Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος Τέμπη Πατρινό Καρναβάλι 2025 TRAVEL WEST FORUM 2025 ΠΑΤΡΙΝΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ
Κατερίνα Νικολού: "Messinia Terroir...

Κατερίνα Νικολού: "Messinia Terroirs - Από τον Τουρισμό στους δρόμους του κρασιού ή ...πώς να πίνουμε ιστορίες"

Η ομιλία της intelligent collaborations, Co-Founder και Co- Owner strategic communications consulting στο TRAVEL WEST FORUM 2025.

TRAVEL WEST FORUM 2025
/

"Messinia Terroirs - Από τον Τουρισμό στους ... δρόμους του κρασιού" ήταν το αντικείμενο που ανέπτυξε η κ. Κατερίνα Νικολού, intelligent collaborations, Co-Founder και Co- Owner strategic communications consulting στο TRAVEL WEST FORUM 2025.

Η κα Νικολού συμμετείχε στην θεματική ενότητα "οινοτουρισμός και γαστρονομία: η γεύση των τόπων, το "άρωμα" του ταξιδιού. 

Ολόκληρη η ομιλία της κας Νικολού

Η ομιλία της κ. Νικολού είχε ως εξής: Επέλεξα ένα θέμα, το οποίο, αφορά σε μια περιοχή, που φαίνεται να έχει ένα αρκετά υψηλής ποιότητας τουριστικό προϊόν, τα τελευταία όμως χρόνια έχει συνειδητοποιήσει ότι δεν έχει κάνει τίποτα στο κομμάτι του οινοτουρισμού και προσπαθεί να εδραιώσει και αυτόν τον θεματικό τουρισμό, μέσα σε όλο το πλαίσιο υπηρεσιών και θεματικών που προσφέρει.

Θα ταξιδέψουμε, λοιπόν, μαζί φεύγοντας από τα όρια της Δυτικής Ελλάδας, παραμένοντας ωστόσο δυτικά, αλλά κατεβαίνοντας λίγο πιο νότια, με προορισμό τη Μεσσηνία.

Η Μεσσηνία είναι ένας τόπος ο οποίος έχει πολύ φυσική ομορφιά με υπέροχο ανάγλυφο, πανέμορφες θάλασσες, παραλίες, ακτές, πόλεις, οι οποίες είναι οργανωμένες, μικρότερες και μεγαλύτερες, παραδοσιακά χωριά, που όλα όμως είναι επανδρωμένα και οργανωμένα, έτσι ώστε να μπορούν να υποδεχθούν πλήθος τουριστών και να προσφέρουν τουρισμό για όλες τις επιθυμίες και όλα τα γούστα.

Έχει άπειρα αξιοθέατα, ιστορικά μνημεία, αρχαιότητες, βυζαντινά μνημεία, πολιτισμό, τέχνες, σύγχρονες, αλλά και παραδοσιακές.

Δίνει τη δυνατότητα για εξορμήσεις στη φύση, για περιπάτους, για ποδηλασία, για σπορ, όπως είναι το golf, υψηλών προδιαγραφών.

Δίνει τη δυνατότητα για θαλάσσια σπορ, για χόμπι, αλλά προσφέρει και τουρισμό  υψηλής ποιότητας.

Είναι μία εύφορη γη, η οποία έχει πλούσια γαστρονομία. Έχει αγαθά που ταξιδεύουν σε όλη την Ελλάδα, αλλά βγαίνουν και από τα σύνορα της χώρας μας.

Έχει την ελιά και το περίφημο ελαιόλαδο της Μεσσηνίας. Έχει το σταφύλι, το κρασί και τον αμπελώνα, που έχει βαθιά τις ρίζες του μέσα στην ιστορία.

Μια ιστορία που ξεκινάει από το 17ο αιώνα πΧ, από το Παλάτι του Νέστορα, όπου έχουν βρεθεί ευρήματα και αντικείμενα, που χρησιμοποιούσαν για την κατανάλωση του κρασιού, σύμβολα από τη γραμμική Β, αναφορές από τον Όμηρο, ο οποίος αναφέρει τη Μεσσηνία σαν «αμπελόεσσα», αναφορές από τον Αλκμάνα, ο οποίος αναφέρεται σε έναν οίνο στην αρχαιότητα, από τον Παυσανία, ο οποίος αναφέρει ότι το όρος Εύα προέρχεται από το επιφώνημα «Ευοί - Εβίβα», και βέβαια τη σύγχρονη ιστορία με τον συνεταιρισμό «Νέστορα», να στήνεται το 1954 με μία σύμπραξη 800 οινοπαραγωγών, αμπελουργών της περιοχής.

Το εμβληματικό  Cabernet Sauvignon της Τριφυλίας, που δεν είναι μόνο γνωστό στην Ελλάδα, αλλά και στη Γαλλία, και είναι και αυτό που έσωσε στη Γαλλία, την περίοδο της φυλλοξήρας, αλλά και το «Φιλέρι», μια πολλά υποσχόμενη ποικιλία γηγενής της περιοχής.

Πείτε μου όμως, ποιοι από εσάς δεν θα θέλατε να επισκεφτείτε τη Μεσσηνία για όλες αυτές τις ομορφιές, για τον τουρισμό, και όλες αυτές τις ευκαιρίες εξόρμησης και εμπειριών που παρέχει, για να γευτείτε τις γεύσεις του τόπου και να δοκιμάσετε το περίφημο ελαιόλαδο;

Αλλά ποιοι από εσάς θα πηγαίνατε συνειδητά για να πιείτε το κρασί της Μεσσηνίας;

Ποιοι από τους επαγγελματίες του χώρου, συνειδητά επιλέγουν το κρασί της Μεσσηνίας για να το βάλουν στα εστιατόρια τους και στις κάβες τους;

Ποιοι γνωρίζουν τους παραγωγούς της Μεσσηνίας, ποιοι γνωρίζουν τις ετικέτες που αυτοί παράγουν;

Αυτό είναι το θέμα που απασχόλησε το ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου τα τελευταία δύο χρόνια και ξεκίνησε μια πρωτοβουλία για την αναβίωση και την ανάδειξη του οίνου της Μεσσηνίας.

Είναι το έργο που δουλεύουμε μαζί, ένα στρατηγικό έργο για να δώσουμε στο κρασί της Μεσσηνίας μια νέα ώθηση.

Ένα έργο το οποίο φέρει το όνομα  Messinia Terroirs, a Legendary wine Land.

Ένα έργο που στηρίζεται, κυρίως, στην έρευνα και τη μελέτη με επιστήμονες και πανεπιστήμια, πανεπιστημιακούς φορείς.

Έρευνα και μελέτη για την ιστορία και το αφήγημα.

Είναι ένα έργο το οποίο γίνεται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και το Τμήμα Αρχαιομετρίας.

Μελέτη και έρευνα για τη γεωμορφολογία, ένα έργο το οποίο γίνεται με το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Τμήμα Γεωλογίας και ένα έργο για τη γεωμορφολογία και την αμπελλογραφία, το οποίο γίνεται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το τμήμα αμπελλουργίας και γεωπονίας.

Είναι ένα έργο το οποίο θα σχεδιάσει το οινοτουριστικό προϊόν για να το προσφέρει όχι μόνο στους Έλληνες, σε όλους τους επισκέπτες στη χώρα μας.

Ένα έργο το οποίο έχει εκδηλώσεις εξωστρέφειας και προβολής των οινοπαραγωγών και των κρασιών τους, αλλά ένα έργο που κυρίως έχει την εκπαίδευση, γιατί αυτό είναι το σημαντικότερο.

Αν δεν υπάρχει εκπαίδευση, δεν μπορούμε να πετύχουμε τίποτα.

Εκπαίδευση για τις φυτεύσεις.

Εκπαίδευση για την καλλιέργεια.

Εκπαίδευση για τις σύγχρονες τεχνολογίες με συστήματα ευφυούς γεωργίας.

Εκπαίδευση για την οινοποίηση.

Εκπαίδευση για τη γευσιγνωσία.

Αλλά εκπαίδευση και για τον οινοτουρισμό.

Γιατί όλοι πρέπει να συμμορφωθούν για να δώσουν ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα. Να κάνουμε έναν προορισμό οινικό τη Μεσσηνία.

Να δημιουργήσουμε τους δρόμους του κρασιού της Μεσσηνίας, που είναι ένα προϊόν, το οποίο ανήκει στο ευρύτερο πρόγραμμα, δρόμοι του κρασιού της Ελλάδας και δρόμοι του κρασιού Πελοποννήσου.

Αφετηρία και προορισμός, οι 17 οινοπαραγωγοί της Μεσσηνίας, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή που ξεκινήσαμε το έργο, αγκάλιασαν την ιδέα αυτή και τους έχουμε στο πλάι μας και συμμετέχουν ενεργά σε κάθε βήμα.

Παρέα έχουμε σχεδιάσει ενδεικτικά 6 διαδρομές οινοτουριστικές, που καλύπτουν όλα τα γούστα και τους επισκέπτες, οι οποίοι έρχονται είτε από το Βορρά, είτε από το Νότο, είτε ανατολικά, είτε δυτικά του νομού, από τον αέρα και από τη θάλασσα.

Είναι διαδρομές που δίνουν πολλές ευκαιρίες να δοκιμάσουν, όχι μόνο το κρασί και να δουν τους αμπελώνες, αλλά όλες τις γεύσεις της Μεσσηνίας και να δουν τα αξιοθέατα και να περάσουν όμορφα τις διακοπές τους, χαρίζοντάς τους υπέροχες εμπειρίες.

Γιατί ξέρουμε καλά ότι τους ανθρώπους αρέσει να… πίνουν ιστορίες και όχι απλά κρασί.

Ένα ακόμα γεγονός που σχεδιάζουμε είναι να γίνει θεσμός είναι ένα τριήμερο φεστιβάλ.

Ένα τριήμερο φεστιβάλ, το οποίο γίνεται κάθε Ιούνιο στην Ναβαρίνο Αγορά, όπου όλοι οι οινοπαραγωγοί συμμετέχουν σε μια έκθεση κρασιού, παρουσιάζουν και δίνουν τα κρασιά τους για γευσιγνωσία, στους οινολάτρες, στους οινοτουρίστες, τους επισκέπτες, αλλά και τους ξένους επισκέπτες της χώρας μας που βρίσκονται εκείνη την περίοδο στη Μεσσηνία.

Είναι μια μεγάλη γιορτή όπου όλοι περνούν υπέροχα μέσα από τις γεύσεις του τόπου.

Απολαμβάνουν τα καλλιτεχνικά δρώμενα, που είναι τα παράλληλα event που διοργανώνουμε στο πλαίσιο του φεστιβάλ, συμμετέχουν και εκπαιδεύονται σε master classes και στις ομιλίες που έχουν προγραμματιστεί στο πλαίσιο του φεστιβάλ και βέβαια συμμετέχουν σε βιωματικά εργαστήρια, μικροί και μεγάλοι, παίρνοντας το μέγιστο της ικανοποίησης και της χαράς. Ζουν τη μεγάλη γιορτή.

Φέτος, το Messinia Terroirs θα οργανωθεί στις 13 με 15 Ιουνίου στην Ναβαρίνο Αγορά και είστε όλοι καλεσμένοι.

Γιατί όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Ξέρετε καλά ότι αν προχωράμε μόνοι μας, πηγαίνουμε γρήγορα, αλλά αν προχωράμε όλοι μαζί, πηγαίνουμε μακριά.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr