Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πανεπιστήμιο Πατρών- Σύλλογος Μελών ΔΕΠ: "Όχι στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια" - Συμμέτοχή στο Πανελλαδικό Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο

Πανεπιστήμιο Πατρών- Σύλλογος Μελών ΔΕΠ:...

Η ανακοίνωση

Ο Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Πατρών, λέει "Όχι στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Όχι στην παραβίαση του άρθρου 16 του συντάγματος" και θα συμμετάσχει την Πέμπτη στο Πανελλαδικό Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που θα γίνει στην Αθήνα.

Σε σχετική του ανακοίνωση αναφέρει: " Το ΔΣ του Συλλόγου μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Πατρών καλεί την Κυβέρνηση:

α.  Να μην προχωρήσει στην κατάθεση του νομοσχεδίου για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, τα οποία θα επιφέρουν επάλληλες επιπτώσεις στα πτυχία, στα εργασιακά δικαιώματα και στις αμοιβές των αποφοίτων μας, στο εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο μας, στις εργασιακές συνθήκες, στη δημόσια και δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση, και στις οικονομικές αντοχές της ευρύτερης κοινωνίας.

β.  Να σταματήσει κάθε απόπειρα ποινικοποίησης των διεκδικήσεων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας (διοικήσεων, διδασκόντων, φοιτητών/τριών, και εργαζομένων).

γ.  Να συμμετάσχει σε έναν ουσιαστικό διάλογο με την ακαδημαϊκή κοινότητα ώστε να προκύψει η ουσιαστική αναβάθμιση του Δημοσίου Πανεπιστημίου στο ύψος των σύγχρονων και πραγματικών αναγκών του, με την απαιτούμενη στελέχωση και χρηματοδότηση, με ενίσχυση των υποδομών του (κτιριακών, υλικοτεχνικών), προκήρυξη θέσεων μελών ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΕΠ, ΕΤΕΠ και διοικητικού προσωπικού, και ριζική βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και φοίτησης για τους φοιτητές/τριες.

 Το ΔΣ του Συλλόγου μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Πατρών καταγγέλλει και καταδικάζει:

α. Την κατεπείγουσα προκαταρκτική εισαγγελική έρευνα κατά πάντων (διοικήσεων, φοιτητών/τριών, και μελών ΔΕΠ) καθώς και την τελευταία εισαγγελική παρέμβαση σχετικά με την άρνηση διενέργειας διαδικτυακών εξετάσεων.

β. Τις απειλές κυβερνητικών στελεχών για διακοπή της χρηματοδότησης των ΑΕΙ και κατά «παρανομούντων» λειτουργών μελών ΔΕΠ που δεν συμμορφώνονται «με τας υποδείξεις».

γ. Την εκβιαστική απόπειρα επιβολής διενέργειας ηλεκτρονικών εξετάσεων, που οδηγεί σε ευτελισμό της εκπαιδευτικής διαδικασίας καθώς δεν διασφαλίζεται το αδιάβλητό τους και καταλύεται η αποκλειστική ακαδημαϊκή αρμοδιότητα των πανεπιστημιακών δασκάλων.

δ. Τις αστυνομικές επιθέσεις σε βάρος των αγωνιζόμενων φοιτητών, τη βίαιη εισβολή των ΜΑΤ στη Νομική του ΔΠΘ στην Κομοτηνή και τις προσαγωγές φοιτητών.

 Για τους παραπάνω λόγους καλούμε τα  συλλογικά ακαδημαϊκά όργανα και όλα τα μέλη ΔΕΠ:

-  Στην υπεράσπιση του Δημόσιου Πανεπιστημίου από τις κυβερνητικές απόπειρες εκφοβισμού, τιμωρίας, καταστολής και ποινικοποίησης, που προσβάλλουν το αυτοδιοίκητο και την ακαδημαϊκή μας αξιοπρέπεια.

-  Στην απόρριψη κάθε προσπάθειας εργαλειοποίησης των ακαδημαϊκών διαδικασιών, στην απόρριψη των εξετάσεων, που δεν διασφαλίζουν το αδιάβλητο και τους όρους ακαδημαϊκής αξιοπιστίας σύμφωνα με την κρίση κάθε συναδέλφου και την πραγματοποίηση των εξετάσεων με τη μετάθεση τους όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

-  Στην υιοθέτηση της ομόφωνης απόφασης του16ου Συνέδριου της ΠΟΣΔΕΠ που «υποστηρίζει σθεναρά την ακαδημαϊκή ελευθερία και το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ, τα οποία ευθέως υπονομεύονται από τις εισαγγελικές παρεμβάσεις προς οποιαδήποτε κατεύθυνση και τις εγκυκλίους του Υπουργείου Παιδείας. Η εκπαιδευτική διαδικασία και η διεξαγωγή εξετάσεων αποτελούν αποκλειστική ευθύνη των λειτουργών της Ανώτατης Δημόσιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι οφείλουν να προασπίσουν την αξιοπιστία και την ακεραιότητά τους. Ταυτόχρονα υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα των φοιτητικών συλλόγων να αγωνίζονται δημοκρατικά για την διασφάλιση του Δημόσιου Πανεπιστημίου και του μέλλοντος τους».

Το ΔΣ αποδέχεται και στηρίζει τις ομόφωνες αποφάσεις του 16ου συνεδρίου της ΠΟΣΔΕΠ για:

Προκήρυξη κυλιόμενων στάσεων εργασίας από τις 09.00 έως τις 21.00 στο διάστημα 7/2 έως 16/2, καλύπτοντας κάθε διδάσκοντα σε κάθε Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών στο οποίο επιχειρείται η επιβολή διαδικτυακών εξεταστικών διαδικασιών, που αναιρούν και καταστρατηγούν την αναφαίρετη αρμοδιότητα των μελών ΔΕΠ να καθορίζουν τον τρόπο εξέτασης και αξιολόγησης στα μαθήματα/εργαστήρια που τους έχουν ανατεθεί.
Προκήρυξη 24ωρης απεργίας στις 8 Φεβρουαρίου ημέρα πραγματοποίησης του Πανελλαδικού Πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου στην Αθήνα, 12.00 Προπύλαια, με αίτημα «Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, να μην κατατεθεί το ν/σ παράκαμψης του άρθρου 16»
Προκήρυξη 24ωρη απεργίας στις 28/2, ημερομηνία της επετείου του εγκλήματος στα Τέμπη. Η 28 Φλεβάρη δεν πρέπει να είναι μόνο μέρα πένθους, αλλά να μετατραπεί και σε μέρα αγώνα για να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα, να υπάρχει πλήρης διερεύνηση με απόδοση ευθυνών. Για να ανατραπούν οι πολιτικές που αντιμετωπίζουν ως κόστος την ανθρώπινη ζωή και την ασφάλεια του λαού μας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις