Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΥΓΕΙΑ

/

Υπεγράφη η ΚΥΑ για τα απογευματινά χειρουργεία- Πόσα θα πληρώνουν οι ασθενείς

Υπεγράφη η ΚΥΑ για τα απογευματινά χειρο...

Όλες οι λεπτομέρειες

Υπεγράφη η Κοινή Υπουργική Απόφαση από τα υπουργεία Υγείας και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τα απογευματινά χειρουργεία, δηλαδή για επεμβάσεις και άλλες επεμβατικές πράξεις που διενεργούνται πέραν του τακτικού ωραρίου λειτουργίας των νοσοκομείων του ΕΣΥ.

Την κοινή ΚΥΑ υπέγραψαν σημερα ο υπουργός Υγείας 'Αδωνις Γεωργιάδης, ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους και ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Αθανάσιος Πετραλιάς.

Η απόφαση αφορά «ειρουργικές επεμβάσεις και άλλες επεμβατικές πράξεις που διενεργούνται πέραν του τακτικού ωραρίου λειτουργίας των νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου.

Όπως όλα δείχνουν, τα πρώτα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία θα αρχίσουν να παίρνουν «σάρκα και οστά» εντός των επόμενων 24ωρων σε 4 μεγάλα Νοσοκομεία: Ευαγγελισμός, Αττικόν, Γενικό Κρατικό «Γ. Γεννηματάς» και Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης, ενώ όπως προβλέπει η Υπουργική Απόφαση, οι ασθενείς θα πληρώνουν γι’ αυτά από 300 έως 2.000 ευρώ.

«Στο εξής, χιλιάδες ασθενείς που περιμένουν από μήνες έως χρόνια να χειρουργηθούν, θα μπορούν να βρουν διέξοδο στα απογευματινά χειρουργεία με κόστος πολύ χαμηλότερο από μια ιδιωτική κλινική. Πιστεύω πολύ σε αυτό το μέτρο και θεωρώ ότι θα "αγκαλιαστεί" αμέσως και από το προσωπικό των νοσοκομείων και από τους ασθενείς. Συνεχίζουμε σταθερά στις μεταρρυθμίσεις για ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας αντάξιο των προσδοκιών των Ελλήνων πολιτών», δήλωσε με αφορμή την υπογραφή της ΚΥΑ ο υπουργός Υγείας 'Αδωνις Γεωργιάδης, προσθέτοντας πως με σχέδιο και όραμα για την υγειονομική μετάβαση στην Υγεία του αύριο, εισάγεται ο θεσμός των απογευματινών χειρουργείων με στόχο, από τη μία να μειωθούν οι λίστες αναμονής των ασθενών που περιμένουν να χειρουργηθούν και από την άλλη να αυξηθούν τα εισοδήματα των γιατρών και νοσηλευτών που εργάζονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, συμπλήρωσε: «Με διαφάνεια και έλεγχο, διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη λειτουργία των τακτικών χειρουργείων, δίνουμε μία επιπλέον επιλογή στους συμπολίτες μας αξιοποιώντας στο μέγιστο τις δυνατότητες του ΕΣΥ. Στόχος μας είναι να εξυπηρετηθούν άμεσα και αποτελεσματικά όσο το δυνατόν περισσότεροι συμπολίτες μας λαμβάνοντας υψηλής ποιότητας υπηρεσίες. Η χρηματοδότηση 60 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την πραγματοποίηση πάνω από 50.000 χειρουργείων που βρίσκονται σε αναμονή εδώ και μήνες καθώς και η Ενιαία Ψηφιακή Λίστα Χειρουργείων αποτελούν ουσιαστικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση».

Η χρηματοδότηση από το Ταμείο Aνάκαμψης και Ανθεκτικότητας αφορά τη διενέργεια χειρουργείων για ανθρώπους που παραμένουν στις Λίστες Χειρουργείου για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η προτεραιοποίηση τους θα γίνει με χρονολογική σειρά (από παλαιότερη σε νεότερη), όπως αυτή αποτυπώνεται στην Ενιαία Λίστα Χειρουργείων.

Ποιες θα είναι οι αμοιβές γιατρών και νοσηλευτών
Οι χειρουργικές επεμβάσεις και επεμβατικές πράξεις διαχωρίζονται, ανάλογα με την βαρύτητά τους, σε έξι (6) κατηγορίες, ως αυτές καθορίζονται στο Παράρτημα Ι της παρούσας, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος αυτής.

2. Οι αμοιβές του ιατρικού προσωπικού, οι οποίες συ-μπεριλαμβάνονται στο συνολικό ποσό που θα καταβά¬λει ο ασθενής στο Νοσοκομείο, καθορίζονται, ανάλογα με την οριζόμενη στο Παράρτημα Ι κατηγορία εκάστης διενεργούμενης χειρουργικής επέμβασης και επεμβατι- κής πράξης, στο Παράρτημα ΙΙ της παρούσας, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος αυτής.

3. Οι προβλεπόμενες στο Παράρτημα ΙΙ της παρούσας αμοιβές, που αφορούν στους Χειρουργούς Α’ προκύπτουν διαβαθμιζόμενες ως ακολούθως:

α. Σε ποσοστό 100% όταν πρόκειται για Συντονιστές Διευθυντές/Καθηγητές,

β. σε ποσοστό 90% όταν πρόκειται για Διευθυντές/ Αναπληρωτές Καθηγητές και

γ. σε ποσοστό 85% όταν πρόκειται για Επιμελητές/ Επίκουρους Καθηγητές.

Η διαφορά που προκύπτει από τα αναφερόμενα στις υποπαρ. β και γ της παρούσας, συμπεριλαμβάνεται στο συνολικό ποσό που καταβάλλεται από τον ασθενή στο Νοσοκομείο προς κάλυψη των λειτουργικών του εξόδων.

4. Το παραϊατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία των χει¬ρουργείων, πέραν του τακτικού ωραρίου, αμείβεται με δεκαπέντε (15,00) ευρώ έκαστος, ανά ώρα απα¬σχόλησης μετά το τακτικό ωράριο.

Η ως άνω αμοιβή καλύπτεται από τα έσοδα τα οποία προέρχονται από τη λειτουργία του νοσοκομείου πέραν του τακτικού ωραρίου και δεν καταβάλλεται επιπλέον της προ- βλεπόμενης στην παρ. Ζ του άρθρου 5 της υπ’ αρ. 147881/2010 (Β’ 1851) κοινής υπουργικής απόφασης, ως αυτή αντικατεστάθη από το άρθρο 7 της υπό στοιχεία Γ2α/οικ.37824/17.06.2020 (Β’ 2495) κοινής υπουργικής απόφασης. Σε περίπτωση που το ανωτέ¬ρω προσωπικό απασχολείται κατά την ίδια βάρδια:

α) Για την κάλυψη των αναγκών που περιγράφονται στην υπό στοιχεία Υ4α/147881/25-11-2010 κοινή υπουργική απόφαση «Ολοήμερη λειτουργία Νοσο¬κομείων» (Β’ 1851), ως αυτή τροποποιήθηκε από την υπό στοιχεία Γ2α/οικ.37824/17.06.2020 (Β’ 2495) κοινή υπουργική απόφαση και ισχύει και

β) για την κάλυψη των αναγκών της παρούσας, αμείβεται με το ποσό των δεκαπέντε ευρώ (15,00) έκαστος, ανά ώρα απασχόλησης μετά το τακτικό του ωράριο.

5. Σε περίπτωση που οι οφειλόμενες αμοιβές του ιατρικού και λοιπού προσωπικού υπερβαίνουν ανά χειρουργείο το συνολικό ποσό που καταβάλλει ο ασθενής, σύμφωνα με το Παράρτημα ΙΙ, αυτές αναπροσαρμόζονται αναλογικά μέχρι του ύψους του καταβαλλόμενου από τον ασθενή ποσού.

6. Το ποσό που παραμένει στο Νοσοκομείο προς κάλυψη των λειτουργικών του εξόδων προκύπτει από τη διαφορά μεταξύ του συνολικού ποσού που θα καταβάλει ο ασθενής και των αμοιβών α) του ιατρικού προσωπικού, κατά τα οριζόμενα στο Παράρτημα ΙΙ της παρούσας και β) του παραϊατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, κατά τα οριζόμενα στην παρ. 4 του παρόντος.

 

Πηγές iatropedia.gr /ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being