 11 άρχισαν να ξεπηδούν φλόγες σε αγροτική έκταση ανάμεσα στο χωριό και τον ποταμό Ιάρδανο.

Πολύ γρήγορα και λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, η φωτιά πήρε διαστάσεις και άρχισε να καίει εκτάσεις με υπολείμματα καλλιεργειών, καλάμια και βάτα. Το «μείγμα» ήταν ιδιαίτερα εκρηκτικό με τον άνεμο να δίνει απίστευτη ταχύτητα στη φωτιά που κάλυψε πολύ γρήγορά την απόσταση έως τον ποταμό και τον ξεπέρασε, καίγοντας αρκετά στρέμματα και προς τα εκεί.

Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής από διάφορες υπηρεσίες του νομού, έδωσαν μάχη με τις φλόγες και κατάφεραν μετά από δύο ώρες περίπου να θέσουν υπό έλεγχο το μέτωπο, με τη συνδρομή και ενός Canadair CL-415 από αέρος. Συνολικά η πυρκαγιά κατέκαψε 77 στρέμματα αγροτικής έκτασης με καλάμια και βάτα επίσης. Επικεφαλής στο έργο της κατάσβεσης ήταν ο διοικητής της Π.Υ. Πύργου Γιάννης Πετρούτσος.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις