Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Οδυσσέας Ξεριζωτής: Το μάτι και το αυτί της πόλης- "Σκανάροντας" τα στραβά και τα...ανάποδα με τα φλας του ενεργού πολίτη

Οδυσσέας Ξεριζωτής: Το μάτι και το αυτί ...

Ξεριζώνοντας την αντίληψη ότι οι πολίτες σήμερα πάσχουν από το μικρόβιο της αδιαφορίας για ό,τι βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά από το σπίτι τους

Τείνει να γίνει το μάτι και το αυτί της πόλης με ένα τρόπο που ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις και μερικές φορές "σφάζει" πολύ περισσότερο και με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια στις... τομές. Οι φωτογραφίες του είναι συνώνυμες του "βλέπω την πόλη χωρίς προστατευτικό φίλτρο, έτσι ακριβώς όπως είναι", ή όπως κατέληξε να είναι και μερικές φορές για μας τους δημοσιογράφους, πίσω απο κάθε ανάρτησή του στο fb κρύβεται μια είδηση που αφορά την καθημερινότητα.

O Οδυσσέας Ξεριζωτής, είναι ένας πολίτης που κυκλοφορεί στην πόλη και την βλέπει, την σκανάρει με τα μάτια του, στις λεπτομέρειές της και με τις φωτογραφίες του αποκαλύπτει τις παθογένειές της, ...ξεριζώνοντας την αντίληψη ότι οι πολίτες σήμερα πάσχουν από το μικρόβιο της αδιαφορίας για ό,τι βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά από το σπίτι τους ή την γειτονιά  τους.

Kαι παράλληλα, ο φακός του Οδυσσέα, αναδεικνύει την άλλη όψη της Πάτρας, την όμορφη, την μαγική ή την αθέατη. Την όψη μιας πόλης που έχει μνήμη και την κρύβει στις λεπτομέρειες (ποιός έχει παρατηρήσει τα φανάρια της πλατείας Γεωργίου;) ή την έχει κλείσει σε ένα σκοτεινό κτίριο (ποιός από μας έχει δει την ξύλινη άμαξα του Γουστάου Κλάους;).

Ο Ξεριζωτής δηλώνει ερασιτέχνης φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας, αλλά η αλήθεια είναι ότι  μέσα του κατοικεί ένας ενεργός πολίτης γεννημένος φωτορεπόρτερ, παρά το γεγονός ότι όλα αυτά που κάνει ο Οδυσσέας με το περίεργο επώνυμο που στην αρχή νομίζαμε όλοι για ψευδώνυμο, δεν είναι επάγγελμα, αλλά μια βαθιά δική του ανάγκη η οποία ωστόσο συχνά πυκνά καταλήγει σε παρέμβαση καθώς με τις φωτογραφίες και τα σχόλιά του κινητοποιεί κόσμο και ιντριγκάρει δημοσιογράφους και πολίτες.

Η πεποίθησή του είναι ότι "μπορούμε να αλλάξουμε την πόλη μας αν την κοιτάξουμε προσεκτικά, αν αναδείξουμε την δυναμική της και την ιστορία της, αν  κατέβουμε απο τα ΙΧ. κα την περπατήσουμε κοιτώντας γύρω μας, με το κεφάλι όχι σκυφτό, από τα προβλήματα, αλλά ψηλά, όσο φτάνει για να δεις την πόλη με άλλα μάτια".

Και ο Οδυσσέας περπατάει πολύ.

Άν όλα αυτά σας προβληματιζουν στο στυλ "πού την βρίσκει την όρεξη;" θα σας πω κάτι κατατοπιστικό. Ο Οδυσσέας γεννήθηκε στον Καναδά. Και όπως συμβαίνει πάντα  το τόπο τους τον αγαπούν περισσότερο αυτοί που έμαθαν να τον κοιτάζουν και  από μακριά.

 

Ο Οδυσσέας εργαζόταν 20 χρόνια στον τομέα του τουρισμού και κατόπιν στον τομέα των τροφίμων και των ποτών. Τελευταία είναι άνεργος και η αγαπημένη του υπογραφή είναι το "ενεργός- άνεργος"

Η φωτογραφία είναι ένα χόμπυ που είχε από παιδί. Ξεκίνησε απο τα φιλμ, έμαθε να εστιάζει και να βλέπει καλά τι τραβάει και δηλώνει κατά του photoshop.

"H  φωτογραφία, μου λέει, είναι  χίλιες λέξεις. Ένα βίντεο θα το ξεχάσεις, μια φωτογραφία ποτέ".

Ο Οδυσσέας, ξεκίνησε να τραβάει τα στραβά και ανάποδα της πόλης, ή τα κρυμμένα της μυστικά πριν από περίπου 15 χρόνια.

"Δεν μπαίνω στην πόλη με αυτοκίνητο και περπατάω με τα πόδια. Έτσι, ενώ με το αυτοκίνητο κοιτάζεις έξω απο το παράθυρο και προσπερνάς τα πάντα, με τα πόδια στέκεσαι, κοιτάζεις, παρατηρείς και εντυπωσιάζεσαι, ή οργίζεσαι. Και ακολούθως σου γεννιέται η ανάγκη αυτά τα πράγματα να τα μοιραστείς με τους άλλους" μου λέει και εξηγεί ότι η δυνατότητα που σου δίνουν οι ψηφιακές μηχανές να αποτυπώνουν την ημέρα και την ώρα μια λήψης, είναι σημαντική καθώς δεν μπορεί κανείς να σου σποδώσει σκοπιμότητα, "ξέρεις, ότι τάχα τράβηξες μια φωτογραφία από το αρχείο σου και την έβαλες για να κάνεις ζημιά ή φασαρία. Στόχος είναι μόνο ένας: Να βοηθήσουμε για να βελτιώσουμε τα πράγματα"

Ο Οδυσσέας στα πρώτα του βήματα είχε ασχοληθεί με την ναυτιλιακή φωτογραφία, όντας συνεργάτης στον "Εφοπλιστή" και σε άλλα αθηναϊκά περιοδικά. Στη συνέχεια άνοιξε ο τεράστιος τόπος του διαδικτύου ο οποίος του έδωσε τη δυνατότητα να διοχετεύει και να μοιράζεται τις φωτογραφίες του και να κινητοποιεί κόσμο.

"Δεν είμαι υπέρ της στημένης φωτογραφίας, αλλά μερικές φορές μπορεί και να περιμένω  κάτι για ώρα. Άν δεν βρέξεις παντελόνι... Και  μιας και μιλάμε για βροχή, την Καθαρά Δευτέρα ας πούμε, δεν με σταμάτησε ο καιρός όταν πήγα να τραβήξω τα άρματα μετά το καρναβαλικό τους ταξίδι στο λιμάνι.

Ο Οδυσσέας αν και  όχι δημοσιογράφος, έχει καταφέρει να κάνει πολλά...πρωτοσέλιδα όταν μοιράζεται τις φωτογραφίες του με τα ΜΜΕ, είτε μέσα από άρθρα που στέλνει για να γνωστοποιεί ένα πρόβλημα και να προκαλεί κινητοποίηση για επίλυσή του είτε από φωτογραφίες που όλοι αλιεύουμε από το fb και συχνά ισοδυναμούν με ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα.

Όπως για παράδειγμα το εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο Τέχνης στου Λαδόπουλου, η ξύλινη άμαξα του Γουσταύου Κλάους, οι αφημένοι στη τύχη τους παιδότοποι, το άλσος στο ΤΕΙ, το μηκυναϊκό νεκροταφείο που πολλοί αγνοούν και πολλά πολλά άλλα.

Δεν είναι μόνο τα like αυτά που δείχνουν ότι υπάρχει ανταπόκριση σε όλο αυτό, αλλά και η κατ΄ ιδίαν επαφή με ανθρώπους που τους προβληματίζουν οι φωτογραφίες του,γεγονός που σημαίνει ότι βρήκαν τον στόχο τους.

"Αυτό είναι το πιο σημαντικό, το να μοιράζεσαι και με τους Πατρινούς αλλά και όσους βρίσκονται εκτός Πατρών και θέλουν να μαθαίνουν πράγματα για την πόλη τους"

Περπατώντας στην Πάτρα, μπορείς να δεις  καταστάσεις  και λεπτομέρειες που μαρτυρούν πολλά για τον πολιτισμό και τις συνήθειές μας.

"Είναι πράγματα για τα οποία δεν χρειάζονται λεφτά, μονο διάθεση" μου λέει. "Πόσο απλό είναι π.χ. οι άνθρωποι που έχουν μαγαζιά στην Αγίου Νικολάου να ξύσουν από τα πεζοδρόμια τις κολλημένες τσίχλες;" αναρωτιέται και επιμένει: "Ξεχάσαμε να παρατηρούμε το τι συμβαίνει γύρω μας, στην δική μας πόλη αλλά και να αναδεικνύουμε πράγματα που ειναι μοναδικά. Δεν είναι δυνατόν να με ρωτάνε αν υπάρχει ακόμη π.χ. η Αχάια Κλάους"

Όσο για το πώς βρήκε την ξύλινη άμαξα του ιδρυτή της την οποία θεωρεί και την πιο όμορφη εικόνα που έχει τραβήξει;

"Ήμουν  στην Αχάια Κλάους σε μια γιορτή και όπως σηκώνω το κεφάλι μου βλέπω σε μια αίθουσα πέντε άμαξες. Ζήτησα άδεια και μπήκα και ανακάλυψα ότι μια από αυτές ήταν του Κλάους. Ποσο άδικο είναι να μην το γνωρίζουμε ότι υπάρχει, να μην την έχουμε δει; Γιατί να είναι εγκαταλελειμμένο ένα κειμήλιο για τον τόπο μας;"

Η φωτογραφία του Οδυσσέα που τα έσπασε κάνοντας 4.000 post ειναι αυτή που τράβηξε στα εγκαίνια του H&M στην Πάτρα όπου έγινε ο γνωστός χαμός με τις ουρές.

"Ανέβηκα σε ένα κτίριο στη Ρήγα Φεραίου και έβγαλα από ψηλά μια πανοραμική η οποία έπαιξε σε όλα τα ΜΜΕ στην Ελλάδα ενώ έφτασε και μέχρι τη Σουηδία όπου την ανήρτησε η ίδια η εταιρεία"

Ο Οδυσσέας είναι γενικώς ανήσυχος. Είναι μέλος της ΟΙΚΙΠΑ, μέλος στο ΗΔΥΦΩΣ, είναι εθελοντής, έχει οργανώσει πολλές ομαδικές  δράσεις όπως π.χ. ο καθαρισμός της πλατείας Όλγας, έχει συμμετάσχει σε πολλές δραστηριότητες και συλλόγους για την προστασία του περιβάλλοντος και τον εξωραϊσμό της πόλης και δείχνοντας στην πράξη ότι δεν θέλει μόνο να σχολιάζει αλλά και να βοηθήσει, έθεσε και υποψηφιότητα με τον συνδυασμό της Βίβιαν Σαμούρη στις δημοτικές εκλογές.

"Εγώ συνεχίζω αυτό που έκανα, όλοι οι ουρανοκατέβατοι που εμφανίστηκαν ως υποψήφιοι σε αυτές τις εκλογές, έχουν εξαφανιστεί" μου λέει γελώντας.

"Η εικόνα είναι δύναμη" Αυτό είναι το μότο του. Και έχει απόλυτο δίκιο.

Αποχαιρέτησα  τον Οδυσσέα με την αίσθηση ότι μιλάω με έναν συνεργάτη καθώς μου έχει δώσει έμπνευση για πολλά θέματα και με έχει βοηθήσει να δω την πόλη αλλιώς.

Τον αποχαιρέτησα όμως και με την αίσθηση ότι όσο υπάρχουν κάποιοι σαν τον Οδυσσέα, που αντί να βγάζουν selfie και να ζουν τον λήθαργο του fb, στρέφουν τον φακό στην πόλη τους και κάνουν το διαδίκτυο ευκαιρία για κινητοποίηση και αφύπνιση, ίσως και να καταφέρουμε να ξεριζώσουμε τον κακό μας εαυτό, όπως ξερίζωσαν οι πρόγονοί του από ένα χωριό των Καλαβρύτων για να μετακομίσουν σε άλλο τόπο,  εξ ου και το επώνυμό του που προκαλεί τόσο μεγάλη εντύπωση.

 

Γιώτα Κοντογεωργοπούλου

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις