Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Πάτρα: Ο Γιάννης Δημαράς εξηγεί γιατί καταψήφισε το σχέδιο για τα απορρίμματα

Πάτρα: Ο Γιάννης Δημαράς εξηγεί γιατί κα...

Έωλες οι προϋποθέσεις

Τους λόγους για τους οποίους καταψήφισε το νέο σχεδιασμό της δημοτικής Αρχής της Πάτρας για τη διαχείριση των απορριμμάτων, εξηγεί με ανακοίνωσή της η παράταξη "Τώρα, για την Πάτρα", με επικεφαλής τον πρώην δήμαρχο Γιάννη Δημαρά. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

"Πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε την αλλαγή του σχεδιασμού της διαχείρισης των απορριμμάτων της πόλης μας με τη σύμφωνη γνώμη μάλιστα και ενός μεγάλου τμήματος της Αντιπολίτευσης.

Η Παράταξή μας αντιτάχθηκε σε αυτή την αλλαγή με το ίδιο αίσθημα ευθύνης που έδειξε ως Δημοτική Αρχή, όταν διαχειρίστηκε τα απορρίμματα σε μία πόλη με τριπλάσια έκταση, με πολύ λιγότερο προσωπικό, χωρίς να αυξήσει τα δημοτικά τέλη, χωρίς να καταφύγει σε δανεισμό, αλλά αντίθετα ξεπληρώνοντας σημαντικά χρέη και δάνεια προηγούμενων ετών, και παρά τη δραστική μείωση των εσόδων του Δήμου.

Η Παράταξή μας αντιτάχθηκε στον καινούργιο σχεδιασμό διαχείρισης των απορριμμάτων της Πάτρας γιατί θεωρεί ότι η εφαρμογή του στηρίζεται στις ακόλουθες κύριες αλλά έωλες προϋποθέσεις:

• Τη χωροθέτηση και κατασκευή ενός νέου κυττάρου για τα απορρίμματα της Πάτρας σε ΧΥΤΑ όχι αρμοδιότητας του Δήμου μας αλλά στην περιοχή του Φλόκα, όταν ήδη το αρμόδιο Δημοτικό Συμβούλιο της Δυτικής Αχαΐας την απέρριψε προχτές.

• Τη χορήγηση από το Κράτος στο Δήμο 25 εκ. ευρώ αντί της Ευρωπαϊκής Ένωσης που χρηματοδοτούσε με το ίδιο ποσό την κατασκευή εργοστασίου, όμως μέσω ΣΔΙΤ.

• Τη χορήγηση από το Κράτος στο Δήμο κάθε χρόνο 2.εκ. ευρώ για τη μεταφορά των απορριμμάτων της Πάτρας, όταν αυτό δεν έγινε πουθενά αλλού (Πύργο, Τρίπολι, Αίγιο κ.λ.π.) παρότι για αρκετούς μήνες χιλιάδες τόνοι παρέμεναν στους δρόμους στις πόλεις αυτές.

• Μια σημαντική αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης και κομποστοποίησης στην Πάτρα που για να τα πετύχουν οι πιο προηγμένες χώρες και οι πιο πειθαρχημένοι λαοί, πέρασαν αρκετές δεκαετίες.

Αναγνωρίζουμε φυσικά το δικαίωμα της νέας Δημοτικής Αρχής να επιδιώξει να εφαρμόσει τις θέσεις που με συνέπεια διατυπώνει από το 2006 και οπωσδήποτε συμφωνούμε με την ρεαλιστική της πρόταση για το μη κλείσιμο σε αυτή τη φάση της Ξερόλακας, που περιλαμβάνονται έργα 5,3 εκ ευρώ για τα οποία είχαμε ήδη συντάξει τις μελέτες και υποβάλει πριν 1,5 χρόνο στο ΕΠΠΕΡΑΑ για να χρηματοδοτήσει τη δημοπράτησή τους.

Συνοψίζοντας θεωρούμε ότι εγκαταλείφτηκε ένας σχεδιασμός και ακυρώθηκε μια σε εξέλιξη δημοπρασία που με τις υπάρχουσες νομοθετικές και χρηματοδοτικές συνθήκες εξασφάλιζε την μικρότερη δυνατή οικονομική επιβάρυνση για τους δημότες, την καλύτερη προστασία του περιβάλλοντος, και σε δύο χρόνια (με την έναρξη λειτουργίας του εργοστασίου), την οριστική λύση στον εφιάλτη της διαχείρισης των απορριμμάτων της πόλης μας."

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις