Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Τι σημαίνει η φετινή «περίπλοκη» αφίσα του πατρινού Καρναβαλιού- Ο δημιουργός της εξηγεί στο thebest

Τι σημαίνει η φετινή «περίπλοκη» αφίσα τ...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Είναι η δεύτερη φορά που ο Σπυρίδων Παναγιώτης Κιτσινέλης κερδίζει το διαγωνισμό

Ο Σπυρίδων Παναγιώτης Κιτσινέλης είναι ο άνθρωπος που «κρύβεται» πίσω από τη φετινή αφίσα του φετινού Πατρινού Καρναβαλιού. Δεν έχει ζήσει στην Πάτρα ούτε είναι επαγγελματίας γραφίστας ωστόσο ανέπτυξε εδώ και χρόνια μία σχέση αγάπης με το θεσμό της πόλης και τους ανθρώπους της που τον οδήγησε στο να συμμετέχει κάθε χρόνο στο διαγωνισμό για τη αφίσα.  Μιλώντας στο thebest.gr αναφέρθηκε σε αυτή τη σχέση ενώ εξήγησε τους συμβολισμούς και το σκεπτικό της «περίπλοκης» αφίσας που δημιούργησε για φέτος.

 Πώς προέκυψε η σχέση σας με το Καρναβάλι της Πάτρας;

Η σχέση μου με το Καρναβάλι ξεκίνησε το 2009, όταν γνωρίστηκα με τον Πέτρο Ψωμά. Εγώ τότε ήμουν έφορος διοργανωτής και υπεύθυνος επικοινωνίας στο μεσολογγίτικο καρναβάλι. Έκανα μία τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του και μου μετέφερε τη σκέψη να γίνει μία εκδήλωση που λεγόταν «καρναβοτάξιδο» και στο Μεσολόγγι. Το συζήτησα με την επιτροπή αλλά και με το Πλήρωμα 94 που πρώτη φορά άκουγα, και όντως το «καρναβαλοτάξιδο» ήρθε στο Μεσολόγγι.

Κρατήσαμε επαφές και από το 2012 αποφάσισα να συμμετέχω στο Πατρινό Καρναβάλι. Τα τελευταία 4-5 χρόνια είμαι και μέλος του πυρήνα του Πληρώματος 94.Γεννήθηκα στο Αγρίνιο, έχω μεγαλώσει στο Μεσολόγγι, αλλά με την Πάτρα έχω μία σχέση αγάπης γιατί η δεύτερη οικογένεια μου, το Πλήρωμα 94, είναι εκεί, Επίσης η αδελφή μου μένει στην Πάτρα.

Αισθάνομαι μία ικανοποίηση, ότι είμαι ένα κομμάτι αυτής της μεγάλης διοργάνωσης, του Πατρινού Καρναβαλιού. Δεν είμαι επαγγελματίας γραφίστας. Γίνομαι όμως ένα κομμάτι του θεσμού...

Πώς πήρατε την απόφαση να μπείτε στη διαδικασία να δημιουργήσετε μία υποψήφια αφίσα;

Συμμετέχω στο διαγωνισμό από την πρώτη χρονιά, από το 2017. Την πρώτη χρονιά, επίσης κέρδισα το διαγωνισμό με μία αφίσα. Είχαμε χρησιμοποιήσει τη φιγούρα του φίλου Γιώργου Λογαρά ως μασκότ του Καρναβαλιού. Είχαμε κάνει μία αφίσα χαρούμενη, με όλα τα στοιχεία του Πατρινού Καρναβαλιού. Είχε τοπόσημα, όπως το Δημοτικό θέατρο, ο Φάρος... Από τότε συμμετέχω κάθε χρόνια γιατί θεωρώ ότι δίνει τη δυνατότητα σε όποιον έχει κάποια ιδέα, να την αποτυπώσει σε ένα χαρτί και να την επικοινωνήσει και με άλλους ανθρώπους.

Ποια ήταν η ιδέα για φέτος;

Όλα τα χρόνια, έτσι και φέτος, το θέμα δόθηκε  από την επιτροπή και ήταν «σημεία και τέρατα». Στην Ελλάδα αυτή η φράση δεν έχει θετικό νόημα οπότε προσπάθησα με κάποιο τρόπο να κρατήσω όλα τα θετικά που μπορούσαν να προκύψουν από αυτή τη φάση. Όπως ανέλυσα και στο σκεπτικό που έστειλα στην επιτροπή μαζί με την αφίσα, δημιούργησα δύο χαρακτήρες.

Ο ένας χαρακτήρας φοράει μία μάσκα ανθρώπινη ενώ ο δεύτερος χαρακτήρας είναι ένα τέρας με μία τεράστια μύτη- περίεργη μύτη. Επίσης ζητούμενο ήταν να προκύπτουν από την αφίσα οι λέξεις «παραμύθι» και «φαντασία», με κάποιο τρόπο.  Δημιούργησα λοιπόν αυτούς τους δύο χαρακτήρες όπου ο άνθρωπος έχει ως μαριονέτα το άρμα του 2013 «το τέρας της κρίσης». Του επιβάλλεται και του δίνει νόημα γιατί ο άνθρωπος το δημιούργησε. Έβαλα, από την άλλη ένα τέρας να «καθοδηγεί» τους ανθρώπους που έχουν πάνω τους τα γράμματα των λέξεων που προανέφερα. Ήθελα με αυτό να δείξω ότι ίσως καμιά φορά τα «τέρατα» μπορεί να έχουν μία πιο «ανθρώπινη» σκέψη. Ίσως δεν θέλουν να είναι «τέρατα» αλλά κάτι άλλο που δεν μπορούν γιατί είναι όντως «τέρατα».

Τη διαφορά στο πατρινό Καρναβάλι κάνουν οι άνθρωποι, η καρναβαλική κουλτούρα που έχουν, η «τρέλα» που έχουν ώστε να μπορούν να δημιουργούν όλο το χρόνο

Είχατε το άγχος ότι μπορεί να μην είναι κατανοητή η αφίσα;

Το είχα και όντως η αφίσα είναι κάπως περίπλοκη, όμως αυτό ήταν το θέμα της επιτροπής. Και πριν φτάσει στον κόσμο η αφίσα, έπρεπε να περάσει από την επιτροπή και έπρεπε πρώτα αυτή να καταλάβει. Η αφίσα είναι οπτική επικοινωνία μεταξύ του καλλιτέχνη και του ανθρώπου που την βλέπει και το πιο σημαντικό ήταν να είναι χαρούμενη, πολύχρωμη και να έχει σημεία που ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί.

Οι μαριονέτες είναι κάτι που όλοι έχουμε δει ενώ τα χρώματα  είναι έντονα και εναλλάσσονται μεταξύ τους. Δεν είναι μία μονότονη αφίσα και πιστεύω ότι κάποιοι  καρναβαλιστές θα μπορούν να δουν για παράδειγμα το άρμα που είναι πολύ γνωστό. Είναι μία δημιουργία που Πέτρου Βρυώνη που έχει ταξιδέψει μέχρι τη Θεσσαλονίκη.

Πόσος χρόνος χρειάστηκε για να δημιουργηθεί η αφίσα;

Περίπου τέσσερις εβδομάδες. Ο διαγωνισμός είχε τρία στάδια οπότε αρχικά υπήρχαν τρεις αφίσες οι οποίες η μία δίπλα στην άλλη δημιουργούσαν ένα τρίπτυχο που σχημάτιζε το λάβαρο του Καρναβαλιού. Χρειάστηκαν αρκετές ώρες για να γίνουν στο τέλος κάποιες αλλαγές αφού κέρδισα το διαγωνισμό. Φέτος για πρώτη φορά ζητήθηκαν οι αφίσες σε κατάλληλες διαστάσεις για facebook και Instagram.

Πώς αισθάνεται κάποιος που ζει το Καρναβάλι για χρόνια όταν επιλέγεται αφίσα του για δεύτερη φορά;

Αισθάνεται μία ικανοποίηση, ότι είναι ένα κομμάτι αυτής της μεγάλης διοργάνωσης, του Πατρινού Καρναβαλιού. Δεν είμαι επαγγελματίας γραφίστας. Γίνομαι όμως ένα κομμάτι του θεσμού.

Θα φτιάξετε και του χρόνου μία αφίσα;

Συμμετέχω στο διαγωνισμό γιατί το θεωρώ πολύ σημαντικό. Θα συνεχίσω να τον στηρίζω είτε κερδίζω, είτε όχι.

Πώς βιώνετε την αναγκαστική αποχή από το κλασσικό Καρναβάλι της Πάτρας λόγω της πανδημίας;

Με λυπεί πολύ που δεν μπορούν να γίνουν στην Ελλάδα οι καρναβαλικές εκδηλώσεις. Το θέμα του ιού είναι σημαντικό, θα ήθελα όμως να έχει τελειώσει και να είμαι κι εγώ εκεί. Να γυρίσω από το Λονδίνο γι΄αυτή τη γιορτή που είναι η διασκέδαση μου, ο χρόνος που περνάω με άτομα που αγαπώ. Δεν ξέρω αν θα μπορούσαν να γίνουν διαφορετικά πράγματα ώστε ο κόσμος να το ζήσει περισσότερο. Πιστεύω ότι έπρεπε λίγο παραπάνω να δουλευτούν οι εκδηλώσεις ώστε να βρεθούν λύσεις και να μπορούν ν γίνουν κάποια πράγματα.

Ποιο είναι το μήνυμα σας για το φετινό Καρναβάλι;

Να προσπαθήσουμε να είμαστε όλοι υγιείς και να καταφέρουμε του χρόνου να είμαστε στους δρόμους.

Τι είναι αυτό που κάνει τη διαφορά στο Πατρινό καρναβάλι; 

Είναι οι άνθρωποι, η καρναβαλική κουλτούρα που έχουν, η «τρέλα» που έχουν ώστε να μπορούν να δημιουργούν όλο το χρόνο. Όπως πολύ καλά ξέρουμε το πατρινό καρναβάλι δεν είναι ένα Σαββατοκύριακο ή ένας μήνας, είναι μία διαδικασία που λειτουργεί όλο το χρόνο. Αυτό θαυμάζω, του ανθρώπους που πάντα ψάχνονται και προσπαθούν να κρατήσουν ψηλά όλη αυτή την καρναβαλική σκέψη.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις