Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Σεισμός στην Τουρκία: Θα επηρεάσει την Ελλάδα; Σεισμολόγοι απαντούν

Σεισμός στην Τουρκία: Θα επηρεάσει την Ε...

Τρομάζουν τα 7.8 Ρίχτερ

Τρομακτικές είναι οι εικόνες από τον σεισμό 7,8 Ρίχτερ που έπληξε την Τουρκία τα χαράματα της Δευτέρας.

Σημειώνεται ότι, μιλώντας στην «Corriere della Sera», ο καθηγητής Κάρλο Ντολιόνι, πρόεδρος του INGV (Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας) δήλωσε ότι η αραβική τεκτονική πλάκα έχει μετακινηθεί κατά περίπου τρία μέτρα σε σχέση με την πλάκα της Ανατολίας.

«Οι δύο πλευρές κινήθηκαν η μία σε σχέση με την άλλη. Με άλλα λόγια, είναι σαν η Τουρκία να έχει μετακινηθεί σε σχέση με την αραβική πλάκα προς τα νοτιοδυτικά», είπε χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, Βρετανοί επιστήμονες εξηγούν γιατί ήταν τόσο καταστροφικός ο σεισμός που χτύπησε την Τουρκία και τη Συρία.

Η σφοδρότητα του σεισμού, που έγινε αισθητός μέχρι τη... Γροιλανδία, ανησύχησε πολλές χώρες.

Σεισμολόγοι εξήγησαν πόσο μπορεί να επηρεάσει την Ελλάδα το ρήγμα που «έδωσε» τον πανίσχυρο σεισμό στην Τουρκία.

Τσελέντης: Δεν κινδυνεύει η Ελλάδα από τον σεισμό στην Τουρκία
Ο Άκης Τσελέντης, διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέλυσε τους κινδύνους που ενδέχεται να προκύπτουν για τη δική μας χώρα μετά τον σεισμό στην Τουρκία.

Αρχικά, ο κ. Τσελέντης ξεκαθάρισε ότι στην Ελλάδα δεν πρόκειται να δούμε ποτέ εικόνες σαν αυτές που καταγράφηκαν σήμερα στην Τουρκία, επειδή «δεν έχουμε τόσο μεγάλα ρήγματα».

Σύμφωνα με όσα είπε ο σεισμολόγος, στη χώρα μας μπορεί να δούμε σεισμό μέχρι 6.5 Ρίχτερ και όχι τόσο ισχυρό, ενώ «τα σπίτια μας είναι φτιαγμένα με πολύ σύγχρονους αντισεισμικούς μηχανισμούς», που είναι από τους καλύτερους στον κόσμο, όπως είπε ο κ. Τσελέντης, ο οποίος πρόσθεσε ότι «έχουμε πολύ καλούς μηχανισμούς».

Ο Άκης Τσελέντης είπε ότι είχε βρεθεί στο σημείο όπου σημειώθηκαν οι καταστροφές από τον σεισμό, πριν από 7 χρόνια, και παρατήρησε ότι τα κτίρια, ακόμα και όσα ήταν σύγχρονες κατασκευές, ήταν πολύ ευάλωτα.

Σύμφωνα με τον κ. Τσελέντη, στην Τουρκία θα ακολουθήσει έντονη μετασεισμική ακολουθία, για μήνες, με σεισμούς που μπορεί να φτάσουν ως και τα 7 Ρίχτερ, ενώ οι νεκροί, είπε ο σεισμολόγος, θα ξεπεράσουν τις 10.000.

Σχετικά με το εάν και πόσο πρέπει εμείς να ανησυχούμε, ο Άκης Τσελέντης είπε: «Το ρήγμα αυτό δεν έχει καμία σχέση με το ρήγμα της βορείου Ανατολίας, που θα μπορούσε να μας επηρεάσει. Είναι ένα ρήγμα που είναι πολύ μακριά από την Ελλάδα και έχει κατευθυντικότητα που δεν επηρεάζει την Ελλάδα. Το μόνο που θα μπορούσε να μας επηρεάσει είναι το τόξο νότια της Κύπρου και να προκαλέσει κάποια προβλήματα, αλλά και πάλι η Κύπρος δεν κινδυνεύει, επειδή ο σεισμός θα είναι στη θάλασσα, αν γίνει, και ο δομικός ιστός της Κύπρου είναι πολύ καλός».

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Ο σεισμός στην Τουρκία μπορεί να διεγείρει άλλους σεισμούς στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου
Σε ανάρτησή του, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος γράφει τα εξής: «Σφοδρότατος επιφανειακός σεισμός μεγέθους 7,8 στη ΝΑ Τουρκία (Άδανα) κοντά στα σύνορα με τη Συρία (Χαλέπι).

Αναφέρονται πολλές καταρρεύσεις κτιρίων με πολλά θύματα, δυστυχώς. Κλασσική περίπτωση μεγάλου σεισμού με μετακίνηση οριζόντιας ολίσθησης κατά μήκος του μεγάλου ρήγματος της Ανατολικής Ανατολίας (ΕΜSC).

Ναι! Αυτός είναι ένας σεισμός που έχει τις γεωφυσικές προϋποθέσεις να διεγείρει άλλους σεισμούς στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Λέκκας για σεισμό 7,8 Ρίχτερ: Δεν υπάρχει καμία συσχέτιση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας
Καθησυχαστικός ήταν ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, λέγοντας στην ΕΡΤ ότι «δεν υπάρχει καμία συσχέτιση μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας».

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας, «δεν υπάρχει καμία δυνατότητα μεταφοράς της σεισμικής δραστηριότητας στον ελληνικό χώρο. Είναι τελείως διαφορετικά συστήματα. Δεν έχουμε να κάνουμε με το ρήγμα της Ανατολίας».

Μιλώντας για το συγκεκριμένο ρήγμα, είπε πως πρόκειται για ένα ρήγμα της τάξεως των 2.000 χιλιομέτρων, που αρχίζει από τον Λίβανο και τελειώνει στη βόρεια Τουρκία.

«Είναι ένα ρήγμα το οποίο έχει δώσει πολλούς σεισμούς. Είμαστε ακόμα στην αρχή των γεγονότων», εξήγησε ο κ. Λέκκας.

Παπαζάχος: Δεν υπάρχει καμία ανησυχία για τη σεισμικότητα στη χώρα μας από τον σεισμό στην Τουρκία
Από την πλευρά του, τη διαβεβαίωση ότι δεν επηρεάζει τη σεισμικότητα στη χώρα μας ο φονικός σεισμός στην Τουρκία δίνει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος, επισημαίνοντας πως «η μεγάλη χιλιομετρική απόσταση από το σημείο που εκδηλώθηκε η σεισμική δόνηση το καθιστά σχεδόν αδύνατο για οποιοδήποτε ανησυχία».

Την ίδια ώρα, ο κ. Παπαζάχος δεν έκρυψε τον προβληματισμό του αν και κατά πόσο μπορεί να επηρεαστεί από τον σημερινό σεισμό της Τουρκίας το κυπριακό τόξο.

«Για το κυπριακό τόξο υπάρχει μία ανησυχία, καθώς μπορεί να προκύψει κάποια σεισμικότητα, σε βάθος χρόνου, αλλά για τον ελλαδικό δεν υπάρχει καμία», διασαφήνισε ο καθηγητής.

Όσο για τον σημερινό σεισμό των 7,8 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ στο Γκαζιαντέπ της Τουρκίας, ο κ. Παπαζάχος είπε πως η περιοχή δέχεται πολύ συχνά αρκετά υψηλές δονήσεις.

«Το μεγάλο μέγεθος του σημερινού σεισμού δεν μπορεί να θεωρηθεί σπάνιο για την περιοχή» ανέφερε, ενώ εκτίμησε πως θα επακολουθήσουν μεγάλοι μετασεισμοί στην περιοχή, όπως και ήδη έγιναν, της τάξεως των 6,7 Ρίχτερ, λίγα λεπτά μετά την αρχική δόνηση.

«Το ρήγμα της Ανατολίας μπορεί να προκαλέσει μεγάλες μετασεισμικές δονήσεις» τόνισε ο κ. Παπαζάχος, και πρόσθεσε: «Πρόκειται για ρήγμα με πολύ μεγάλο σεισμικό δυναμικό, που δίνει πολύ ισχυρούς σεισμούς, που μπορεί να φτάσουν και τα 300 χιλιόμετρα απόσταση. Ιστορικά έχει δώσει τελευταία και 6,4, 6,1, και 6,3 Ρίχτερ. Στην Ελλάδα δεν έχουμε συνηθίσει σε τέτοιους σεισμούς, όμως για την περιοχή που εκδηλώθηκε σήμερα δεν μπορεί να θεωρηθούν σπάνιοι».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις