Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Επαναπροβάλλεται στα Ελληνικά θερινά σινεμά η ρομαντική κομεντί "Διακοπές στη Ρώμη"

Επαναπροβάλλεται στα Ελληνικά θερινά σιν...

Μία υπέροχη ταινία του μακρινού 1953, βραβευμένη με 3 Όσκαρ και πρωταγωνιστές την Όντρεϊ Χέπμπορν και τον Γκρέγκορι Πεκ

Από τις ξεχωριστές κινηματογραφικές επανεκδόσεις του φετινού καλοκαιριού είναι αναμφίβολα μία ταινία που είναι 70 ετών αλλά θα λέγαμε πως μοιάζει αγέραστη και αξεπέραστη. Ο λόγος για την ρομαντική κομεντί «Roman Holiday - Διακοπές στη Ρώμη», μία ταινία που είχε λάβει δέκα υποψηφιότητες για Όσκαρ και ξαναβγήκε εδώ και λίγες μέρες στα Αθηναϊκά κυρίως θερινά σινεμά σε ψηφιακά αποκατεστημένες κόπιες 4K, σε διανομή της Summer Classics.

Πρωταγωνιστούν δύο υπέροχοι και αξέχαστοι ηθοποιοί του παλιότερου Χόλιγουντ, η αριστοκρατική Όντρεϊ Χέπμπορν (1929-1993) και ο Γκρέγκορι Πεκ (1916-2003).

Διάρκεια: 118 λεπτά

Η σκηνοθεσία της ταινίας είναι του σπουδαίου William Wyler, βραβευμένου 3 φορές με Όσκαρ για τις ταινίες «Mrs. Miniver» (1942), «The Best Years of Our Lives» (1946), και «Ben-Hur» (1959). Όλες τους πήραν και το Όσκαρ καλύτερης ταινίας ενώ ο Γουάιλερ προτάθηκε συνολικά 12 φορές για το Όσκαρ σκηνοθεσίας.

Η ταινία «Roman Holiday - Διακοπές στη Ρώμη» είναι ασπρόμαυρη.

Η 24χρονη Πριγκίπισσα Αν έχει φτάσει στα όριά της. Τα καθήκοντά της σε αυτή την υποχρεωτική ευρωπαϊκή περιοδεία την έχουν εγκλωβίσει σ' ένα σκληρό πρόγραμμα «ξύλινων» συνδιαλέξεων, βαρετών τελετουργιών & συναντήσεων με σκυθρωπούς υπερήλικες. Φτάνει στη Ρώμη με υπερκόπωση και κατάθλιψη. Για αυτό και αποφασίζει να το σκάσει. Χωρίς να έχει σκεφτεί όλα τα βήματα, απλώς ανοίγει την πόρτα και φεύγει μέσα στην νύχτα. Υπό την επήρεια του ηρεμιστικού που της έχουν χορηγήσει όμως, σύντομα βρίσκεται να κοιμάται σε ένα παγκάκι. Εκεί την ανακαλύπτει ο Μπράντλεϊ (στο ρόλο ο Πεκ), ένας νεαρός Αμερικανός ανταποκριτής που αρχικά δεν την αναγνωρίζει, τη λυπάται και της παραχωρεί το φτωχικό του δωμάτιο. Όταν την επόμενη μέρα όλοι ψάχνουν την πριγκίπισσα, ο τυχοδιώκτης ρεπόρτερ συνειδητοποιεί ποια είναι και σκέφτεται ότι έχει μπροστά την μεγάλη του ευκαιρία για αποκλειστικό λαβράκι. Την πείθει να περάσουν την μέρα μαζί, κάνοντας βόλτες στην Αιώνια Πόλη - ενώ ταυτόχρονα έχει επιστρατεύσει και τον «παπαράτσο» της εφημερίδας του να την φωτογραφίζει μυστικά. Μόνο που ο Μπράντλεϊ λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο: το νεαρό, αθώο κορίτσι είναι κι αυτό θύμα των περιστάσεών της.

Η ταινία γυρίστηκε στα Cinecittà studios και φυσικά στην Αιώνια πόλη, την Ρώμη και η πρεμιέρα της είχε γίνει στο 14ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ταινία αυτή θεωρείται & δικαίως μία από τις πλέον ρομαντικές στην ιστορία του κινηματογράφου.

Η Audrey Hepburn κέρδισε τότε το Όσκαρ καλύτερου α’ γυναικείου ρόλου. Το φιλμ τιμήθηκε και με 2 ακόμα βραβεία Όσκαρ των κοστουμιών της Edith Head και καλύτερης ιστορίας -Dalton Trumbo. Το φιλμ ήταν υποψήφιο και για τα Όσκαρ καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας, καλύτερου β’ ανδρικού ρόλου - Eddie Albert, κ.α.

Η ταινία απ' όσο είδαμε, είναι προγραμματισμένη για προβολή στην Πάτρα, από την Κινηματογραφική Λέσχη στο The Bold Type Hotel στις 21/8/2023.

Το τρέιλερ μπορείτε να το δείτε εδώ.

Επιμέλεια ανάρτησης: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture