Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΘΕΑΤΡΟ

/

Ιωάννης Μπάστας: Από την Πάτρα και την Αρχιτεκτονική στη δραματική σχολή του Εθνικού και την υποκριτική

Ιωάννης Μπάστας: Από την Πάτρα και την Α...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Μιλάει στο thebest.gr με αφορμή την παράσταση «Πάμε στοίχημα» στο Επίκεντρο+

Έχοντας δύο γονείς αρχιτέκτονες, τον Γεράσιμο Μπάστα και την Δήμητρα Γεωργοπούλου Μπάστα (γνωστή από την πολιτική της δράση), ο Ιωάννης Μπάστας επέλεξε να σπουδάσει Αρχιτεκτονική.

Ωστόσο τον κέντρισε η υποκριτική και το θέατρο όταν ως φοιτητής μπήκε στη θεατρική ομάδα του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Απόφοιτος της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου, εργάζεται ως ηθοποιός από το 2022 ενώ τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου επιστρέφει στην Πάτρα, την πόλη από την οποία ξεκίνησε, με την παράσταση «Πάμε στοίχημα» στο Επίκεντρο+.

Πώς αντέδρασαν οι γονείς σας στην απόφασή σας;

Ήταν ξαφνικό, δεν το περίμεναν αλλά το δέχθηκαν ως ανοιχτόμυαλοι άνθρωποι. Άλλωστε στην οικογένεια υπήρχε κάπου μία καλλιτεχνική φλέβα. Θεωρώ ότι ως αρχιτέκτονες ήταν και οι ίδιοι μέσα στην τέχνη με διάφορους τρόπους. Πάντα βλέπαμε θέατρο. Μπορεί να παραξενεύτηκαν και να προβληματίστηκαν σε σχέση με την επαγγελματική αποκατάσταση, σε μία χώρα που δεν υπάρχει φροντίδα για τις παραστατικές τέχνες. Ήταν επιφυλακτικοί αλλά με πίστη, υπομονή και φροντίδα, γίνονται τα πράγματα. Ήταν πολύ υποστηρικτικοί απέναντι στην επιλογή μου…

Σας έχουν δει επί σκηνής;

Αρκετές φορές και θα έλεγα ότι με καμαρώνουν. Ήρθαν στις πτυχιακές μου εξετάσεις στο Εθνικό αλλά και αργότερα όταν εργάστηκα στο Κρατικό θέατρο Βορείου Ελλάδος, στον «Ερωτόκριτο». Έχουν δει και μία παιδική μου παράσταση και το «Πάμε στοίχημα».

Μιλήστε μου για την παράσταση που θα δούμε στο Επίκεντρο +…

Το «πάμε στοίχημα» είναι το δημιουργία μία ομάδας παιδιών που ήμασταν μαζί στη δραματική σχολή. Μέσα από αυτή δημιουργούμε, δραματουργούμε, γράφουμε τα δικά μας κείμενα για πράγματα που μας «καίνε» και μας απασχολούν.

Είναι μία παράσταση για την Ελλάδα του τζόγου. Μιλάει για τις δύο τελευταίες δεκαετίες προσπαθώντας να δείξει πώς πιστέψαμε ότι μπορούμε να είμαστε «νικητές» στα πάντα. Υπήρχαν εκείνα τα χρόνια κάποιες συνθήκες που δημιουργούσαν το προφίλ ενός νικητή. Μέχρι που ήρθε η οικονομική κρίση και καταλάβαμε που βρισκόμαστε.

Η έννοια του τζόγου δεν είναι τόσο κυριολεκτική. Μεταγράφει την έννοια του τζόγου στο ότι με τον ελάχιστο δυνατό κόπο θέλουμε να έχουμε τα πάντα. Μιλάει λοιπόν  για το πώς θέλουμε να είναι δικά μας με τη λιγότερη προσπάθεια. Ήταν μία λογική που υπήρχε τη δεκαετία του 2000 αλλά και πιο πριν. Μετά έγινε το ανάποδο, προσπαθούσαμε πολύ και είχαμε λίγα. Η παράσταση μας βάζει στη διαδικασία να θυμηθούμε να νοσταλγήσουμε, να σκεφτούμε το πώς έχουμε ζήσει αυτά τα χρόνια. Μπαίνει σε μια διαδικασία σκέψης ο θεατής..

Γενικότερα πώς κάνετε τις επιλογές στη θεατρική σου διαδρομή;

Επιλέγω να βρίσκομαι σε περιβάλλοντα όπου οι άνθρωποι που εμπλέκονται γνωρίζουν πολύ καλά τι κάνουν και μπορούν να σου παρέχουν μία ασφάλεια ως προς αυτό.

Σε σχέση με τα κείμενα και τις θεματικές, υπάρχουν οι περιπτώσεις που εσύ καλείσαι να βρεις σε κλασικά κείμενα τα θέματα που σε αφορούν μέσα σε αυτά, ώστε να πεις αυτό που θέλεις να πεις. Από εκεί και πέρα υπάρχουν οι δραματουργίες όπως το «Πάμε στοίχημα» όπου εξαρχής επιλέγεις τι είναι αυτό που σε απασχολεί για να το θίξεις.  Βρίσκεις ποια είναι η πληγή που μπορείς να ξύσεις, όχι για να πονέσεις ή για αν την επουλώσεις  αλλά για να δεις πώς διαμορφώθηκε κι αν μπορείς να την κάνεις κάτι άλλο, να την ανάγεις από κάτι προσωπικό σε κάτι πιο συλλογικό…

Λίγα λόγια για την παράσταση «Πάμε στοίχημα»

5 ηθοποιοί της γενιάς των late 90’s μετ-επισκέπτονται επί σκηνής τους μεγάλους σταθμούς μνήμης της παιδικής, της εφηβικής και της μετεφηβικής της ηλικίας που σκιαγραφούν την πορεία της ελληνικής πραγματικότητας των τελευταίων 2 δεκαετιών. Στάσεις σε αυτό το νοσταλγικό ταξίδι αποτελούν οι σημαντικότερες στιγμές του ελληνικού αθλητισμού, στιγμές εθνικής υπερηφάνειας και εθνικού πανικού.

Μία ποπ γενιά μεγαλώνει χορεύοντας, τραγουδώντας και βάζοντας γκολ και καλάθια με γαλανόλευκα water tattoos στο μπράτσο μέχρι να μεγαλώσει και να αναρωτηθεί σήμερα τι ακριβώς σημαίνει νίκη και ήττα.

Τώρα που οι νίκες μας αποδομούνται και υπονομεύονται, το μόνο που μας έμεινε να ελπίζουμε είναι οι 5+1 αριθμοί του Τζόκερ;

Συντελεστές
Σύλληψη/ Σκηνοθεσία/ Δραματουργία : Γιώργος Παύλου
Πρωτότυπο κείμενο/Έρευνα/Δραματουργία : Who Am I To
Βοηθός Σκηνοθέτη : Σπύρος Σουρβίνος
Ενδυματολόγος/Καλλιτεχνικός συνεργάτης : Ουρανία Φραγγέα
Συνεργασία στην Κίνηση: Μαιρη Γιαννούλα
Υπεύθυνη επικοινωνίας: Μαριάννα Ράντου
Ηθοποιοί: Νοεμή Βασιλειάδου, Ειρήνη Μαυρικάκη, Ιωάννης Μπάστας,
Σπύρος Μπόσγας, Γιώργος Φασουλάς

Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου, 21.15
Εισιτήρια: 14 ευρώ (κανονικό) 12 ευρώ (μειωμένο) 8 ευρώ (φοιτητές δραματικών σχολών – ατέλειες ηθοποιών)
Προπώληση: https://www.more.com/theater/pame-stoixima-mia-parastasi-gia-tin-ellada-tou-tzogou-1/
Πληροφορίες – κρατήσεις: 2610 46 10 50

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture