Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Να υπερασπιστούμε το κύρος και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης

Να υπερασπιστούμε το κύρος και την ανεξα...

Του Άγγελου Τσιγκρή Δικηγόρου - Καθηγητή Εγκληματολογίας

Το τελευταίο διάστημα ο ελληνικός λαός παρακολουθεί πρωτοφανή  φαινόμενα απούνθεσης της Δικαιοσύνης.

Εισαγγελέας Εφετών έχει μηνύσει τον Αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης για παρεμβάσεις στο έργο της, η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου διενεργεί πειθαρχική έρευνα κατά της συγκεκριμένης Εισαγγελέως Εφετών, άλλος Εισαγγελέας Εφετών αναφέρει πειθαρχικώς πέντε συναδέλφους του Εισαγγελείς, ανάμεσα στους οποίους την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και τον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών, ενώ ελεγχόμενος επιχειρηματίας έχει καταμηνύσει την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου αποδίδοντάς της βαρύτατες κατηγορίες, τις οποίες εκείνη έχει αποκρούσει ως ψευδείς.

Η Νέα Δημοκρατία με την από 8.3.2016 αίτηση της, ζήτησε τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής των Ελλήνων αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της δικαιοσύνης, εξαιτίας σειράς γεγονότων που ήδη από τότε δημιουργούσαν βάσιμες ανησυχίες για τον τρόπο λειτουργίας της Δικαιοσύνης και τη διαφύλαξη της λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας των δικαστικών λειτουργών.

Μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση παρακολουθεί άπραγη και δεν έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να εξομαλυνθεί η κατάσταση.

Πρόκειται για ακραία φαινόμενα τα οποία δεν έχουν συμβεί ποτέ ξανά στην νεότερη ιστορία της χώρας και τα οποία προκλήθηκαν από την Κυβέρνηση, η οποία, ενσυνειδήτως και σκοπίμως, πολιτικοποίησε τη λειτουργία της Δικαιοσύνης.

Είναι σαφές ότι πρόκειται για μια ανησυχητικά κρίσιμη πραγματικότητα που εκθέτει διεθνώς τη χώρα, κλονίζει τη σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες και τους δικαστικούς λειτουργούς, καταστρατηγεί τον συνταγματικώς κατοχυρωμένο διαχωρισμό των λειτουργιών, και αλλοιώνει τα δημοκρατικά χαρακτηριστικά της χώρας μας, ως ευρωπαϊκού κράτους δικαίου.

Επιπροσθέτως δημιουργείται μείζον ζήτημα και στην απονομή της δικαιοσύνης, καθώς το αποτέλεσμα συγκεκριμένων επιλογών κυβερνητικής πολιτικής (λ.χ. υπερ-φορολόγησης πολλών επαγγελματικών κλάδων, μεταξύ των οποίων και των δικηγόρων), είναι να μην δικάζονται εκατοντάδες χιλιάδες υποθέσεις και ουσιαστικά να μην υφίσταται σήμερα σύστημα δικαιοσύνης στη χώρα μας.

Στην πραγματικότητα, η χώρα βρίσκεται σε ένα ιδιότυπο καθεστώς θεσμικής ακινησίας, το οποίο πέραν των σοβαρών οικονομικών επιπτώσεων, έχει και πολύ σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις πολιτειακών διαστάσεων, καθώς ουσιαστικά έχει πληγεί βάναυσα ο ένας από τους τρεις θεσμικούς πυλώνες της δημοκρατίας, ενώ έχει υποβαθμιστεί και η λειτουργία του κοινοβουλίου.

Οι πολίτες ζητούν η κατάσταση αυτή να θεραπευτεί άμεσα. Η δικαιοσύνη πρέπει επιτέλους να επαναλειτουργήσει και να τεθεί, οριστικά, ένα τέλος στο χάος που έχει δημιουργηθεί._

_____________________________________

Ο Άγγελος Τσιγκρής έχει διατελέσει Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Μόνιμη Επιτροπή Επιχειρησιακής Συνεργασίας για την Εσωτερική Ασφάλεια στην Ευρώπη (COSI) του Συμβουλίου της ΕΕ και στη Μόνιμη Αντιπροσωπία του ΟΗΕ για την Πρόληψη του Εγκλήματος και την Ποινική Δικαιοσύνη.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις