Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Φωτιά τώρα στη Ρόδο: Εφιαλτική νύχτα και άνιση μάχη με τις φλόγες - Πού θα φιλοξενηθούν οι τουρίστες που εκκένωσαν τα ξενοδοχεία

Φωτιά τώρα στη Ρόδο: Εφιαλτική νύχτα και...

Μάχη σε 3 μέτωπα

Εκτός ελέγχου συνεχίζει να καίει στη Ρόδο η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε πριν από 5 ημέρες στο νησί, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών.

Τα πύρινα μέτωπα συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο, ενώ προηγήθηκε η εκκένωση χιλιάδων τουριστών και κατοίκων του νησιού.

 Με δεδομένο ότι στο νησί πνέουν ισχυροί άνεμοι και τα εναέρια μέσα σταμάτησαν ρίψεις από τις 21:00 το πρωί, οι δυνάμεις πυρόσβεσης βρίσκονται αντιμέτωπες με μια εφιαλτική νύχτα. Μάλιστα, αργά το βράδυ της Κυριακής ήχησε εκ νέου το 112 στους οικισμούς Γεννάδι και Κιοτάρι.

Φωτιά τώρα στη Ρόδο: Μάχη σε 3 μέτωπα

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής ανέφερε πως υπάρχουν 3 ενεργά μέτωπα:

Βορειανατολικά του τεχνητού φράγματος της λίμνης Λαγουρά το οποίο έχει δημιουργήσει ένα μικρό ενεργό μέτωπο
500 μέτρα από Λάερμα προς Λάρδο, ένα νέο μέτωπο που ενώνεται με το παλιό
Και το πιο ενεργό είναι στο Ασκληπιείο της Ρόδου

Παράλληλα, επισήμανε απογειώθηκαν δύο αεροσκάφη C-130 που μεταφέρουν δασοκομάντο μαζί με δύο υδροφόρα οχήματα και 8 ομάδες της ΔΙ.ΑΣ. Αύριο, όπως είπε, θα ξεκινήσουν άλλα 10 υδροφόρα οχήματα τα οποία θα φτάσουν στο νησί ακτοπλοϊκώς. Επίσης, ενισχύονται κλιμάκια εγκλημάτων εμπρησμού και καταφθάνει ομάδα μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

 Σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό οι κάτοικοι στις περιοχές Λάερμα, Λάρδος, Ασκληπιείο και επίσης στο ενεργό μέτωπο βορειανατολικά του τεχνητού φράγματος της λίμνης Λαγουρά θα πρέπει να βρίσκονται σε επαγρύπνηση σε περίπτωση που τους σταλεί μήνυμα από το 112.

 Αυτή τη στιγμή στη Ρόδο, επιχειρούν 205 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 39 οχήματα, συμμετέχουν και οι Σλοβάκοι πυροσβέστες με 31 άτομα προσωπικό και 5 οχήματα.

«Ζούμε τραγικές στιγμές»

Μιλώντας στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος σημείωσε πως «ζούμε τραγικές στιγμές, είναι αδιανόητη η καταστροφή». «Στόχος μας είναι η ανθρώπινη ζωή» και η ασφάλεια ντόπιων κατοίκων, επισκεπτών και ξένων τουριστών συνέχισε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου σημειώνοντας ότι μέχρι τις 21:30 το βράδυ του Σαββάτου «οι μετακινήσεις έχουν ξεπεράσει τις 7.500-8.000 χιλιάδες».

 «Το οδικό δίκτυο είναι αποκομμένο, έγινε με σκάφη η απομάκρυνση και μετά με λεωφορεία για να έρθουν στο βόρειο ασφαλές κομμάτι» πρόσθεσε ο Γιώργος Χατζημάρκος επισημαίνοντας: «Έχουμε πολύ κόσμο ακόμα. Έχουμε κλειστό οδικό δίκτυο και κάνουμε μετεγκατάσταση σε άλλες περιοχές».

Τεράστια επιχείρηση εκκένωσης δια θαλάσσης

Την ίδια ώρα, στήθηκε μια τέραστια επιχείρηση εκκένωσης 12 ξενοδοχείων που απειλήθηκαν από τις φλόγες. Ορισμένα εξ αυτών είχαν και σοβαρές ζημιές από τηφωτιά. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, έχουν απομακρυνθεί δια θαλάσσης περίπου 2.000 άτομα, ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας, όλοι οι τουρίστες απομακρύνθηκαν με ασφάλεια. Από το ΕΚΑΒ  αναφέρονται 8 διακομιδές ατόμων με ελαφρά αναπνευστικά προβλήματα. Και τα 8 άτομα πήραν εξιτήριο. 

 Συγκεκριμένα, οι τουρίστες μεταφέρθηκαν με λεωφορεία των τουριστικών γραφείων του νησιού και με λεωφορεία της δημοτικής επιχείρησης συγκοινωνιών ΡΟΔΑ σε γυμναστήρια και σχολικά συγκροτήματα του νησιού όπου και θα διανυκτερεύσουν, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις θα διανυκτερεύσουν και σε συνεδριακά κέντρα μεγάλων ξενοδοχείων.

 Παράλληλα, τρία επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία έχουν δεσμευτεί στο λιμάνι της Ρόδου προκειμένου να φιλοξενηθούν οι απεγκλωβισθέντες από τις περιοχές όπου μαίνεται η πυρκαγιά σε περιοχές του νησιού. Πρόκειται για τα πλοία Blue Star Chioς, Dodekanisos Express και Panagia Skiadeni τα οποία θα φιλοξενήσουν τους ανθρώπους που εγκατέλειψαν σπίτια και ξενοδοχεία.

Το χρονικό

Στις 15:10 η πυρκαγιά έκαιγε στην περιοχή νότια από Λάερμα όπου προσπαθούσαν να γίνουν ζώνες με χωματουργικά και πυροσβεστικά οχήματα, ενώ επιχειρούσαν και τα εναέρια μέσα (2 Canadair, 2 air Tractors και 2 ελικόπτερα Erickson), ωστόσο η φωτιά κινήθηκε εντός μιας χαράδρας και κατέβηκε νότια προς Λάρδο.

 Επισημαίνεται ότι από τις 12:20 είχε δοθεί με 112 προληπτική απομάκρυνση στα χωριά Λάρδο και Πυλώνα.

 Ο άνεμος έπνεε βόρειος- βορειοδυτικός με ένταση 7 μποφόρ και μετέφερε τη φωτιά με μεγάλη ταχύτητα και για το λόγο αυτό δόθηκε εντολή εκκένωσης 112 σε όσους διέμεναν στις ξενοδοχειακές μονάδες στις 13:42 από Ασκληπιείο και Κιοτάρι προς Γεννάδι.

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις