Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

ΟΛΗ η κοινή απόφαση των Αρχηγών- Ικανοποίηση από την Κυβέρνηση- Οι επιφυλάξεις Μητσοτάκη- Τα σημεία της συμφωνίας για το Προσφυγικό

ΟΛΗ η κοινή απόφαση των Αρχηγών- Ικανοπο...

Οι δηλώσεις μετά το τέλος της συνάντσης

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 12.15 στο Προεδρικό Μέγαρο η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για το μεταναστευτικό. Προσερχόμενοι οι επικεφαλής των κομμάτων δεν έκαναν δηλώσεις.

21:50 Την ικανοποίησή τους εκφράζουν από την κυβέρνηση για το γεγονός πως οι πολιτικοί αρχηγοί κατέληξαν στην υπογραφή ενός κοινού ανακοινωθέντος για μια «εθνική γραμμή» στο προσφυγικό.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι θέσεις της κυβέρνησης έγιναν αποδεκτές, όπως και το σχέδιό της. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως η καθυστέρηση για την ολοκλήρωση του ανακοινωθέντος οφειλόταν σε επιμονή της επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Φώφης Γεννηματά, να καταγραφεί επιφύλαξη της ότι όλα αυτά μπορούν να γίνουν μόνο με κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων. Στάση με την οποία, συμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, διαφώνησαν οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί, οι οποίοι δεν θα υπέγραφαν σε μια τέτοια περίπτωση.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των κλειστών κέντρων, θέμα που έθεσε έντονα η ΝΔ ζητώντας δημιουργία κέντρων τύπου «Αμυγδαλέζας», κυβερνητικές πηγές σχολίασαν πως κλειστά κέντρα λειτουργούν ήδη στην Ελλάδα. Πρόκειται για τα προαναχωρησιακά κέντρα παράτυπων μεταναστών. «Δεν υπήρξε κάποια διαφωνία», πρόσθεσαν, απαντώντας στις διαρροές περί διαφωνίας επί του θέματος μεταξύ του Πρωθυπουργού και του προέδρου της Ν.Δ.

Αναφορικά με κριτική που διατυπώθηκε σε βάρος της Τασίας Χριστοδουλοπούλου, οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι οι αιτιάσεις αυτές απαντήθηκαν όπως και στη Βουλή, δηλαδή ότι «λένε τα ίδια με όσα λέει η ακροδεξιά στη Γερμανία σε βάρος της Άγκελα Μέρκελ». Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης υπήρξε διαφωνία επειδή ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να υπάρξει καμπάνια αποτροπής και η απάντηση που έλαβε ήταν ότι αυτό θα συνιστούσε «γραμμή Βίσεγκραντ», σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

 

21:12 Η ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας μετά το τέλος της Συνάντησης των Πολιτικών Αρχηγών όπου καταγράφοντια τα σημεία της συμφωνίας τους για το Προσφυγικό είναι η ακόλουθη:

Ύστερα από αίτημα του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος συνεκάλεσε σήμερα, 4 Μαρτίου 2016 και ώρα 12.00΄, σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών των Κομμάτων που εκπροσωπούνται στην Βουλή, υπό την προεδρία του.

Στην σύσκεψη έλαβαν μέρος:

• Ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέξης Τσίπρας.
• Ο Πρόεδρος της Ν.Δ., και Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.
• Η Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, κα Φώφη Γεννηματά.
• Ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, κ. Δημήτρης Κουτσούμπας.
• Ο Επικεφαλής του Κόμματος «Το Ποτάμι», κ. Σταύρος Θεοδωράκης.
• Ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κ. Πάνος Καμμένος και
• Ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, κ. Βασίλειος Λεβέντης.

Κατά την σύσκεψη, ο Πρωθυπουργός προέβη σ’ ενημέρωση των Πολιτικών Αρχηγών επί του θέματος που περιελάμβανε η εισήγησή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την σύγκληση της σύσκεψης των Πολιτικών Αρχηγών των Κομμάτων που εκπροσωπούνται στην Βουλή.
Μετά την σύσκεψη εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Τα γεγονότα που μεσολάβησαν, ύστερα από την Σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών της 28ης Νοεμβρίου 2015, όχι μόνον επιβεβαίωσαν αλλά και ενίσχυσαν καταλυτικώς την διαπίστωση πως το Προσφυγικό ζήτημα είναι κοινό –κατ’ ουσίαν υπαρξιακό- όλων των Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

I. Στο πλαίσιο τούτο η Ελλάδα:

Α. Με πνεύμα Ανθρωπισμού και Αλληλεγγύης έναντι των Προσφύγων αλλά και θωρακίζοντας την ασφάλεια του Ελληνικού Λαού, θα σεβασθεί στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της, με τον τρόπο που αυτές καθορίζονται από τις αποφάσεις των αρμόδιων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Β. Φυλάσσει και τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπ’ αυτό το πνεύμα όχι μόνον συνεργάζεται με την Frontex, αλλά επιζητεί και επιδιώκει την δραστική ενίσχυσή της και την τελική ταχύτατη μετεξέλιξή της σ’ Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή, πάντοτε με σεβασμό της εθνικής της κυριαρχίας ως προς την διασφάλιση των συνόρων της. Και ύστερα από μια τέτοια κατάληξη δηλώνει πρόθυμη να φιλοξενήσει την έδρα της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής. Περαιτέρω δε συνεργάζεται πλήρως στο πεδίο των συμπεφωνημένων αποστολών του ΝΑΤΟ και υπό τον αυτονόητο όρο ότι και η Τουρκία σέβεται τις δικές της αντίστοιχες υποχρεώσεις.

Γ. Ενισχύει τις ανοιχτές δομές προσωρινής φιλοξενίας Προσφύγων, παραλλήλως προς την ενίσχυση των προαναχωρησιακών κέντρων παράτυπων μεταναστών.

II. Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει:

Α. Να επιβάλλει σ’ όλα, ανεξαιρέτως, τα Κράτη-Μέλη της τον πλήρη σεβασμό των υποχρεώσεών τους, ως προς τον δίκαιο και αναλογικό επιμερισμό των Προσφύγων, καθιστώντας σαφές ότι μονομερείς ενέργειες δεν είναι επιτρεπτές και ότι όσοι τις επιλέγουν θα έχουν τις ανάλογες συνέπειες. Στο πλαίσιο αυτό, οφείλει επίσης να καταστήσει σαφές προς όλα τα Κράτη-Μέλη ότι οι χώρες πρώτης γραμμής, και ειδικότερα η Ελλάδα, δεν μπορούν ν’ αναλάβουν όλο το βάρος της φιλοξενίας των Προσφύγων που εισέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά μόνο το βάρος που τους αναλογεί με βάση τον πληθυσμό τους. Στο ίδιο πλαίσιο η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να επιταχύνει την εφαρμογή των αποφάσεων για μετεγκατάσταση των Προσφύγων τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Τουρκία.

Β. Να προωθήσει, το ταχύτερο δυνατόν, προγράμματα επιστροφών παράτυπων μεταναστών, ενεργοποιώντας υφιστάμενες Συμφωνίες Επανεισδοχής και συνάπτοντας νέες.

Γ. Να προωθήσει την συνεργασία με την Τουρκία, προκειμένου αυτή αφενός ν’ ανακόψει αμέσως τις ροές Προσφύγων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και, αφετέρου, ν’ αναλάβει, επίσης αμέσως, την ευθύνη δημιουργίας σταθερού και αξιόπιστου μηχανισμού μετακίνησης των προσφύγων από την Τουρκία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επισημαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να λάβει σοβαρώς υπόψη ότι η Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει συγκεκριμένες υποχρεώσεις, τις οποίες ανέλαβε κατά την Σύνοδο Κορυφής της 29ης Νοεμβρίου 2015.

Δ. Να παράσχει, εγκαίρως, την απαιτούμενη συνδρομή προς την Χώρα μας, κυρίως ως προς την συνεχή οικονομική και υλικοτεχνική της ενίσχυση για την υπό όρους ανθρωπισμού περίθαλψη των Προσφύγων, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ελλάδα υφίσταται, περισσότερο από κάθε άλλο Κράτος-Μέλος, τις επιπτώσεις του Προσφυγικού.

Ε. Να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο ως προς τον τερματισμό του πολέμου στην Συρία –ο οποίος και αποτελεί την σημαντικότερη αιτία δημιουργίας και διαιώνισης του Προσφυγικού- προκειμένου να διευκολυνθεί έτσι και η κατά το δυνατόν ταχύτερη επιστροφή των Προσφύγων στις εστίες τους.

III. Η τρέχουσα συγκυρία αποδεικνύει την ανάγκη ν’ αναθεωρηθεί καταλλήλως η Συμφωνία Δουβλίνο ΙΙ, ακόμη κι αν η αναθεώρηση αυτή έχει αρχικώς μεταβατικό χαρακτήρα λόγω επείγοντος, έως ότου προετοιμασθεί πλήρως και ολοκληρωθεί οριστικώς».

Η Ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας εκφράζει τον ελάχιστον κοινό τόπο συμφωνίας των Αρχηγών των Κομμάτων που την αποδέχονται. Τα Κόμματα της Αντιπολίτευσης εξέφρασαν, καθένα με τον δικό του τρόπο, τις επιφυλάξεις τους για τους μέχρι σήμερα χειρισμούς και την αποτελεσματικότητα της Κυβέρνησης, οι οποίες και καταγράφηκαν στα Πρακτικά.

Στην έκδοση της ανακοίνωσης αυτής δεν συμφώνησαν, για τους λόγους που εξέθεσαν και καταγράφηκαν στα Πρακτικά, ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, κ. Δημήτρης Κουτσούμπας και ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, κ. Βασίλειος Λεβέντης.

 

 

20:38 Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΝΔ σχολίασε: «Ασκήσαμε δριμύτατη κριτική για τους μέχρι τώρα χειρισμούς της κυβέρνησης στο προσφυγικό. Έστω με και με καθυστέρηση η κυβέρνηση προσαρμόζει την στρατηγικής της στον ρεαλισμό. Συμφωνήσαμε σε ένα ελάχιστα αποδεκτό πλαίσιο εθνικής στρατηγικής. Ωστόσο εκφράζουμε τις επιφυλάξεις εάν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών.»

Η κυρία Φώφη Γεννηματά μετά το τέλος της συνάντησης δήλωσε: «Δεν δίνουμε λευκή επιταγή στην Κυβέρνηση. Η διάθεσής μας  για εθνική συνεννόηση δεν σημαίνει  ανοχή σε λάθη και αδράνεια. Βλέπαμε τις δραματικές διαστάσεις του προβλήματος. Υποστηρίζουμε μετεγκατάσταση των προσφύγων ,την  επιστροφή των μεταναστών και την χρηματοδότηση της Ελλάδας όσο διαρκέσει η κρίση. Δεν πρέπει να απομονωθεί η χώρα, χρειάζεται συμμαχίες. Δεν μπορεί να διαχειριστεί μόνης της η κυβέρνηση, αυτή την κατάσταση. Χρειάζεται μια ισχυρή κυβέρνηση εθνικής ενότητας για να διαχειριστεί την κρίση.»

 

20:26  «Φιάσκο» χαρακτηρίζει  την σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών ο κ. Βασίλης Λεβέντης. Εξηγώντας τους λόγους του δήλωσε: «Ζήτησα να γίνει συζήτηση όχι μόνο προσφυγικό αλλά και οικονομία και ενδεχόμενο δημιουργίας νέας κυβέρνησης με 230 βουλευτές. Ο Πρόεδρος έθεσε το θέμα σε ψηφοφορία και όλα τα άλλα κόμματα είπαν να μην γίνει συζήτηση για άλλα θέματα. Μετά από αυτό δήλωσε εξ’ αρχής ότι δεν υπογράφω και θεωρώ την σύσκεψη «φιάσκο». Ήταν απαράδεκτο αυτό που έγινε ο ελληνικό λαός πεινάει και δυστυχεί . Λυπούμε για το πολιτικό σύστημα είναι κατώτερο των περιστάσεων. Είναι ώρα του λαού να καταλάβει τι ψήφιζε τόσα χρόνια. «

Εξερχόμενους του Προεδρικού Μεγάρου ο Πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε μεταξύ άλλων: «Μετά κόπων και βασάνων έχουμε μια μίνιμουμ εθνική γραμμή. Το τρίπτυχο της συμφωνίας είναι το εξής: Αλληλεγγύη προς του πρόσφυγες, επιστροφή των παράτυπων μεταναστών στην χώρα τους και ασφάλεια των κατοίκων όπου συγκεντρώνεται ο κόσμος. Είδαμε μια μετατόπιση της κυβέρνησης σε πιο ρεαλιστικές λύσεις. Επισημάναμε να υπάρξει ένας Υπουργός, πιο κοινής αποδοχής. Αισθανόμαστε νικητές ως προς την ουσία του ανακοινωθέντος».

 

20:16 Δεν υπέγραψε τελικά την κοινή απόφαση των Πολιτικών Αρχηγών ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβάντης, έτσι μετά τον Γ.Γ. του ΚΚΕ είναι δεύτερος ηγέτης που διαχώρισε την θέση του.

 

20:00 Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε πριν από λίγο το Μέγκα στο κεντρικό του δελτίο υπάρχει συμφωνία σε όλα μεταξύ των πολιτικών αρχηγών. Το πρόβλημα συνίσταται μόνο στην άποψη της κυρίας Φώφης Γεννηματά η οποία επιμένει να καταγραφεί η θέση της ότι όλα όσα συμφωνούνται μπορούν να γίνουν μόνο με Οικουμενική Κυβέρνηση.

 

 

19.01 Δεν υπογράφει ο Βασίλης Λεβέντης το κοινό ανακοινωθέν. Ο κ. Λεβέντης, έθεσε εκ νέου το ζήτημα σύστασης οικουμενικής κυβέρνησης κι εφόσον δεν εισακούστηκε, ανακοίνωσε ότι δεν θα υπογράψει.

 

18.14 Διορθώνεται αυτή την ώρα από τα στελέχη της προεδρίας της Δημοκρατίας, το κείμενο που θα υπογράψουν οι πολιτικοί αρχηγοί.

Μόλις ετοιμαστεί θα το εξετάσουν κι εφόσον συμφωνούν, τότε θα προχωρήσουν στην ανακοίνωση. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, εμφανίζεται διατεθειμένη να υπογράψει το κείμενο υπό τον  όρο να παραδεχθεί η κυβέρνηση πως δεν μπορεί να διαχειριστεί μόνη της το ζήτημα του προσφυγικού, αλλά χρειάζεται την βοήθεια  της αντιπολίτευσης.

 

 

17.39 Το ΚΚΕ αποχώρησε από την συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε πως δεν υπήρχε λόγος να παραμείνει, αφού οι διαφωνίες δεν μπορούσαν να γεφυρωθούν.

"Επιβεβαιώνονται όλες οι προβλέψεις  μας ότι οι αποφάσεις της ΕΕ οδηγούν μόνο σε εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων. Ως ΚΚΕ καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις και μέσα στη σύσκεψη, που απαντούν στις αιτίες και πώς θα επιλυθεί η προσφυγική λύση, αλλά και μέτρα ανακούφισης.Το ΚΚΕ δεν συναινεί με τα διάφορα παζάρια και αλισβερίσια της κυβέρνησης με την ΕΕ, διότι δεν αντιμετωπίζουν τις αιτίες στη ρίζα του προβλήματος, ούτε μειώνουν τις επιπτώσεις" είπε.

Όπως τόνισε ο κ. Κουτσούμπας, οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί έχουν παραμείνει μέσα στην αίθουσα προσπαθώντας να συμφωνήσουν για να εκδοθεί ένα κείμενο υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

 

16.24 Αρνητκή απάντηση πήραν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ όταν ζήτησαν από τον πρωθυπουργό να δημιουργηθούν κέντρα κλειστής φιλοξενίας όπως π.χ. η Αμυγδαλέζα.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι κάτι τέτοιο είναι πρακτικά αδύνατον να γίνει και δεν μπορεί να γίνει διαχωρισμός προσφύγων και μεταναστών.

Όσο για το κοινό ανακοινωθέν, αυτό θα εκδοθεί μόνο αν δεν χθούν να υπογράψουν όλοι αλλιώς θα βγει μια ανακοίνωση απο την Προεδρία της Δημοκρατίας.

 

15.21: Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας κατέθεσε υπόμνημα 9 σημείων με τις προτάσεις του κόμματος του, ενώ  ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, πρότεινε να επεκταθεί η συζήτηση και σε άλλα πολιτικά θέματα, όπως ο σχηματισμός οικουμενικής κυβέρνησης.

Η πρόταση του κ. Λεβέντη τέθηκε σε ψηφοφορία και απορρίφθηκε. Κατόπιν τούτου, ο κ. Λεβέντης, σύμφωνα με πληροφορίες, δήλωσε ότι επιφυλάσσεται για το κοινό ανακοινωθέν.

 

15.10: Έντονη ήταν η αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα στην πρόταση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη για τη δημιουργία κλειστών χώρων φύλαξης μεταναστών. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Ακολουθούμε τη Συνθήκη της Γενεύης. Σεβασμός στο διεθνές δίκαιο. Να κλείσει η συμφωνία επανεισδοχής με την Τουρκία».

14.08: Με πρόταση εθνικής συμφωνίας 10 σημείων προσήλθε στο συμβουλιο πολιτικών αρχηγών για το προσφυγικό/μεταναστευτικό ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

Αυτη περιλαμβάνει:

  • Σύσταση εθνικής επιτροπής δράσης

  • Ορισμό εθνικού συντονιστή

  • Ενίσχυση της φύλαξης των χερσαίων και των θαλάσσιων συνόρων

  • Ασκηση κάθε μορφής πίεσης στην Τουρκία για περιπολίες

  • Διακομματική πίεση προς τους εταίρους της Ε.Ε.

  • Πλήρη εφαρμογή της συνθήκης επαναπροώθησης με την Τουρκία

  • Διεθνή σύμπραξη διωκτικών αρχών - αστυνομικών υπηρεσιών

  • Κατασκευή hotspot στα νησιά καθώς και πλωτών hotspot

  • Επίτευξη συνολικής συμφωνίας με την Ε.Ε. για τους Σύρους πρόσφυγες

  • Προγράμματα υπέρ της ένταξης προηγούμενων κυμάτων μεταναστών

 

13.39: Τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την άμεση αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος κατέθεσε η Φώφη Γεννηματά στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών.

Οι προτάσεις προβλέπουν:

1. Το προσφυγικό είναι παγκόσμιο πρόβλημα, όχι μόνο ευρωπαϊκό έτσι η ΕΕ θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στην Ελλάδα. Η κοινοτική αλληλεγγύη πρέπει να εκφραστεί άμεσα.

Όμως για μια βιώσιμη και μόνιμη λύση του προσφυγικού απαιτείται, με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μια Διεθνής Διάσκεψη για την ανάληψη πρωτοβουλιών επίλυσης της κρίσης και αντιμετώπισης των προβλημάτων.

Η κατανομή των προσφύγων πρέπει να μην αφορά μόνο τις χώρες-μέλη της Ε.Ε., αλλά και άλλες «Ασφαλείς» χώρες, με την ανάλογη διεθνή οικονομική βοήθεια ώστε να προστατεύονται αποτελεσματικά οι πρόσφυγες.

2. Δέσμευση της Τουρκίας για την υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης-Ευρωπαϊκός Έλεγχος.

Η Τουρκία οφείλει να λάβει αυστηρά μέτρα για την αποτροπή εισόδου στην επικράτειά της παράτυπων μεταναστών που αναζητούν πρόσβαση στην Ε.Ε. κυρίως μέσω Ελλάδας.

Παράλληλα πρέπει να περιφρουρήσει τις ακτές της και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα κυκλώματα παράνομης διακίνησης προσφύγων-μεταναστών.

3. Δημιουργία ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής και συνεργασία του ΝΑΤΟ με σαφές πλαίσιο και επιχειρησιακούς κανόνες που σέβονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.

Την σύσταση για Ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή/ακτοφυλακή έχει εγκρίνει το πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η Επιτροπή, θα πρέπει να την υποστηρίξει με προϋποθέσεις ως προς την λειτουργία της.

4. Αναθεώρηση Κανονισμού Δουβλίνου II

Στη βάση των αρχών της αλληλεγγύης απέναντι στους πρόσφυγες, με θεσμική μορφή και όχι προσωρινό χαρακτήρα.

Προετοιμασία εν όψει σχετικής πρότασης της Επιτροπής.

5. Σχεδιασμός για την προσωρινή παραμονή προσφύγων στην Ελλάδα. Θέσπιση Κεντρικού Συντονιστικού Οργάνου της Κυβέρνησης, για την διαχείριση της κρίσης.

Τακτική ενημέρωση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής για τις εξελίξεις.·Η Ελλάδα αποδέχεται το μερίδιο της στην υποδοχή και εγκατάσταση προσφύγων. Σύμφωνα με την ποσόστωση που έχει αποφασίσει η Επιτροπή, της αναλογεί το 1,90% του συνολικού αριθμού των προσφύγων.

6. Εφαρμογή της νομοθεσίας για τα προαναχωρησιακά κέντρα παράτυπων μεταναστών και την επαναπροώθηση στις πατρίδες τους.

Επιμερισμός της ευθύνης με επιχειρησιακή και οικονομική συμβολή της Frontex.

Διεκδίκηση Επάρκειας Χρηματοδότησης/Ενίσχυσης.

7. Η δράση της Ε.Ε. για την ομαλή διαχείριση των προσφυγικών ροών.

Οι πρόσφυγες δεν πρέπει να εγκλωβιστούν στην Ελλάδα ούτε σε άλλο κράτος μέλος. Η ΕΕ οφείλει να παρέχει τις προϋποθέσεις για την προστασία αλλά και την ένταξη τους στις ευρωπαϊκές κοινωνίες σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Ο εγκλωβισμός προσφύγων σε μια χώρα παραβιάζει τα δικαιώματα τους.

Μέχρι την ολοκλήρωση του μόνιμου μηχανισμού μετεγκατάστασης η ΕΕ οφείλει να επιμερίσει τους πρόσφυγες συνυπολογίζοντας τη διαθεσιμότητα κρατών - μελών να υπερβούν το ποσοστό που τους αναλογεί και μοιράζοντας το υπόλοιπο υποχρεωτικά στα λοιπά κράτη μέλη.

Σε χώρες-μέλη που αρνούνται να εφαρμόσουν τις αποφάσεις, να ενεργοποιηθούν οι ρυθμίσεις για επιβολή κυρώσεων.

8. Πρόγραμμα Κιβωτός

Σχέδιο σωτηρίας παιδιών προσφύγων «Κιβωτός». Η κυβέρνηση οφείλει να πιέσει την ΕΕ για την ταχύτατη ανάληψη πρωτοβουλιών για τη σωτηρία των παιδιών των προσφύγων. Για τον σκοπό αυτό μπορεί να αξιοποιηθεί και η πρόταση των πλωτών hot spot.

9. Αντιμετώπιση Μονομερών μέτρων εις βάρος της Ελλάδας.

Συμπεριφορές όπως αυτές της Αυστρίας πρέπει να αντιμετωπίζονται όχι με επικοινωνιακές κινήσεις, αλλά ουσιαστικές διεθνείς πρωτοβουλίες της Ελλάδας. Η χώρα μας πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες για περιφερειακές συναντήσεις με στόχο την εξειδίκευση-εκτέλεση των αποφάσεων της Ε.Ε.

Για την περίπτωση μονομερών κινήσεών τους σε βάρος μας (π.χ. κλείσιμο συνόρων) που παραβιάζουν τις ευρωπαϊκές αποφάσεις, η Ελλάδα πρέπει να προβεί σε κινήσεις διεθνούς νομικής και πολιτικής προστασίας της (όπως και των προσφύγων).

10. Δημιουργία μόνιμου συστήματος επανεγκατάστασης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει σχετική πρόταση. Πολλές χώρες μέλη διαφωνούν.

 

12.53: Στοιχεία για την κατάσταση σχετικά με το προσφυγικό και το έργο των εμπλεκομένων φορέων στην διαχείρισή τους παρέδωσε ο πρωθυπουργός στους πολιτικούς αρχηγούς κατά την έναρξη της σύσκεψης στο Προεδρικό Μέγαρο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα στοιχεία αφορούν τον αριθμό των προσφύγων που φιλοξενούνται, την πρόοδο στην δημιουργία δομών υποδοχής, καταγραφής και φιλοξενίας, την παρεχόμενη σίτιση, την ιατρική μέριμνα, την φιλοξενία των ασυνόδευτων παιδιών, καθώς και τα χρονοδιαγράμματα για την δημιουργία νέων υποδομών.

Επίσης περιλαμβάνονται πίνακες για την πορεία των καταγραφών και των ταυτοποιήσεων.

Τα στοιχεία είναι εξειδικευμένα ανά περιοχή και τομέα δραστηριοποίησης, ενώ για τα έργα υποδομής που βρίσκονται σε εξέλιξη, υπάρχουν και αναλυτικοί πίνακες εργασιών.

12.12 Ξεκινά η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Δείτε βίντεο με τις αφίξεις των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο. Πηγή βίντεο: Real.gr portal

Υπό τον πρόεδρο δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, οι πολιτικοί αρχηγοί θα συσκεφθούν στο προεδρικό Μέγαρο στις 12 το μεσημέρι με μοναδικό αντικείμενο την προσφυγική κρίση.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει στο Προεδρικό Μέγαρο με δύο στόχους: αφενός να ζητήσει από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να βοηθήσουν, ώστε να βρεθούν και να ετοιμαστούν, μέσω και της τοπικής αυτοδιοίκησης, χώροι προσωρινής παραμονής προσφύγων και μεταναστών σε όλη τη χώρα, αφετέρου να εξηγήσει ότι όσα γράφονται για ενδεχόμενο ελληνικό βέτο απηχούν ένα μόνο μέρος της αλήθειας.

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προσέλθει στη σύσκεψη με τη δέσμη έξι προτάσεων της Ν.Δ., βασικός πυρήνας των οποίων είναι η ανάγκη καλύτερου συντονισμού και οργάνωσης των εμπλεκόμενων υπηρεσιών στο προσφυγικό.

Οι εκτιμήσεις είναι πως οι πολιτικές δυνάμεις, πλην του ΚΚΕ το οποίο θα προσέλθει στη σημερινή σύσκεψη, μπορούν να καταλήξουν σε ένα κοινό κείμενο, βάση του οποίου θα είναι η ανάγκη καλύτερου συντονισμού του κράτους για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και η απαίτηση να τηρηθούν οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Δείτε ζωντανά σε απευθείας μετάδοση όλες τις εξελίξεις, από τη συχνότητα της Δημόσιας Τηλεόρασης.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις