Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πανελλήνιες 2024: Ποια είναι τα 12 επαγγέλματα του μέλλοντος

Πανελλήνιες 2024: Ποια είναι τα 12 επαγγ...

Οι σύμβουλοι σταδιοδρομίας Δημήτρης Μπαρλάκας, Γιώργος Γατούδης και η Βασιλική Κουτρούμπα παρουσιάζουν τα επαγγέλματα του μέλλοντος

Ο κόσμος μας υφίσταται συνεχείς κοινωνικές και οικονομικές μεταβολές με άμεσο αντίκτυπο στις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας.

Στην εποχή της ψηφιακής επανάστασης και της βιώσιμης ανάπτυξης, ορισμένα επαγγέλματα φαίνεται να ξεχωρίζουν. Τομείς όπως της Πληροφορικής, Περιβάλλον και Βιώσιμη Ανάπτυξη, Επιχειρήσεις και Οικονομία και άλλοι μπορούν να δώσουν μια επαγγελματική διέξοδο στους νέους.

Ιδιαίτερα οι μαθητές του λυκείου οι οποίοι ετοιμάζονται για τις πανελλαδικές εξετάσεις και σχεδιάζουν το μέλλον τους πρέπει να γνωρίζουν τις αλλαγές που συντελούνται παγκοσμίως και να είναι ενημερωμένοι για τις σπουδές που μπορούν να κάνουν ώστε να οδηγηθούν με καλές προοπτικές προς την εργασία. Στη διαδικασία επιλογής σπουδών πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες της αγοράς και οι τάσεις του μέλλοντος.

Βέβαια, το μέλλον ανήκει σε εκείνους που είναι αποφασισμένοι και διατεθειμένοι να ανταποκριθούν στις αναγκαίες εξελίξεις χωρίς όμως να λοξοδρομούν από τα ενδιαφέροντα, τις κλίσεις και τις δεξιότητές τους.  Όπως τονίζουν στο ethnos.gr ο Δημήτρης Μπαρλάκας, Γιώργος Γατούδης και η Βασιλική Κουτρούμπα, σύμβουλοι Σταδιοδρομίας βασιζόμενοι στην έρευνα Future of Jobs Survey του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (World Economic Forum, 2023), οι 5 τομείς και τα 12 επαγγέλματα του μέλλοντος, καθώς και τις ενδεικτικές σχετικές σπουδές που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος στην Ελλάδα προκειμένου να σταδιοδρομήσει σε αυτά τα επαγγέλματα είναι οι εξής:

Τομέας Πληροφορικής
Ειδικοί στην Τεχνητή Νοημοσύνη και στη Μηχανική Μάθηση (AI and Machine Learning Specialists)
Αναλύουν δεδομένα και αναπτύσσουν μοντέλα μηχανικής μάθησης για να λύσουν προβλήματα και να προβλέψουν τις μελλοντικές τάσεις.
Σπουδές: Πληροφορική, Μηχανικών Πληροφορικής, Μηχανολόγων Μηχανικών.

Αναλυτές Ασφάλειας Πληροφοριών (Information Security Analysts)

Προστατεύουν τις πληροφορίες, τις βάσεις δεδομένων και τα δίκτυα μίας επιχείρησης από παραβιάσεις δεδομένων και κυβερνοεπιθέσεις. Οι αναλυτές ασφάλειας πληροφοριών είναι απαραίτητοι σε όλες τις εταιρείες που διατηρούν ευαίσθητα δεδομένα και πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων, της διακυβέρνησης, της τεχνολογίας, των οικονομικών, της ενέργειας και πολλών άλλων.
Σπουδές: Πληροφορική, Μαθηματικά, Στατιστική.
 

Προγραμματιστές Blockchain (Blockchain Developers)

 Δημιουργούν, δοκιμάζουν και διαχειρίζονται εφαρμογές, λογισμικά και συστήματα βασισμένα στην τεχνολογία blockchain. Τα blockchain είναι βάσεις δεδομένων. Tα αρχεία blockchain αντί να αποθηκεύονται σε έναν κεντρικό διακομιστή στον οποίο έχουν πρόσβαση όλοι οι χρήστες, αποθηκεύονται στους υπολογιστές των χρηστών σε όλο τον κόσμο. Η τεχνολογία blockchain διασφαλίζει την προστασία και την ασφάλεια των συναλλαγών και  των δεδομένων.
Σπουδές: Πληροφορική, Μαθηματικά, Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού.
Τομέας: Περιβάλλον και Βιώσιμη Ανάπτυξη
Ειδικοί σε Βιωσιμότητα (Sustainability Specialists)
Εργάζονται για τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την υλοποίηση βιώσιμων πρακτικών και πολιτικών σε επιχειρήσεις, κυβερνήσεις και κοινότητες.
Σπουδές: Οικονομικών Επιστημών, Διοίκηση Επιχειρήσεων, Πολιτικών Επιστημών, Μηχανικών Περιβάλλοντος.

Μηχανικοί Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Renewable Energy Engineers)

Σχεδιάζουν, αναπτύσσουν και διαχειρίζονται συστήματα παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, όπως ήλιος, αέρας, νερό, βιομάζα.
Σπουδές: Μηχανολόγων Μηχανικών, Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανικών Περιβάλλοντος.
Τομέας: Επιχειρήσεις και Οικονομία
Αναλυτές Επιχειρηματικής Ευφυίας (Business Intelligence Analysts)
Αναλύουν δεδομένα και πληροφορίες προκειμένου να μπορούν να παρέχουν στρατηγικές επιχειρηματικές συμβουλές και να στηρίξουν τη διαδικασία λήψης αποφάσεων εντός μιας επιχείρησης. Ο ρόλος τους είναι κρίσιμος για την επίτευξη των επιχειρηματικών στόχων και τη βελτίωση της απόδοσης μιας επιχείρησης.
Σπουδές: Πληροφορική, Οικονομικών Επιστημών, Διοίκηση Επιχειρήσεων.
 

Ειδικοί στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό (Digital Transformation Specialists)

Σχεδιάζουν και εφαρμόζουν στρατηγικές για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων και συμβουλεύουν τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να ενσωματώσουν νέες τεχνολογίες στον οργανισμό τους.
Σπουδές: Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων, Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας.
 

Μηχανικοί DevOps (DevOps Engineers)

Είναι υπεύθυνοι για την εφαρμογή των πρακτικών και μεθόδων DevOps σε μια επιχείρηση. Εντοπίζει προβλήματα παραγωγής, δοκιμάζει και αναπτύσσει λογισμικό που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πελατών.
Σπουδές: Πληροφορική, Μηχανικών Πληροφορικής.
Τομέας Μηχανικής
 

Μηχανικοί Ρομποτικής (Robotics Engineers)

Σχεδιάζουν και αναπτύσσουν αυτοματοποιημένα συστήματα και ρομπότ και αναπτύσσουν λογισμικό που χρησιμοποιείται για τη διαχείρισή τους.
Σπουδές: Μηχανολόγων Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Πληροφορική.
 

Πολιτικοί Μηχανικοί (Civil Engineers)

Σχεδιάζουν και διαχειρίζονται πάσης φύσεως έργα υποδομής όπως γέφυρες, δρόμοι, κτίρια και υδροηλεκτρικά έργα.
Σπουδές: Πολιτικών Μηχανικών.
 

Εμπορικοί και Βιομηχανικοί Σχεδιαστές (Commercial and Industrial Designers)

Ασχολούνται με τον σχεδιασμό, τη δημιουργία και τη βελτιστοποίηση προϊόντων και αντικειμένων που χρησιμοποιούνται σε εμπορικές και βιομηχανικές εφαρμογές. Συνδυάζουν τους τομείς της τέχνης, των επιχειρήσεων και της μηχανικής για να σχεδιάσουν τα προϊόντα που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν καθημερινά και είναι υπεύθυνοι για το στυλ, τη λειτουργία, την ποιότητα και την ασφάλειά τους.
Σπουδές: Βιομηχανικής Διοίκησης και Τεχνολογίας, Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων, Αρχιτέκτονες Μηχανικοί.
Τομέας Γεωργίας και Γεωργικής Τεχνολογίας
Χειριστές Γεωργικών Μηχανημάτων (Agricultural Equipment Operators)
Χειρίζονται, ελέγχουν και συντηρούν τον εξοπλισμό και τα γεωργικά μηχανήματα που χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια και τη συγκομιδή των καλλιεργειών.
Σπουδές: Μηχανολόγων Μηχανικών, Αειφορικής Γεωργίας, ΔΙΕΚ με ειδικότητα «Τεχνικός Συντήρησης & Επισκευής Γεωργικών Μηχανημάτων».

 

πηγή ethnos.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις