Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPORTS

/

ΝΟΠ: Από τον Μόλο της Αγίου Νικολάου στην κορυφή της Ευρώπης - Σπάνιο φωτογραφικό υλικό 86 χρόνων

ΝΟΠ: Από τον Μόλο της Αγίου Νικολάου στη...

Ωστόσο τα τελευταία χρόνια φαίνεται να έχει επαναπαυτεί στις επιτυχίες του παρελθόντος

Έχουν περάσει 86 χρόνια από την ίδρυση του ΝΟΠ, ωστόσο αν και ο Ναυτικός Όμιλος της Πάτρας δεν έχει καταφέρει τις τελευταίες σεζόν να πρωταγωνιστήσει στο ελληνικό πρωτάθλημα, οι επιτυχίες του παρελθόντος τον ακολουθούν με όλους μας να θυμόμαστε παλιές καλές στιγμές των "δαιμόνων" του Γιώργου Κακουλίδη.

Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή όταν στις 18 Απριλίου 1929, στην αίθουσα του Διοικητικού Συμβουλίoυ της Φιλαρμονικής, συγκροτήθηκε η πρώτη συνέλευση και εκλέχθηκε το πρώτο Συμβούλιο του ΝΟΠ με πρόεδρο τον Σοφοκλή Κόλλα, ένθερμο φίλαθλο του ναυτικού αθλητισμού και τους Κωνσταντίνο Νικολόπουλο αντιπρόεδρο, Κουλή Αναστασόπουλο ταμία, Επαμεινώνδα Πετραλιά Γεν. Γραμματέα, Αθανάσιο Βλάχο έφορο, Ηρακλή Τριάντη, Γεώργιο Σαμαρά, Γεώργιο Καραβίτη, συμβούλους.

Στη συνέχεια στο Ν.Ο.Π. προσχωρούν σχεδόν όλοι οι παλαιοί γνωστοί κολυμβητές από τα άλλα σωματεία της «Παναχαϊκής», του «Ολυμπιακού», και του «Αχιλλέα» καθώς και μερικοί τότε μαθητές όπως ο Τοτός Γεροθανάσης, Γιάννης Διλέρνιος, Σπύρος και Νιόνιος Τσιτσιλιάνος, Ανδρέας Μπουκαούρης, Παναγής Έρτσον, Ντίνος Μαχαίρας, Κίμωνας Μπουράτης, Χρήστος Παπαδημητρίου κ.λπ.

Για τις πρώτες εγκαταστάσεις του ΝΟΠ μισθώθηκε μαούνα, ενώ την προσωπική εργασία του Κυριάκου Σπέντζα, κατασκευάστηκε μια μεγάλη τέντα που θα στεγάσει τους νεαρούς εραστές της θάλασσας. Η μαούνα εξοπλίζεται με έναν καταδυτήρα 3 μέτρων και προσδένεται στο μόλο Τριάντη. Επιστάτης ο «Πέτρου».

Η νέα βάση εγκαινιάζεται επίσημα με αγιασμό την Κυριακή 30 Ιουνίου 1929. Την ίδια μέρα ξεκινούν και οι πρώτες μεγάλες ναυτικές επιδείξεις του Ν.Ο.Π. Ξεχωριστό γεγονός για την Πάτρα.

Χιλιάδες κόσμου κατεβαίνουν στο Μόλο για να παρακολουθήσουν τους αγώνες. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ελεύθερη κολύμβηση 50 μέτρων και καταδύσεις, water polo.

Για την ιστορία πρέπει να αναφερθεί ότι η εκκίνηση δινόταν με πιστόλι από το κότερο «Τζίτζικα» του Σοφ. Κόλλα και το τέρμα ήταν μια νοητή ευθεία μεταξύ δύο τενεκέδων που επέπλεαν σαν σημαδούρες! Την απόσταση διέπλεαν 25 κολυμβητές σε 6 σειρές. Η δράση του Ν.Ο.Π. ξαναζωντανεύει και ένα άλλο ναυτικό σωματείο τότε των Πατρών, τον «Ποσειδώνα», ο οποίος έχει ιδρυθεί το 1925-1926. Σκληρός ο ανταγωνισμός, τέρμα προς το τέρμα, που βρίσκει όμως τελικό νικητή της σεζόν (1929) το Ν.Ο.Π. με εκατοντάδες νέους φιλάθλους.

Αμέσως μετά, το 1930 ο Ν.Ο.Π. εμφανίζεται στους Πανελλήνιους Αγώνες και αναγνωρίζεται από την ΕΚΟΦ. Δεν θα αργήσει να διακριθεί μεταξύ των υπολοίπων κολυμβητικών ομίλων της χώρας.

Την περίοδο 1929-1930 προσκαλείται στην Πάτρα ο Ιταλός Vecci. Ο Ν.Ο.Π. είναι το πρώτο σωματείο που μετακαλεί ειδικό ξένο προπονητή στην Ελλάδα για την εξάσκηση των κολυμβητών του.


Τη διετία 1930-31, ο Ν.Ο.Π. φωλιάζει στις καρδιές των Πατρινών με θεαματικούς αγώνες στο μόλο Αγ. Νικολάου. Υπήρξαν αγώνες με περισσότερους από 200 φιλάθλους.

Τις χρονιές 1932-1933 διαγράφει μια εντυπωσιακή πορεία για να βρεθεί στην κορυφή της ελληνικής κολύμβησης και υδατοσφαίρισης.Από εφημερίδα της εποχής διαβάζουμε ότι το 1932 με προπονητή τον Κλ. Παλαιολόγο, μεγάλη στη συνέχεια φυσιογνωμία του ελληνικού αθλητισμού, «ο Όμιλος ευρίσκεται εις το ζενίθ της δράσεώς του. Οι κολυμβητές του, πλέον των 150, καταρρίπτουν συνεχώς τα ρεκόρ».

Στις 17 Ιουνίου του 1933, ο διαπρεπής Ούγγρος προπονητής και καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βουδαπέστης Ζόζεφ Μπέρκε θα πει για το Ν.Ο.Π.: «Ευρίσκω - και τούτο το λέγω μεθ' ικανοποιήσεως - θαυμάσιον έμψυχον υλικόν και ιδίως εις την κλίμακα των νεαρών κολυμβητών... το αίσθημα της πειθαρχίας και του σεβασμού ευρίσκεται εις ιδεώδη βαθμόν». Τα χρόνια πέρασαν, τα πράγματα άλλαξαν, αλλά η αγάπη των Πατρινών κρατά ψηλά ακόμα το σημαιάκι…

Ήταν άλλωστε, ο Ναυτικός Όμιλος Πατρών, αυτός που επί πολλά χρόνια έστελνε παίκτες του για να υπηρετήσουν την Εθνική Ομάδα Ανδρών, αυτός που «επάνδρωσε» όλες τις μεγάλες ομάδες υδατοσφαίρισης της Ελλάδας, αυτός που έχει κάθε λόγο να κομπάζει που ένα δικό του «παιδί», ο Χριστόδουλος Κολόμβος, παίζει σήμερα με το γαλανόλευκο σκουφάκι, συνεχίζοντας τη λαμπρή παράδοση.

Η Πάτρα «φωταγωγήθηκε» από τις αθλητικές του κατακτήσεις, πανηγύρισε και συγκινήθηκε. Είναι πολλοί όμως κι εκείνοι που άφησαν το δικό τους «σημάδι» στην ομάδα, που από όποια θέση κι αν κατείχαν, την «υπηρέτησαν» πιστά, οι περισσότεροι ανιδιοτελώς. Σίγουρα μέσα σ’ ένα ρεπορτάζ λίγων λέξεων, δεν μπορούν να αναφερθούν όλοι. Δεν θέλουμε να αδικήσουμε κανέναν, γιατί ο Ν.Ο.Π. και οι άνθρωποί του, μόνο προσέφεραν στην πόλη και αποτελούν μέρος της ιστορίας της. Και πέρα από μέρος της υδάτινης ιστορίας της, αποτελούσαν και εξακολουθούν να αποτελούν, σημείο αναφοράς των κοριτσιών της Πάτρας, που αγαπούν τους γραμμωμένους μύες και την αύρα των παιδιών που κάνουν θαύματα στην πισίνα και φέρουν μαζί τους την –εν τέλει- άκρως γοητευτική, ιδιότητα του πολίστα.

Άλλωστε ο Ν.Ο.Π., είναι η ομάδα των κυπέλλων που κατέκτησαν τα γοητευτικά παιδιά του, αφού στη δεκαετία του 1990 κατάφερε να παίξει σε 6 τελικούς αγώνες και μια φορά το κατέκτησε το 1995 κάνοντας περήφανους τους 1.500 φιλάθλους του που τον ακολούθησαν στο γυμναστήριο του Ο.Α.Κ.Α.

Μεγαλύτερη επιτυχία του ΝΟΠ ήταν το 1999 όταν και αγωνίστηκε στους διπλούς τελικούς του Κυπέλλου Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας (Λεν Τρόφυ) με αντίπαλο την Ουγγρική Ουίπεστ.

Στον πρώτο τελικό στην Πάτρα έχασε με 12-7 ενώ στον επαναληπτικό της Βουδαπέστης νίκησε με 10-9, στους δύο τελικούς αγωνίστηκαν οι Φίλιππος Καραμπέτσος, Μάκης Λυκούδης, Αλέξανδρος Καψωκόλης, Βασίλης Λαμπάτος, Δημήτρης Μπιτσάκος, Μάκης Γεωργαράς, Ντίνος Γεωργαράς, Σπύρος Κορδόνας, Παναγιώτης Χριστοφής και ο Βλάνταν Πιλίποβιτς.

To 2006 έως το 2008 ο ΝΟΠ αγωνίσθηκε στην Α2 Εθνική και την σεζόν 2008-2009 επέστρεψε στην μεγάλη κατηγορία, αλλά την σεζόν 2012-13 υποβιβάστηκε στην Α2 Εθνική, όπου πέρυσι τερμάτισε πέμπτος και φέτος δίνει τη δική του μάχη για να μπορέσει να επιστρέψει στις μεγάλες πισίνες.

Πηγή στοιχείων και φωτογραφιών: περιοδικό BEST

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Sports