Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Γαλλικό Ινστιτούτο Πάτρας: Η διευθύντρια...

Γαλλικό Ινστιτούτο Πάτρας: Η διευθύντρια Γεωργία Πετροπούλου - Conan στο thebest.gr

Από το 1947, με απαράμιλλο πάθος, συνεχίζεται το ταξίδι εκμάθησης της γαλλικής γλώσσας

THE BEST KID'S DIARY 2023
/

«Είμαστε υπερήφανοι που αποτελούμε δίαυλο επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες: Γαλλία – Ελλάδα!» υπογράμμισε στο thebest.gr η διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου στην Πάτρα Γεωργία Πετροπούλου- Conan αναφερόμενη με ενθουσιασμό και αφοσίωση στο χθες και το σήμερα του ονομαστού πνευματικού θεσμού με την διεθνή ακτινοβολία. Με αφορμή την καινούρια σχολική χρονιά, μας επισήμανε πως δεν πρόκειται για μια διαδρομή απλής διδασκαλίας, αλλά για μια πολύπλευρη πολιτισμική προσφορά άρρηκτα συνδεδεμένη με το κοινωνικό γίγνεσθαι της πόλης μας.

Η ιστορική αφετηρία

Το Γαλλικό Ινστιτούτο, έχοντας ιδρυθεί στο κατώφλι του 20 ου αιώνα και συνεχίζοντας τη λειτουργία του την τρίτη πια δεκαετία του 21ου αιώνα, αποτελεί έναν υπεραιωνόβιο εκπαιδευτικό και πολιτιστικό θεσμό του Γαλλικού κράτους στην Ελληνική επικράτεια, εφόσον υπάγεται στο Γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών και τα κτίριά του, ανήκουν στο Γαλλικό κράτος.

Η ιστορία του Γαλλικού Ινστιτούτου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πνευματική και καλλιτεχνική ζωή της χώρας μας, ενώ συμβάλει στην διεύρυνση του μορφωτικού ορίζοντα των νέων μας, επιτρέποντάς τους να αποκτήσουν διπλώματα παγκόσμιας εμβέλειας που αναγνωρίζονται σε 174 γαλλόφωνες χώρες και παρέχοντάς τους υποτροφίες μέσω της Πρεσβείας μας. Πρώτο κέντρο γαλλικής εκπαίδευσης και πολιτισμού, η «Γαλλική Ακαδημία», φιλοξένησε τις προσδοκίες των Ελλήνων λάτρεων της γαλλικής γλώσσας και καλλιέργησε τις γαλλοελληνικές ανταλλαγές, κάτι που συνεχίζεται έντονα και στις ημέρες μας.

Το Γαλλικό Ινστιτούτο στην Πάτρα

Το Γαλλικό Ινστιτούτο της Πάτρας, άνοιξε τις πύλες του το 1947 ως παράρτημα του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδας και εστιάζει τις δράσεις του στην διάδοση της γαλλικής γλώσσας αφενός, και στην διάδοση του γαλλικού πολιτισμού αφετέρου. Το εξειδικευμένο εκπαιδευτικό προσωπικό του, εφαρμόζοντας τις πιο σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας, συνοδεύει τους μαθητές του με πάθος στο ταξίδι εκμάθησης της γαλλικής γλώσσας, παρέχοντας ποιοτική εκπαίδευση για όλες τις ηλικίες. "Απευθυνόμαστε σε μικρούς και μεγάλους. Μέλημά μας επίσης, η συνεχής επιμόρφωση των καθηγητών δημοσίου και ιδιωτικού φορέα, παρουσιάσεις σπουδών στα γαλλικά πανεπιστήμια απευθυνόμενες σε μαθητές λυκείου και φοιτητές καθώς επίσης και ο εμπλουτισμός γνώσεων των μαθητών δημοσίων σχολείων μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων που πραγματοποιούνται στον χώρο του γαλλικού ινστιτούτου κατά τις πρωινές ώρες", αναφέρει η Γεωργία Πετροπούλου- Conan.

Εκδηλώσεις και συνεργασίες

Στον προγραμματισμό εκδηλώσεων του Γαλλικού Ινστιτούτου, περίοπτη θέση κατέχουν οι περιοδικές εκθέσεις, ο γαλλικός κινηματογράφος, η λογοτεχνία, οι μουσικές βραδιές, οι διαλέξεις, η ποίηση, και η επιστημονική σκέψη μέσω της στενής συνεργασία με το μουσείο επιστημών και τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Τα θέματα αυτά αναπτύσσονται μέσα από συνεργασίες και πολιτιστικές δραστηριότητες ομόλογων φορέων και των δυο χωρών όπως, το Υπουργείο παιδείας και θρησκευμάτων, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, το Πανεπιστήμιο Πατρών, η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ωδεία, μουσεία, καλλιτέχνες κ.α. Με τον τρόπο αυτόν, το Γαλλικό Ινστιτούτο συνεχίζει να συμβάλλει στο διάλογο μεταξύ προσωπικοτήτων και δημιουργών των δύο χωρών, της Ελλάδας και της Γαλλίας προς όφελος όλων!

Νέοι σταθμοί

Παρά τον διαχρονικό χαρακτήρα της αποστολής του, το Γαλλικό Ινστιτούτο Πατρών, αφουγκράζεται τις εποχές, αλλάζει μορφές, αλλά η καρδιά του χτυπάει πάντα στον ρυθμό της ελληνογαλλικής συνεργασίας. Το νέο ραντεβού του με το κοινό είναι οι δράσεις για τον Ολυμπισμό, η καθιέρωση του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου κινηματογράφου με ταινίες που αφορούν ξεχωριστά σε ενήλικες, καθώς και σε νεανικό κοινό, η διεξαγωγή προγραμμάτων ERASMUS ανταλλαγής και εκπαίδευσης για μαθητές και φοιτητές και τέλος η συνεργασία υψίστης σημασίας με υπηρεσία του Καραμανδανείου καθώς και με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού.

Πληροφορίες για εγγραφές και πρόγραμμα μαθημάτων: Φιλοποίμενος 54, Πάτρα - Τηλέφωνο: 261 027 3903

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr