Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Το Βερολίνο «σβήνει τα φώτα»: Φόβοι για κοινωνικές αναταραχές, μέτρα πριν την κατάσταση «έκτακτης ανάγκης»

Το Βερολίνο «σβήνει τα φώτα»: Φόβοι για ...

Η αρχή έγινε...

Το προεδρικό μέγαρο στο Βερολίνο δεν φωτίζεται πλέον τη νύχτα, η πόλη του Ανόβερου κλείνει το ζεστό νερό στα ντους σε πισίνες και γυμναστήρια και την ίδια ώρα οι δήμοι σε όλη τη χώρα ετοιμάζουν «καταφύγια» για να κρατήσουν τους ανθρώπους ασφαλείς από το κρύο.
Αυτή είναι μόνο η αρχή μιας κρίσης που θα διαδοθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη, γράφει το πρακτορείο Bloomberg σε μια εκτενή ανάλυση για τη Γερμανία που προετοιμάζεται για ένα δύσκολο χειμώνα - στη διάρκεια του οποίου δεν αποκλείεται ένα ενεργειακό black out από την Ρωσία.

Μπορεί να είναι ακόμη στην καρδιά του καλοκαιριού, αλλά η Γερμανία έχει ελάχιστο χρόνο για να προετοιμαστεί για το χειρότερο σενάριο, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Δεν είναι άλλωστε λίγες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που αισθάνονται την πίεση από τις μειωμένες παραδόσεις φυσικού αερίου της Ρωσίας, αν και καμία άλλη χώρα δεν είναι τόσο εκτεθειμένη όσο η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, όπου σχεδόν τα μισά σπίτια βασίζονται στο φυσικό αέριο για θέρμανση.

 

Η κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς - σύμφωνα πάντα με το Bloomberg - έχει αργήσει να αντιμετωπίσει αυτή την ευαλωτότητα της Γερμανίας, θέτοντας μόλις πρόσφατα στόχους για τη μείωση της ζήτησης, καθώς οι προσπάθειες για την εξασφάλιση εναλλακτικών προμηθειών δεν αποδίδουν.

Με τη Μόσχα να συνεχίζει να περιορίζει τις παραδόσεις και τη Γαλλία να αγωνίζεται να εξάγει ηλεκτρική ενέργεια στους γείτονές της, η ανησυχία κορυφώνεται για τον φετινό χειμώνα.

Φόβοι για ύφεση και κοινωνικές αναταραχές στο Βερολίνο
Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι τεράστιες και επηρεάζουν σημαντικούς τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας, δήλωσε ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, μετά την παρουσίαση ενός σχεδίου για τη μετακύλιση των αυξήσεων του κόστους από τις ενεργειακές εταιρείες στους καταναλωτές. Αλλά είμαστε μια ισχυρή χώρα και μια ισχυρή δημοκρατία. Αυτές είναι καλές προϋποθέσεις για να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση.

Το ενδεχόμενο «δελτίου» και η ύφεση απειλούν το Βερολίνο, με τις αρχές να εκφράζουν την ανησυχία τους για κοινωνικές αναταραχές εάν η έλλειψη ενέργειας ξεφύγει από τον έλεγχο.

 
Η Γερμανία, άλλωστε, δεν μπορεί να υπολογίζει ούτε στη Γαλλία - όπου οι πυρηνικοί αντιδραστήρες αποδεικνύονται ανεπαρκείς για να «καλύψουν το κενό».

Την ίδια ώρα, οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης εκτινάχθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ την περασμένη εβδομάδα.

Σημειώνεται πως η Ρωσία συνιστά ιστορικά τον μεγαλύτερο προμηθευτή φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καλύπτοντας περίπου το 40% της ζήτησης.

Το Κρεμλίνο, ωστόσο, έχει μειώσει σταδιακά τις παραδόσεις σε μια σειρά κινήσεων που αποτελούν ξεκάθαρα αντίποινα για τις κυρώσεις.

Η τελευταία τέτοια κίνηση της Ρωσίας ήρθε την περασμένη εβδομάδα, όταν η Gazprom PJSC επικαλέστηκε πρόβλημα με την τουρμπίνα για τη μείωση των ροών στον βασικό αγωγό Nord Stream στο 20% περίπου της χωρητικότητας.

Κάπως έτσι, οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν πάνω από 30% την περασμένη εβδομάδα, με τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας να σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Η πρόκληση, τώρα, για την ΕΕ είναι να διατηρήσει τη ροή της ενέργειας, κάτι που δοκιμάζει έντονα την ενότητα του μπλοκ, καθώς και την αποφασιστικότητά του να αντισταθεί στην επιθετικότητα του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Μέτρα πριν... την κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Ο Χάμπεκ, ο οποίος επιβλέπει τη γερμανική ενεργειακή πολιτική, χαρακτήρισε το σκεπτικό που επικαλέστηκε πρόσφατα η Gazprom «φαρσοκωμωδία», αναγνωρίζοντας, ωστόσο, πως η κατάσταση είναι σοβαρή και ανανεώνοντας την έκκλησή του προς τις εταιρείες και τους καταναλωτές να εντείνουν τις προσπάθειες αποταμίευσης.

Για να καλύψει τις ελλέιψεις, μάλιστα, το υπουργείο επέτρεψε τη επαναλειτουργία σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα - μια σημαντική οπισθοδρόμηση των προσπαθειών για το κλίμα - ενώ συνιστά στους Γερμανούς να εγκαταστήσουν οικονομικές κεφαλές ντους και να πλένουν τα ρούχα σε χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Εάν τα μέτρα για την εξισορρόπηση της προσφοράς και της ζήτησης αποτύχουν, η κυβέρνηση έχει την εξουσία να κηρύξει «έκτακτη κατάσταση» φυσικού αερίου, η οποία θα επιτρέψει στο κράτος να αναλάβει τον έλεγχο της διανομής και να αποφασίσει ποιος θα παίρνει καύσιμο και ποιος όχι.

Ενώ τα νοικοκυριά και οι κρίσιμες υποδομές - όπως τα νοσοκομεία - προστατεύονται για την ώρα από διακοπές λειτουργίας, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι αυτό θα συνεχιστεί.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις