Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Ραγδαίες εξελίξεις: Συνελήφθη η Εύα Καϊλή μετά την εμπλοκή της σε υπόθεση διαφθοράς - Η διαγραφή από το ΠΑΣΟΚ

Ραγδαίες εξελίξεις: Συνελήφθη η Εύα Καϊλ...

Η ανακοίνωση

ΝΕΟΤΕΡΟ: Ραγδαίες εξελίξεις προέκυψαν το βράδυ της Παρασκευής μετά τις πληροφορίες πως η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ Εύα Καϊλή ερευνάται ως ύποπτη για μεγάλη υπόθεση διαφθοράς που σχετίζεται με το Μουντιάλ 2022στο Κατάρ. Αργά το βράδυ το Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε πως η Καϊλή συνελήφθη τελικά μετά την απολογία της. 

Οι δηλώσεις που έστειλαν την Εύα Καϊλή στην βελγική δικαιοσύνη

Παπαδημούλης: "Τα είχαμε πει εγκαίρως για το Κατάρ και την στάση της Καϊλή"

Φραντσέσκο Τζόρτζι: Ποιος είναι ο σύντροφος της Εύας Καϊλή που συνελήφθη

Ο Νίκος Ανδρουλάκης αντέδρασε άμεσα και προχώρησε στη διαγραφή της κ. Καϊλή, ενώ πλήθος διεθνών ΜΜΕ αναφέρεται στην υπόθεση για την οποία οι βελγικές αρχές έχουν προχωρήσει ήδη σε 4 συλλήψεις, ανάμεσά τους και ο σύντροφος της Ελληνίδας πολιτικού.

Για μήνες, Βέλγοι ερευνητές «υποπτεύονταν ότι μια χώρα του Κόλπου επηρέαζε τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πληρώνοντας σημαντικά χρηματικά ποσά ή προσφέροντας σημαντικά δώρα σε τρίτους με πολιτική θέση ή/και σημαντική στρατηγική θέση» εντός αυτού του οργάνου.

Το χρονικό
 Η εισαγγελία του Βελγίου ανακοίνωσε πως είχαν συλληφθεί 4 άτομα, μεταξύ των οποίων ένας πρώην ευρωβουλευτής στο πλαίσιο έρευνας ενός οικονομικού δικαστή ως ύποπτοι για δωροληψία από μια «χώρα του Κόλπου», εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η βελγική εφημερίδα Le Soir, αρχικά μετέδωσε πως αξιωματούχοι του Κατάρ είχαν προσπαθήσει να δωροδοκήσουν έναν εκλεγμένο Ιταλό σοσιαλιστή που ήταν ευρωβουλευτής από το 2004 έως το 2019. Η έρευνα αφορά μεταξύ άλλων, πράξεις «διαφθοράς» και «ξεπλύματος χρήματος» στο πλαίσιο οργανωμένης συμμορίας, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της εισαγγελίας.

Πλήθος οι αναφορές σε Ευρωπαϊκά ΜΜΕ

Εκτενείς αναφορές στις εξελίξεις γύρω από την Εύα Καϊλή κάνουν πολλά διεθνή ΜΜΕ. Πρώτο θέμα παίζει η είδηση και στο Politico το οποίο αναφέρει σε δημοσίευμα υπό τον τίτλο: «Έφοδος της βελγικής αστυνομίας σε σπίτια για την άσκηση πίεσης από το Κατάρ στο Ευρωκοινοβούλιο»: «Η βελγική αστυνομία πραγματοποίησε έρευνες σε 16 σπίτια και συνέλαβε τέσσερα άτομα στις Βρυξέλλες και γύρω από αυτές το πρωί της Παρασκευής, στο πλαίσιο έρευνας για την άσκηση πίεσης από το Κατάρ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι έφοδοι απειλούν να προκαλέσουν σκάνδαλο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ειδικότερα στην ομάδα S&D, η οποία έχει επικριθεί για την ήπια στάση της έναντι του Κατάρ τους τελευταίους μήνες, ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου».

H La Repubblica γράφει: «Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, διαφθορά από το Κατάρ: 4 Ιταλοί ερευνώνται. Ελληνίδα αντιπρόεδρος εμπλέκεται επίσης. Ποιος είναι ο Panzeri, πρώην ευρωβουλευτής του ΕΛΚ που ερευνάται».

«Διαφθορά, οργανωμένο έγκλημα και ξέπλυμα χρήματος. Στο πλαίσιο της έρευνας για δωροδοκία από κεφάλαια του Κατάρ, Βέλγοι ερευνητές έκαναν σήμερα έρευνα στο σπίτι της Ελληνίδας ευρωβουλευτού της S&D Εύας Καϊλή, η οποία είναι μία από τους 14 αντιπροέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με την εφημερίδα Le Soir. Η Καϊλή θα οδηγηθεί επίσης ενώπιον του δικαστή για να καταθέσει», γράφει η La Stampa.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Διαγράφηκε από το ΠΑΣΟΚ η ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής Εύα Καϊλή μετά την εμπλοκή της σε σκάνδαλο διαφθοράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ έχει προσαχθεί.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βελγικής εφημερίδας «Le Soir», οι βελγικές αρχές συλλέγουν στοιχεία και ηλεκτρονικές συσκευές από το σπίτι της ευρωβουλευτή και αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να έχει συλληφθεί ο σύζυγος της κ. Καϊλή για υπόθεση διαφθοράς που σχετίζεται με το Κατάρ.

Η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ:
«Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την έρευνα των βελγικών αρχών για διαφθορά Ευρωπαίων αξιωματούχων, η Ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή τίθεται εκτός ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής με απόφαση του Προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη».

Η εν λόγω απόφαση ήρθε μετά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της Le Soir, σύμφωνα με το οποίο η ευρωβουλευτής εμπλέκεται σε σκάνδαλο διαφθοράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Νωρίτερα, η ίδια εφημερίδα έκανε γνωστό ότι τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων ένας πρώην ευρωβουλευτής, συνελήφθησαν σήμερα στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο έρευνας ενός οικονομικού δικαστή ως ύποπτοι για δωροληψία από μια «χώρα του Κόλπου», εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η έρευνα αφορά μεταξύ άλλων, πράξεις «διαφθοράς» και «ξεπλύματος χρήματος» στο πλαίσιο οργανωμένης συμμορίας,, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της εισαγγελίας.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα: «Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ο Λούκα Βιζεντίνι, νεοεκλεγείς Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, ο πρώην ευρωβουλευτής του S&D, Πιέρ Αντόνιο Πανζερί καθώς και ο «FG» πρώην κοινοβουλευτικός βοηθός του κ. Πανζερί, νυν συνεργάτης της ομάδας S&D και σύντροφος της Εύας Καϊλή».

Επίσης, η εφημερίδα Le Soir σημειώνει ότι έρευνα πραγματοποιήθηκε στο διαμέρισμα της Ελληνίδας ευρωβουλευτή στις Βρυξέλλες. Αναφέρει επίσης πως η αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Εύα Καϊλή, είχε συναντήσει τον υπουργό Εργασίας του Κατάρ, Αλ Μαρί, την 1η Νοεμβρίου.

Σημειώνεται πως νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι από το πρωί της Παρασκευής πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από δεκαπέντε έρευνες σε σπίτια από πράκτορες του Κεντρικού Γραφείου Καταστολής της Διαφθοράς στις Βρυξέλλες. Τέσσερα άτομα, θεωρούμενα ύποπτα, συνελήφθησαν και αναμένεται να περάσουν από ακρόαση από τον επικεφαλής ανακριτή, Μισέλ Κλεζ.

Το παρασκήνιο της διαγραφής της Εύας Καϊλή
Άμεση ήταν η αντίδραση του Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη που διέγραψε την ευρωβουλευτή Έυα Καϊλή, όταν πληροφορήθηκε από το δημοσίευμα της βελγικής ιστοσελίδας Le Soir ότι εμπλέκεται σε σκάνδαλο διαφθοράς μέσω του συντρόφου της.

Ο σύντροφός της Φραντσέσκο Τζιόρτζι μαζί με άλλους αξιωματούχους των Βρυξελλών, έχουν ήδη συλληφθεί και ελέγχονται για διαφθορά που σχετίζεται με το κράτος του Κατάρ. Έτσι η Ευρωβουλευτής βρίσκεται ουσιαστικά και η ίδια υπό έρευνα ενώ φέρεται ότι δεν έχει ακόμη συλληφθεί επειδή καλύπτεται από την ιδιότητα του μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης «πήρε πάνω του» την υπόθεση της απομάκρυνσης της Εύας Καϊλή και για τον λόγο αυτό στην ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται πως η ευρωβουλευτής «τίθεται εκτός» του κόμματος και δεν χρησιμοποιείται η λέξη «διαγραφή». Για την διαγραφή ενός στελέχους του ΠΑΣΟΚ απαιτείται η συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας του Κόμματος.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν θα μείνει μόνον σε αυτή την κίνηση αλλά την Δευτέρα αναμένεται να ζητήσει από το προεδρείο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών την απομάκρυνση της Έυας Καϊλή και από την ευρω-ομάδα.

Αν και η εξέλιξη αιφνιδίασε την Χαριλάου Τρικούπη, αξίζει να θυμίσουμε ότι είχαν προηγηθεί δηλώσεις της Έυας Καϊλή που εκθείαζε το Κατάρ για την πολιτική του στα εργασιακά. Θέση την οποία όμως καταδίκασε με τηλεοπτικές δηλώσεις του τις επόμενες ημέρες ο Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ αντίστοιχες δηλώσεις έκανε στην Βουλή και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης.

Στο ΠΑΣΟΚ αναμένουν πλέον την εξέλιξη της έρευνας και τα αποτελέσματά της που εν πολλοίς θα καθορίσουν την (ούτως η άλλως τεταμένη) σχέση της Έυας Καϊλή με την ηγεσία του κόμματος.

Έρευνα πολλών μηνών
Για μήνες, Βέλγοι ερευνητές «υποπτεύονταν ότι μια χώρα του Κόλπου επηρέαζε τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πληρώνοντας σημαντικά χρηματικά ποσά ή προσφέροντας σημαντικά δώρα σε τρίτους με πολιτική θέση ή/και σημαντική στρατηγική θέση» εντός αυτού του οργάνου.

Εκτός από τις τέσσερις συλλήψεις, η αστυνομία κατέσχεσε «περίπου 600.000 ευρώ σε μετρητά», καθώς και «εξοπλισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών και κινητά τηλέφωνα», των οποίων το περιεχόμενο θα εξεταστεί.

Εκτός από τις τέσσερις συλλήψεις, η αστυνομία του Βελγίου κατέσχεσε «περίπου 600.000 ευρώ σε μετρητά», καθώς και «εξοπλισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών και κινητά τηλέφωνα» των οποίων το περιεχόμενο θα εξεταστεί. «Αυτή η επιχείρηση στόχευε ιδιαίτερα βοηθούς βουλευτών που εργάζονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. (…)», τόνισε νωρίτερα η εισαγγελία.

ΠΡΩΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Κλήση της ελληνίδας Ευρωβουλευτού Εύας Καϊλή σε ανάκριση θα ακολουθήσει τις σημερινές συλλήψεις στις Βρυξέλλες, αλλά και τις πληροφορίες δημοσιεύματος της Le Soir για εμπλοκή της πολιτικού στο σκάνδαλο διαφθοράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

 Σημειώνεται ότι, τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων ένας πρώην ευρωβουλευτής, συνελήφθησαν σήμερα στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο έρευνας ενός οικονομικού δικαστή ως ύποπτοι για δωροληψία από μια «χώρα του Κόλπου», εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ανακοίνωσε η βελγική ομοσπονδιακή εισαγγελία.

Η χώρα δεν κατονομάζεται από την εισαγγελία. Σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα Le Soir, αξιωματούχοι του Κατάρ είχαν προσπαθήσει να δωροδοκήσουν έναν εκλεγμένο Ιταλό σοσιαλιστή που ήταν ευρωβουλευτής από το 2004 έως το 2019. Η έρευνα αφορά μεταξύ άλλων, πράξεις «διαφθοράς» και «ξεπλύματος χρήματος» στο πλαίσιο οργανωμένης συμμορίας,, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της εισαγγελίας.

Για μήνες, Βέλγοι ερευνητές «υποπτεύονταν ότι μια χώρα του Κόλπου επηρέαζε τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πληρώνοντας σημαντικά χρηματικά ποσά ή προσφέροντας σημαντικά δώρα σε τρίτους με πολιτική θέση ή/και σημαντική στρατηγική θέση» εντός αυτού του οργάνου.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις