Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Καταστροφές από το κύμα κακοκαιρίας – Πώς θα κινηθεί τις επόμενες ώρες

Καταστροφές από το κύμα κακοκαιρίας – Πώ...

Ποιες περιοχές θα επηρεάσει την Κυριακή, αναλυτική πρόγνωση

Αρκετά ήταν τα προβλήματα που προκάλεσε σε πολλές περιοχές της χώρας η επέλαση της κακοκαιρίας, που έχει ως κύρια χαρακτηριστικά τους θυελλώδεις ανέμους, τις ισχυρές βροχοπτώσεις και τις κατά τόπους χαλαζοπτώσεις.

Οι πιο σοβαρές καταστροφές σημειώθηκαν σε Μακεδονία, Θράκη, Ήπειρο, Θεσσαλία, καθώς και στην Αχαΐα, με τα έντονα φαινόμενα να συνεχίζονται και την Κυριακή.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής έλαβε 217 κλήσεις τις τελευταίες ώρες λόγω της κακοκαιρίας, με τις περισσότερες να αφορούν προβλήματα από κοπές δέντρων.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ:
Τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, βροχές και ισχυρές καταιγίδες αναμένονται στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα.
Οι ενισχυμένοι νότιοι νοτιοδυτικοί άνεμοι θα πνέουν στα ανατολικά φτάνοντας τα 7 με 8 μποφόρ. Τοπικά στο κεντρικό και το βόρειο Αιγαίο προβλέπονται εντάσεις πρόσκαιρα έως και 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου.

Τι ισχύει με τα δρομολόγια πλοίων
Παραμένει το απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια της Ραφήνας και του Λαυρίου .Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν αλλαγές ή τροποποιήσεις των δρομολογίων που αναμένεται να υπάρξουν λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Κανονικά γίνεται, το βράδυ του Σαββάτου, η εκτέλεση δρομολογίων των πλοίων για την Κρήτη, ενώ για τον Αργοσαρωνικό τα δρομολόγια γίνονται μόνο από πλοία κλειστού τύπου.

Προληπτική εκκένωση οικισμού, καταστροφές στο οδικό δίκτυο και υλικές ζημιές
Μέχρι στιγμής, οι Αρχές έχουν προχωρήσει στην προληπτική εκκένωση του οικισμού Βιλιβινιώτικα, στον Δήμο Αιγιαλείας, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος για τους κατοίκους από ενδεχόμενες κατολισθήσεις εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Στο μεταξύ, μέσω αμφιδρόμησης του ρεύματος κυκλοφορίας προς Πάτρα εξακολουθεί να διεξάγεται η κυκλοφορία προς Αθήνα στον αυτοκινητόδρομο Πατρών – Αθηνών, στο ύψος του Ελαιώνα της Αιγιάλειας, λόγω κατολίσθησης που καταγράφηκε προχθές το πρωί μετά την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων. Επίσης, κλειστή παραμένει η παλαιά Εθνική Οδός Πατρών – Αθηνών στο ύψος των διοδίων Ελαιώνα και στην περιοχή Μετόχι, λόγω κατολίσθησης φερτών υλικών έπειτα από έντονη βροχόπτωση.

Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε η ισχυρή βροχόπτωση και στα ορεινά της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, με αποτέλεσμα το επαρχιακό δίκτυο σε κάποια χωριά να έχει υποστεί ζημιές. Σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές, καθίσταται αδύνατη η προσπέλαση των οχημάτων στο επαρχιακό δίκτυο ορισμένων χωριών, ενώ έχουν σημειωθεί και προβλήματα ηλεκτροδότησης στα ορεινά και τα πεδινά της περιοχής.

Οπως αναφέρει ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων, Χρήστος Μιχαλάκης, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, καταπτώσεις βράχων και αρκετή λάσπη είναι το αποτέλεσμα των ισχυρών βροχοπτώσεων των τελευταίων ωρών στα ορεινά της Π.Ε. Τρικάλων, με 12 μηχανήματά της να επιχειρούν προκειμένου να αποκαταστήσουν τις καταστροφές. Σε τέσσερα χωριά της ορεινής Καλαμπάκας η οδική σύνδεση γίνεται από την πλευρά της Πύλης, καθώς η οδική σύνδεση από την πλευρά της Καλαμπάκας έχει διακοπεί.

Την ίδια στιγμή, κατολισθήσεις σημειώθηκαν σε πολλά σημεία του ορεινού επαρχιακού δικτύου στον νομό Ιωαννίνων λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων που πλήττουν την περιοχή από τη νύχτα. Ειδικότερα, προβλήματα κατολισθήσεων δημιουργήθηκαν στα Τζουμέρκα, στον επαρχιακό δρόμο από το γεφύρι της Πλάκας μέχρι τα Πράμαντα, στην Κόνιτσα στην εθνική οδό πριν από τα Μαστοροχώρια και το Πωγώνι και στον δρόμο Δελβινάκι-Πωγωνιανή.

Στιγμές αγωνίας, λόγω της κακοκαιρίας, οι κάτοικοι της Ξάνθης όταν, από ανεμοστρόβιλο ο οποίος προκλήθηκε από τους θυελλώδεις ανέμους που έπνεαν στην περιοχή, είδαν αυτοκίνητα να αναποδογυρίζουν στη μέση του δρόμου.

Η κακοκαιρία που εκδηλώθηκε στην Ξάνθη με έντονη καταιγίδα, χαλαζόπτωση και ισχυρούς ανέμους, προκάλεσε μεγάλες καταστροφές.

Κοντά στην ανατολική είσοδο της πόλης, βίντεο του xanthinea.gr κατέγραψε αναποδογυρισμένα ΙΧ αυτοκίνητα, που βρίσκονταν σταθμευμένα. Δεκάδες ήταν και οι πτώσεις δέντρων μέσα στην πόλη, ενώ μεγάλα κλαδιά έπεσαν στην οδό Γ. Κονδύλη, λίγο πριν το Αμοιρίδειο, με αποτέλεσμα να ακινητοποιηθεί ένα λεωφορείο και να χρειαστεί η επέμβαση της αστυνομίας και της πυροσβεστικής για τον απεγκλωβισμό του.

Σε ένα άλλο περιστατικό ένας οδηγός λεωφορείου που κινούνταν σε κεντρικό δρόμο της Ξάνθης κινδύνεψε όταν έπεσαν κλαδιά από μεγάλα πλατάνια και ένα εξ αυτών έσπασε το παρμπρίζ του. Το λεωφορείο ακινητοποιήθηκε και χρειάστηκε η επέμβαση της πυροσβεστικής υπηρεσίας και της αστυνομίας προκειμένου να απεγκλωβιστεί ο οδηγός.

Ανεμοστρόβιλος σημείωσε, επίσης, καταστροφές και στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής. Ο ισχυρός αέρας έριξε δένδρα, μια κολώνα της ΔΕΗ, ενώ παρασύρθηκε και μία στέγη. Προβλήματα υπήρξαν, δε, και στην ηλεκτροδότηση της περιοχής. Στο Γομάτι ζημιές προκλήθηκαν σε κτηνοτροφική μονάδα, ενώ δέντρα έπεσαν και στην περιοχή του Βατοπεδίου.

217 κλήσεις στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής λόγω της κακοκαιρίας
Συνολικά, 217 κλήσεις έλαβε σήμερα το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος λόγω εκδήλωσης ισχυρών ανέμων συνοδεία βροχοπτώσεων σε περιοχές της χώρας.

Οι περισσότερες κλήσεις, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, αφορούσαν κυρίως κοπές δέντρων.

Συγκεκριμένα:

Στην Περιφέρεια Αττικής, το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΠΣ έλαβε 49 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 42 κοπές δέντρων και 2 αφαιρέσεις αντικειμένων
Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΠΣ έλαβε 18 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 16 κοπές δέντρων
Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, 60 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 53 κοπές δέντρων και 1 αφαίρεση αντικειμένου
Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, 7 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 5 κοπές δέντρων
Στην Περιφέρεια Ηπείρου, 19 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 18 κοπές δέντρων και 1 αφαίρεση αντικειμένου
Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, 11 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 10 κοπές δέντρων και 1 αφαίρεση αντικειμένου
Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, 25 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 23 κοπές δέντρων
Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, 14 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 10 κοπές δέντρων και 1 αφαίρεση αντικειμένου
Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, 4 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 4 κοπές δέντρων
Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, 10 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 9 κοπές δέντρων

Η αναλυτική πρόγνωση για την Κυριακή
Τις πρώτες πρωινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές και γρήγορη βελτίωση. Από το μεσημέρι στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά τοπικές βροχές και το βράδυ πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. Στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά θα φθάσει τους 22 με 24 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 25 με 26 και τοπικά στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τους 27 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες στα δυτικά. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι περιορισμένη και είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές ομίχλες.

Ανεμοι: Νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 11 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμiαία θα αυξηθούν. Από το μεσημέρι θα σημειωθούν τοπικές βροχές και από αργά το απόγευμα πιθανόν στο Βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο μεμονωμένες καταιγίδες.
Η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 και στο βόρειο Ιόνιο από το απόγευμα τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 14 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα νότια.

Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 13 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις.

Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 19 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Τις πρώτες πρωινές ώρες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες πρόσκαιρα ισχυρές. Γρήγορη βελτίωση από τα βόρεια.

Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 21 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός : Σχεδόν αίθριος με αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές.

Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 έως 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 14 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.

Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 14 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι περιορισμένη και ενδέχεται να σημειωθούν τοπικές ομίχλες.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και από το μεσημέρι νότιοι με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 13 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις