Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάνω από 13.000 οι άνεργοι της Ηλείας

Πάνω από 13.000 οι άνεργοι της Ηλείας

Πρωταθλητές στη ανεργία αναδεικνύονται οι γυναίκες σε όλη την χώρα αλλά και στην Ηλεία ενώ οι ηλικίες που πλήττονται περισσότεροι είναι 30 ετών έως 44.

Ειδικότερα στο νομό έχουν καταγραφεί 13.734 άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ εκ των οποίων οι 7.541 στον Πύργο. Οι γυναίκες άνεργοι φθάνουν τις 8.106 στην Ηλεία ενώ οι άνδρες 5.628 περίπου ενώ στην πρωτεύουσα του νομού οι γυναίκες που δεν έχουν εργασία φθάνουν τον αριθμό 4451 και οι άνδρες τους 3090 (τα στοιχεία αυτά δεν καταγράφουν το τι έχει συμβεί τους τελευταίους δύο μήνες).

Εκείνοι που φαίνονται να πλήττονται περισσότερο είναι οι νέοι, οι γυναίκες, οι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και  αυτοί που βρίσκονται γενικά στην κατηγορία χαμηλών τυπικών προσόντων. Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι και η αύξηση του αριθμού των μακροχρονίων ανέργων 53% στο σύνολο.

Ένα από τα στοιχεία που  αποτελούν σημείο προβληματισμό για όλες τις κοινωνίες είναι το γεγονός ότι η παραγωγικότερη ηλικία αυτή δηλαδή των 30-44 είναι αυτή κατά κύριο λόγο μένει εκτός παραγωγικής διαδικασίας. Για αυτό και προκειμένου να το κρατήσουν ενεργό  προσφεύγουν σε προγράμματα συνεχούς επιμορφώσεων με αποτέλεσμα να αποτελεί ένα δυνητικά χρήσιμο εργατικό δυναμικό στην κοινωνία μόνο που λόγω της κρίσης η χρησιμοποίησή του γίνεται περιοδικά και όχι μόνιμα.

Απαξίωση

Η μακρά παραμονή του εργατικού δυναμικού εκτός αγοράς, εκπαίδευσης και κατάρτισης οδηγεί στην απαξίωση ικανοτήτων και δεξιοτήτων που διαθέτει. Συνέπειες αυτού είναι η δύσκολη επανένταξή τους στην αγορά εργασίας, η αύξηση της διαρθρωτικής ανεργίας, δηλαδή του κενού που διαμορφώνεται ανάμεσα στις ανάγκες των επιχειρήσεων και των προσόντων του διαθέσιμου εργατικού δυναμικού.

Η  επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση η σύνδεσή της  με την αγορά της εργασίας, η ενίσχυση της απασχόλησης, η οικονομική ανακούφιση των ανέργων μέσων επιδοματικών πολιτικών είναι μερικά από τα μέτρα που έχουν υιοθετηθεί ως σήμερα για την μείωση της ανεργίας, αλλά η αποτελεσματικότητά τους είναι  παροδική αφού όλα αυτά έχουν διάρκεια χρονικά περιορισμένη.

 

Πηγή:patrisnews.com

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δουλειά σε 20.000 ανέργους με μισθό 751 ευρώ!

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις