Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ACHAIA TASTE

/

Έβαλε τις τρούφες του στο...βάζο- Ο Πατρινός ανιχνευτής Δημήτρης Δημόπουλος οργώνει τα βουνά και μας αλλάζει τη ...γεύση με το "ύδνον"

Έβαλε τις τρούφες του στο...βάζο- Ο Πατρ...
Κοντογεωργοπούλου Γιώτα
[email protected]

Τα προϊόντα «ϋδνον», διατίθενται προς στιγμήν σε καταστήματα με εκλεκτά αχαϊκά προϊόντα, όπως το «Κελλάρι» στην Πάτρα

Τον γνωρίσαμε πέρυσι (δείτε ΕΔΩ) μέσα από το thebest.gr και η περίπτωσή του έκανε γρήγορα το γύρο του διαδικτύου. Ο πληροφορικάριος που έγινε ανιχνευτής τρούφας και επέλεξε έναν εντελώς δικό του τρόπο ζωής, καταφέρνοντας να ενώσει την αγάπη του για το βουνό με τον βιοπορισμό και την ανατρεπτική  ζωή του με ένα από τα πιο γκουρμέ συστατικά ενός ψαγμένου πιάτου, ετοιμάζεται να ...ταξιδέψει τις τρούφες του στην αγορά της Ελλάδας και του εξωτερικού, αυτή τη φορά συσκευασμένες σε ωραία βάζα με το όνομα «ύδνον», με το άρωμά τους να δίνει άλλη διάσταση σε λάδια, βούτυρα ακόμη και...αλάτια.

Ο Δημήτρης Δημόπουλος, ο μόνος ανιχνευτής τρούφας στην ευρύτερη περιοχή και ένας εκ των επτά περίπου επαγγελματιών στην Ελλάδα που τόλμησαν να επενδύσουν στον περίεργο μύκητα που μοιάζει με χρυσάφι, συνδυάζει μέσα του με τρόπο αξιοσημείωτο, έναν εξερευνητή του βουνού με έναν, άλλου τύπου, δραστήριο επαγγελματία.

 

H προσπάθεια να βάλει τις τρούφες του στο ...βάζο, ξεκίνησε το καλοκαίρι,  λίγο πριν τα capital control, αλλά όταν αυτά ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα, δημιούργησαν μεγάλο πρόβλημα καθώς δεν ήταν δυνατή η αποστολή χρημάτων  στην Ιταλία όπου και γίνεται η συσκευασία των προϊόντων. Ακολούθησε ένας αγώνας δρόμου για εξεύρεση τρόπου πληρωμής, επιστρατεύτηκαν γνωστοί, φίλοι και η...φαντασία, και κάπως έτσι, παρά το γεγονός ότι η συσκευασμένη τρούφα του Δημήτρη Δημόπουλου επρόκειτο να βγει στην αγορά από το φθινόπωρο, έφτασε στα ράφια τον περασμένο Δεκέμβριο και μέσα σε λίγες ημέρες κατάφερε να προκαλέσει το ενδιαφέρον των καταναλωτών που αποφάσισαν να ...εντρυφήσουν σε αυτή την φίνα γεύση ενός εκ πλέον περτιζήτητων εδεσμάτων παγκοσμίως, σε αυτή την θαυμάσια ...παραξενιά της φύσης που κανείς δεν γνωρίζει πως πολλαπλασιάζεται ούτε τους λόγους που εμφανίζεται σε ορισμένες περιοχές και σε άλλες όχι.

Ο Δημήτρης Δημόπουλος έδωσε στα συσκευασμένα του προϊόντα το όνομα «ϋδνον», την αρχαιοελληνική ονομασία της τρούφας για να υπογραμμίσει την ιστορία της που δεν απέχει και πολύ από την προσέγγιση ενός μύθου, καθώς οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι  δημιουργείται από τις αστραπές του Δία, αν και την χρησιμοποιούσαν για φαρμακευτικούς σκοπούς, κυρίως όμως για τις αφροδισιακές του ιδιότητες.

 

«Η τρούφα είναι υπερτροφή. Υπάρχουν μαρτυρίες ότι την απολάμβαναν βασιλείς και πριγκίπισσες. Η τρούφα της Πελοποννήσου είναι από τις καλύτερες και είναι γνωστή τουλάχιστον από την εποχή των Ρωμαίων οι οποίοι  έστελναν κόσμο στην Πελοπόννησο να προμηθευτεί τρούφες για να ταϊσουν τους βασιλιάδες τους» μου λέει ο Δημήτρης.

Tα προϊόντα «ϋδνον» προέρχονται από τρούφες που συλλέγει ο ίδιος, περνώντας ατελείωτες ώρες στα βουνά με τους δύο ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους του. Στη συνέχεια, οι τρούφες του αποστέλλονται στην Ιταλία, όπου και γίνεται η ειδική επεξεργασία και η συσκευασία.

«Η αποστολή γίνεται μαζικά, ανά 15 περίπου ημέρες».

 

Τα προϊόντα «ϋδνον», βάζουν στα πιάτα μας την μαγεία του συμπυκνωμένου αρώματος  δάσους που κρύβει μέσα της η τρούφα, σε πολλές μορφές. Στον κατάλογο θα βρείτε λάδι λευκής και μαύρης τρούφας, βούτυρο λευκής τρούφας, σάλτσα μαύρης τρούφας με μανιτάρια, κρέμα λευκής τρούφας με μανιτάρια, μπαλσάμικο τρούφας, αλάτι με τρούφα, καρπάτσιο λευκής και μαύρης τρούφας και πατέ ελιάς με τρούφα.

«Το συσκευασμένο προϊόν, δίνει πολύ μεγάλες δυνατότητες. Κατ΄αρχάς είναι πολύ πιο εμπορεύσιμο, ιδίως για το εξωτερικό. Παράλληλα είναι πολύ πιο εύχρηστο για τα εστιατόρια, καθώς τα συσκευασμένα είναι πολύ πιο ανθεκτικά, ήδη επεξεργασμένα και μπορεί να διαχειριστεί κανείς καλύτερα και πιο φθηνά  το πιάτο που προσφέρει. Έχω κάνει και επαγγελματικές συσκευασίες ειδικά για τα εστιατόρια» λέει ο Δημήτρης.

Τα προϊόντα «ϋδνον», διατίθενται προς στιγμήν σε καταστήματα με εκλεκτά αχαϊκά προϊόντα, όπως το «Κελλάρι»  στην Πάτρα και σιγά σιγά η διάθεσή τους επεκτείνεται.

«Στόχος είναι και η αγορά του εξωτερικού καθώς εκεί υπάρχει μεγάλη ζήτηση της τρούφας. Ήδη τον Φλεβάρη ξεκινάω με συμμετοχή σε μια έκθεση στην Σουηδία. Γενικά στις χώρες του βορρά, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τα προϊόντα τρούφας, ενώ θα επιχειρήσω και έξοδο στην αγορά της Αμερικής, όπου επίσης υπάρχει ενδιαφέρον για κατανάλωση τρούφας» λέει ο Δημήτρης ο οποίος μέχρι σήμερα έχει διαθέσει φρέσκια τρούφα σε μικρές ποσότητες σε χώρες όπως η Αγγλία, η Ουγγαρία και η Ελβετία. Οι τιμές των προϊόντων ‘’ϋδνον» κυμαίνονται από 10 έως 30 ευρώ.

 

Ωστόσο και παρά τα ταξίδια που έχει στο μυαλό του, αυτό που δεν πρόκειται ποτέ να αφήσει είναι τα ταξίδια στα βουνά, εκεί όπου περνάει ατελείωτες ώρες παρέα με τα δυό του σκυλιά, εκεί από όπου αντλεί τρούφα και...δύναμη.

«Για μένα όλη αυτή η ενασχόληση είναι η ψυχοθεραπεία μου. Μου αρέσει αυτή η ζωή, μου αρέσει το χώμα, η φύση, για αυτό και έχω φυτέψει και ροδιές εδώ στην Χαλανδρίτσα, μου αρέσει η πεζοπορία στα βουνά και αγαπώ πολύ τους σκύλους μου. Όχι δε το αλλάζω με τίποτα»

 

Το δυνατό γαστρονομικό χαρακτηριστικό της τρούφας είναι η μυρωδιά, η οποία προέρχεται από μια ένωση που ονομάζεται «δις-methyltiomethane», ένας αρωματικός υδρογονάνθρακας.

Οι Τρούφες περιέχουν 72% νερό, πολύ λίγο φυτικό λίπος (0.6%) ( ακόρεστα λίπη όπως το λινελαϊκό οξύ) και μια καλή ποσότητα πρωτεΐνης (8,6% επί νωπού βάρους). Οι πρωτεΐνες της είναι πλούσιες σε μεθειονίνη, κυστεΐνη, λυσίνη και πολύ εύπεπτες.

Επίσης, είναι πλούσια σε μέταλλα (φωσφόρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, νάτριο, σίδηρο, θείο, χλώριο, και σιλικόνη), και άλλες οργανικές ουσίες (αμινοξέα όπως αργινίνη που είναι ένα διουρητικό, και οργανικά οξέα όπως το νιτρικό, κιτρικό και μηλεϊνικό οξύ, αλβουμίνη και μαννίτης). Τέλος, περιέχουν επίσης διαιτητικές ίνες (7,6%), σημαντικές για το έντερο.

Οι τρούφες και σε πολύ μικρή ποσότητα ακόμη με το μοναδικό τους άρωμα μετατρέπουν μια απλή συνταγή σε γαστρονομική εμπειρία. Μαγειρεύονται με κυνήγι, πουλερικά, μοσχάρι, με  σάλτσα για ζυμαρικά , με ομελέτες και σαλάτες, ενώ τρώγονται και ωμές τριμμένες ή σε ψιλά κομμάτια πάνω από τα πιάτα, γεγονός που οδηγεί σε...απογείωση.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Life