Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Πώς έμεινε «βουβή» να «κοιτάζει» άλλες ευρωπαϊκές πόλεις να κάνουν καρναβάλι- Τι λένε οι καρναβαλιστές

Πάτρα: Πώς έμεινε «βουβή» να «κοιτάζει» ...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Παρά τις ιδέες των καρναβαλιστών, και τις προτάσεις που υπήρξαν, το Καρναβάλι της Πάτρας μένει κοιμισμένο...

Απογοητευμένοι είναι οι πατρινοί Καρναβαλιστές που βλέπουν να γίνονται Καρναβάλια σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλης, τη στιγμή που η Βασίλισσα του Καρναβαλιού στην Πάτρα θα μείνει βουβή. Οι τελικές αποφάσεις των ειδικών για το φετινό καρναβάλι σε συνθήκες πανδημίας, δεν έχουν ανακοινωθεί, ωστόσο το βέβαιο είναι ότι η Πάτρα έχει χάσει για τρίτη φορά τη μεγάλη της γιορτή, έναν θεσμό που κινδυνεύει να «σκουριάσει».

Όπως είναι φυσικό, ο καρναβαλικός κόσμος σχολιάζει τη στάση του Δήμου και «φωνάζει» όσα θα μπορούσαν να είχαν γίνει έτσι ώστε να ζήσει η πόλη ένα κάπως φυσιολογικό καρναβάλι, στο μέτρο του δυνατού. 

Όπως αναφέρει ο Βασίλης Παπαϊωάννου, «δεν είναι το πιο ευχάριστο να βλέπεις άλλα Καρναβάλια της Ευρώπης να προχωράνε κανονικά ή μερικώς τροποποιημένα στη πραγματοποίηση των εκδηλώσεών τους για φέτος. Νίκαια, Βενετία, Βιαρέτζιο και πόσα άλλα έκαναν ενάρξεις ανοικτές για το κοινό και έχουν προγραμματίσει και παρελάσεις με τη συμμετοχή κοινού. Προφανώς τηρώντας τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα, για εμβολιασμένους ή με τεστ, όπως αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται οι πολιτιστικές δράσεις (και όχι μόνο) γενικά στην Ελλάδα.

Εμείς; Ακόμα συζητάμε το αν και τι θα γίνει. Το ιδανικό θα ήταν να γινόντουσαν παρελάσεις όπως στο παρελθόν για όλο τον κόσμο χωρίς κανένα έλεγχο. Ναι αλλά αυτό είναι και το ιδανικό για να παρακολουθήσουμε μια παράσταση, έναν αθλητικό αγώνα, να πάμε για ένα δείπνο ή ένα ποτό. Σήμερα για να κάνεις κάτι από τα προηγούμενα, ναι πρέπει να είσαι είτε εμβολιασμένος ή με τεστ. Γιατί να μην γίνει το ίδιο και για τις παρελάσεις; Έτσι κι αλλιώς και χθες Κυριακή μια από τις δράσεις του Παιχνίδι του Κρυμμένου Θησαυρού δεν ήταν ανοιχτή για όλους, αλλά για όσους ήταν εμβολιασμένοι η με ράπιντ.

Προτάσεις και ιδέες υπήρχαν προς τη ΚΕΔΗΠ για την πραγματοποίηση έστω και παρελάσεων με περιορισμένο κόσμο. Δυστυχώς όμως δεν υπήρχε καμία διάθεση για διάλογο πάνω σε αυτό το θέμα, καθώς όπως είχε δηλώσει η Πρόεδρος της ΚΕΔΗΠ κα Κουρή σε συνάντηση πληρωμάτων, δεν θέλουν να διαχωρίζουν τον κόσμο στο Καρναβάλι σε εμβολιασμένους και μη. Κι όμως το ΔΗΠΕΘΕ και οι παραστάσεις, ακόμα και αυτές που εντάσσονται στο πρόγραμμα του Πατρινού Καρναβαλιού 2022 δεν είναι για όλους».

Να σημειώσουμε ότι η παράταξη που ασχολήθηκε περισσότερο με το θέμα ήταν το «σπιράλ»  το οποίο πρότεινε κάποια εναλλακτικά σενάρια για ένα Πατρινό Καρναβάλι μέσα σε συνθήκες πανδημίας, τη στιγμή μάλιστα που στο διοικητικό συμβούλιο του Καρναβαλικού Οργανισμού έχει μόνο παρατηρητές, χωρίς δικαίωμα ψήφου.

Όπως αναφέρει στο thebest.gr ο Πέτρος Ψωμάς επικεφαλής της παράταξης «σπιράλ», «μελετήσαμε έγκαιρα το θέμα «Πατρινό Καρναβάλι στα χρόνια της πανδημίας». Μία μεγάλη ομάδα εργασίας ασχολήθηκε σοβαρά με το θέμα το καλοκαίρι του 2020. Τον Οκτώβριο του 2020 καταθέσαμε επίσημα στον Δήμαρχο και στον Καρναβαλικό Οργανισμό τους προβληματισμούς και τις προτάσεις μας. Τέσσερις οι κύριοι στόχοι: α) να διασωθεί ο θεσμός εν μέσω περιορισμών, β) να μειωθούν οι οικονομικές επιπτώσεις στην τοπική αγορά, γ)να δοθεί η δυνατότητα συμμετοχής στα δρώμενα, δ) να επιτευχθεί η απαραίτητη εξωστρέφεια που θα ενισχύσει το Καρναβάλι μας όταν η πανδημία θα έχει υποχωρήσει.

Το Φθινόπωρο του 2021 καταθέσαμε εναλλακτικά σενάρια για ένα «ελεγχόμενο» Καρναβάλι, πάντα τηρώντας τα υγειονομικά μέτρα και πρωτόκολλα. Δυστυχώς, δεν εισακουστήκαμε ξανά. Δεν υπήρξε πρόνοια ή σχέδιο. Κυρίως δεν υπάρχει θέληση από την πλευρά του δήμου. Οδηγούμαστε, δυστυχώς, σε ένα ανεξέλεγκτο Πατρινό Καρναβάλι 2022 και προβλέπω πως κανένας από τους παραπάνω στόχους δεν θα υπηρετηθεί. Η Νίκαια, το Βιαρέτζιο και πολλά άλλα δημοφιλή Καρναβάλια δείχνουν, εδώ και λίγες μέρες, το δρόμο που θα έπρεπε να ακολουθήσει και η Πάτρα. Μόνο που, όπως εύστοχα γράψατε στο thebest σε σχετικό σας άρθρο, πρόσφατα, "είναι και να το θες!". Η σημερινή διοίκηση του Δήμου δεν το ήθελε. Και δεν είναι μόνο κρίμα. Είναι ήττα πολλαπλή: οικονομική, πολιτιστική, κοινωνική, ήττα της πόλης».

σπιράλ: «Όποιος δεν θέλει να κάνει Καρναβάλι… κωλυσιεργεί, κρύβεται και προσποιείται πως το συζητάει»

Παρά τις ιδέες των Καρναβαλιστών, και τις προτάσεις που υπήρξαν, το Καρναβάλι της Πάτρας μένει κοιμισμένο, με τους καρναβαλιστές να μην μπορούν να πιστέψουν ότι ένα ακόμα καρναβάλι είναι παντελώς χαμένο.

Όπως αναφέρει ο Νίκος Κανελλάκης, «όλες οι καρναβαλουπόλεις κάνουν κάτι. Μπορεί να μην το κάνουν ό,τι έκαναν στο 100%, όμως όλοι κάνουν πράγματα. Εκείνοι αγαπούν αυτό που έχουν στα χέρια τους. Η δημοτική αρχή της Πάτρας όμως, δεν το αγαπάει, το διαχειρίζεται απλώς. Όταν κάτι μόνο το διαχειρίζεσαι, δεν μπορείς να κάνεις πράγματα και δεν μπορείς και να συνεργαστείς. Ο Δήμος δεν έχει δείξει διάθεση συνεργασίας με τους Καρναβαλιστές και με τα πληρώματα και αυτό αποδεικνύεται από πολλές ιστορίες τα τελευταία τρία χρόνια, μία από αυτές είναι η ιστορία του ΑΣΟ. Η δημοτική αρχή δεν ενδιαφέρεται για τις προτάσεις των καρναβαλιστών. Όλα είναι υποκριτικά με δήθεν συναντήσεις και κουβέντες.

Εάν θέλεις, μπορείς να κάνεις πράγματα. Εάν πάλι δε θέλεις, κρύβεσαι πίσω από επιστολές στον κ. Πλεύρη και λες ότι αναμένεις. Αν αύριο το πρωί όμως επιτραπούν και μπορούν  πράγματα, είμαστε προετοιμασμένοι; Όταν επί τρία χρόνια δεν κάνεις τίποτα, θα πρέπει να φροντίζεις να υπάρχει μία υποδομή. Να υπάρχουν για παράδειγμα έτοιμα άρματα  για το πρώτο καρναβάλι που θα γίνει. Θα μπορούσες να φροντίζεις το κτίριο των πληρωμάτων, τις πλατφόρμες που έχεις και είναι «σάπιες». Είναι η πρώτη φορά που αισθάνομαι ότι δημοτική αρχή δεν αγαπά το καρναβάλι και απλά το διαχειρίζεται. Έχει καταστραφεί το αύριο των πληρωμάτων, τα παραμύθιασε  και καταστράφηκε η τεράστια περιουσία τους. Δεν έδωσε ένα αποθηκευτικό χώρο έστω για να προστατευθούν.

 

Καρναβάλι στη Βενετία

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις