Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

O αρχιμανδρίτης π. Θεοδόσιος Τσιτσιβός του ναού του Αγ. Νικολάου Πατρών φεύγει για την ιεραποστολή στο μακρινό Κονγκό - Μίλησε στο thebest.gr

O αρχιμανδρίτης π. Θεοδόσιος Τσιτσιβός τ...

Από την Δευτέρα 21/3 θα λειτουργεί στην Μητρόπολη Κεντρώας Αφρικής στην Κινσάσα

Ο αρχιμανδρίτης π. Θεοδόσιος Τσιτσιβός που λειτουργεί στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου Πατρών από την ερχόμενη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016 θα μεταβεί με απόσπαση από την Ιερά Μητρόπολη Πατρών, στην μακρινή χώρα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό που βρίσκεται στην Κεντρική Αφρική.

Το thebest.gr επικοινώνησε με τον π. Θεοδόσιο Τσιτσιβό, ο οποίος μας είπε πως έλαβε την πρόταση να πάει στην Ιερά Μητρόπολη στο Κονγκό, από τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Κεντρώας Αφρικής, Yπέρτιμο και Έξαρχο πάσης Ισημερίας κ. Νικηφόρο. Ο π. Θεοδόσιος που κατάγεται από το Αγρίνιο και είναι αρχιμανδρίτης εδώ και είκοσι χρόνια, την περίοδο που ήταν μαθητής στην Αθωνιάδα σχολή στο Άγιον Όρος, το 1984-1989, είχε καθηγητή και μετέπειτα σχολάρχη τον νυν Μητροπολίτη Κεντρώας Αφρικής, κ. Νικηφόρο, ο οποίος και ήταν ο πρώτος πνευματικός του πατέρας.

«Ο κ. Νικηφόρος με τον οποίο έχω ισχυρό πνευματικό σύνδεσμο, μου έκανε την πρόταση να πάω να συνεισφέρω στο έργο της Ορθόδοξης ιεραποστολής στην έδρα της Μητρόπολης Κεντρώας Αφρικής, στην Κινσάσα που είναι η πρωτεύουσα του Κονγκό. Είναι μία σχετικά πιο ήσυχη χώρα σε σχέση με άλλες χώρες της Αφρικής, από πλευράς πολιτικής κατάστασης αλλά φτωχή οικονομικά και οι δυσκολίες είναι πολλές. Δέχτηκα ωστόσο διότι θεωρώ ότι το έργο της Ιεραποστολής αν και δύσκολο και απαιτητικό, είναι συνάμα συγκινητικό. Σκεφτείτε πως η επικράτεια που καλύπτει η Μητρόπολη στο Κονγκό σε μέγεθος είναι 15 φορές η Ελλάδα.

Στο Κονγκό η Ορθόδοξη ιεραποστολή έχει μεγάλη παράδοση και ιστορία όπως για παράδειγμα στην πόλη Κανάνγκα όπου έθεσαν τις βάσεις της ιεραποστολής οι αείμνηστοι π. Χαρίτων Πνευματικάκης και Χρυσόστομος Παπασαραντόπουλος πιο πριν. Στην Κανάνγκα, την καρδιά της ιεραποστολής, υπολογίζεται πως ένα περίπου 5% του πληθυσμού είναι πλέον Χριστιανοί Ορθόδοξοι. Σημαντική είναι και η προσφορά του εδώ συλλόγου εξωτερικής ιεραποστολής “Ο Πρωτόκλητος”», ανέφερε χαρακτηριστικά στο thebest.gr ο π. Θεοδόσιος Τσιτσιβός.

Όπως μας είπε, πριν ένα μήνα ο ίδιος μαζί με τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσόστομο επισκέφθηκαν τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρο Β’, όπου και υπάγεται η Κινσάσα του Κονγκό.

Ο Πατριάρχης έδωσε την ευχή του στον π. Θεοδόσιο ενώ ακόμα την ευλογία, άδεια και στήριξη του έδωσε και ο Μητροπολίτης Πατρών. «Μόλις έλαβα την πρόταση να πάω να βοηθήσω στην Ορθόδοξη ιεραποστολή στην Κινσάσα, όφειλα με σεβασμό να ενημερώσω τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη μας, τον Πατρών κ.κ. Χρυσόστομο, στον οποίο και οφείλω ευγνωμοσύνη διότι έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον και αυτό που μου είπε και με συμβούλεψε είναι πως θα με στηρίξει στην απόφαση μου με ποικίλους τρόπους», τόνισε συγκινημένος στο thebest.gr ο π. Θεοδόσιος Τσιτσιβός.

Ο π. Θεοδόσιος είναι ιδιαίτερα αγαπητός στην ενορία του Αγίου Νικολάου Πατρών όπου υπηρετεί εδώ και χρόνια ενώ συχνά είναι τα Θεία κηρύγματα του για πολλά θεολογικά, πνευματικά και κοινωνικά θέματα.

Ο π. Θεοδόσιος θα ταξιδέψει για το Κονγκό την ερχόμενη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016. Όπως είδαμε στην Wikipedia, η Λαική Δημοκρατία του Κονγκό στην κεντρική προς νότια Αφρική (συνορεύει με Κένυα, Τανζανία, Αγκόλα, Ζάμπια, κ.α.) έχει πληθυσμό πάνω από 70 εκατομμύρια κατοίκους και έκταση 2.344.858 τ. χλμ, μία πραγματικά απέραντη έκταση.

*Ο κ. Νικηφόρος εξελέγη Μητροπολίτης Κεντρώας Αφρικής το 2010.

*Η φωτ. του π. Θεοδοσίου είναι από το anastasiosk.blogspot.com.

Επιμέλεια κειμένου - ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις