Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Με αφιέρωμα στον ιεραπόστολο της Αφρικής, π. Χαρίτωνα Πνευματικάκι ξεκινούν 5/11 τα φετινά Πρωτοκλήτεια

Με αφιέρωμα στον ιεραπόστολο της Αφρικής...

Διαβάστηκε και σχετική ανακοίνωση - εγκύκλιος του Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου την Κυριακή 29/10 στους ιερούς ναούς

Ο μήνας Νοέμβριος που πλησιάζει, είναι ο μήνας που πάντα αφιερώνεται στον Πρωτόκλητο Απόστολο Ανδρέα μιας και στις 30/11 κάθε χρόνο τιμάται η μνήμη του. Και φέτος θα διοργανωθούν στην Πάτρα, την πόλη του μαρτυρίου του Αγίου Ανδρέα όπου & φυλάσσεται η Τιμία Κάρα του και ο Σταυρός, τα «Πρωτοκλήτεια» και όπως τονίστηκε στο κείμενο – εγκύκλιο του σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου που διαβάστηκε στους ναούς στο τέλος της Θείας λειτουργίας της Κυριακής, τα Πρωτοκλήτεια θα ξεκινήσουν την ερχόμενη Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2023.

Πιο συγκεκριμένα το ξεκίνημα γίνεται με εκδηλώσεις σεβασμού & μνήμης του αρχιμανδρίτη π. Χαρίτωνα Πνευματικάκι, αυτού του λαμπρού και σεμνού ιεραπόστολου, ο οποίος έζησε από το 1908 έως το 1998.

Το πρωί της Κυριακής 5/11 στο νέο ιερό ναό του Αγ. Ανδρέου θα τελεστεί αρχιερατική Θεία λειτουργία και ιερό μνημόσυνο ενώ θα ακολουθήσει στις 10.15 το πρωί επιμνημόσυνη δέηση στην επιτύμβια στήλη που έχει τοποθετηθεί στον προαύλιο χώρο του ναού.

Το απόγευμα της Κυριακής στις 18.00 στην Χριστιανική Εστία Πατρών, οδός Μιαούλη 57 θα γίνει εκδήλωση – αφιέρωμα τιμής με τίτλο «Ο δικός μας ψαράς στην Κανάνγκα της Αφρικής».

Ο π. Χαρίτων είχε γεννηθεί στις 17-8-1908 στο Παλαιλώνιο Χανίων Κρήτης & από μικρή ηλικία έδειξε να αγαπά ιδιαίτερα την εκκλησία. Τελειώνοντας τη Θεολογική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, κήρυξε σε πολλές περιοχές της Ελλάδος.

Το 1940 χειροτονήθηκε διάκονος υπό του τότε Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χρύσανθου και το 1945 Ιερεύς στην Έδεσσα. Μετά την Κατερίνη όπου από το 1947 υπηρέτησε ως ιεροκήρυκας, ήλθε στην Πάτρα το 1958 και για 15 χρόνια διακόνησε & ξεχώρισε ως φιλόστοργος πατέρας και λειτουργός.

Το 1972 με όμιλο Χριστιανών επιστημόνων και διανοουμένων, ίδρυσε το Σύλλογο Ορθοδόξου Ιεραποστολής «Ο Πρωτόκλητος» ενώ 1 χρόνο αργότερα, το 1973, με την συνταξιοδότησή του ως Ιεροκήρυκας, ολοκλήρωσε ένα μεγάλο πολύεδρο, πολύμορφο και δημιουργικό έργο που τον καταξίωσε στον Ελλαδικό χώρο και πήρε τη μεγάλη και σημαντική απόφαση.

Σε ηλικία 65 ετών, στις 9-7-1973 ο π. Χαρίτων με αποστολικό ζήλο, πορεύτηκε στην μακρινή Αφρική για τον Χριστό, στον τόπο, που άφησε την τελευταία του πνοή ο αείμνηστος π. Χρυσόστομος Παπασαραντόπουλος, την Κανάνγκα του Κονγκό & εκεί παρέμεινε συνεχώς 25 χρόνια μέχρι και την κοίμησή του.

Ο Θεός ευλόγησε το αγιαστικό, λατρευτικό, διδακτικό, κατηχητικό, εκπαιδευτικό, φιλανθρωπικό, κοινωνικό, Ορθόδοξο Εκκλησιαστικό του Έργον. Η Θεία Λειτουργία, που με ιεροπρέπεια και κατάνυξη επιτελούσε, προσέλκυε τους ιθαγενείς στην Ορθοδοξία.

Δώδεκα (12) πνευματικά του τέκνα Ορθόδοξοι ιθαγενείς αξιώθηκαν της τιμής να γίνουν κληρικοί.

Εκοιμήθη πλήρης ημερών την Κυριακή 29-3-1998 που η εκκλησία μας τιμά τον Άγιο Ιωάννη τον συγγραφέα της Κλίμακας αφού κοινώνησε για τελευταία φορά των Αχράντων Μυστηρίων.

Ετάφη κατά την επιθυμία του πίσω από τον Ιερό Ναό του Αγ. Ανδρέου που με αίμα και ιδρώτα ανήγειρε και αναπαύεται στην αφρικανική γη.

Επί του τάφου του αναγράφονται σε μαρμάρινη πλάκα τα τελευταία του λόγια:

«Χριστός Ανέστη…! Χτυπάτε τις καμπάνες της Ορθοδοξίας, Σε όλη την Αφρική».

Με στοιχεία & από το μπλογκ του Ιερού ναού Αγίας Βαρβάρας Πατρών.

Επιμέλεια ανάρτησης: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις