Back to Top
#TAGS Αιγιάλεια Κορωνοϊός 200 Χρόνια Από Την Ελληνική Επανάσταση Νάσος Νασόπουλος ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Τι γίνεται τελικά με την ανακύκλωση; Μπορούμε να γεμίζουμε τους μπλε κάδους; To αλαλούμ και η νέα έκκληση Πελετίδη

Πάτρα: Τι γίνεται τελικά με την ανακύκλω...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Το πρόβλημα που έχει προκύψει

Αβέβαιο είναι το μέλλον τόσο στην Πάτρα όσο και σε άλλους 13 Δήμους της χώρας σχετικά με την πορεία της ανακύκλωσης μετά τη δήλωση του  Δημάρχου Πατρέων Κώστα Πελετίδη,  ότι η σύμβαση με την εταιρία των μπλε κάδων (ΕΕΑΑ) είναι σε αδιέξοδο.

Η σύμβαση θα ισχύει μέχρι το τέλος του χρόνου ενώ από εκεί και πέρα δεν θα υπάρχει μηχανισμός να πάρει τα ανακτηθέντα υλικά, επομένως θα καταλήγουν για θάψιμο. Πρόσθεσε μάλιστα ότι αυτό ισχύει και για άλλους 13 Δήμους. 

 

Η ανακύκλωση συνεχίζεται- Κάνουμε ότι μπορούμε, δίνουμε μάχη για να προωθήσουμε την ανακύκλωση

Για το θέμα μίλησε στο thebest.gr ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, Νίκος Ασπράγκαθος.

«Συνεχίζουμε την ανακύκλωση, δεν αλλάζει κάτι. Οι κάδοι αδειάζουν και το κέντρο διαλογής λειτουργεί. Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει επιστολή από την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης η οποία λέει, όχι μόνο στο Δήμο της Πάτρας αλλά και όσους Δήμους λήγουν οι συμβάσεις τους, ότι δε θα ανανεωθεί η σύμβαση καθώς αδυνατεί να κάνει κάτι τέτοιο.

 Ο λόγος είναι ότι οι εταιρείες που οφείλουν να καταβάλουν εισφορές στην Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης, δεν το κάνουν. Η πίεση είναι προς την κυβέρνηση για να υποχρεώσει τις εταιρείες να δίνουν τις εισφορές τους. Όταν αγοράζουμε ένα προϊόν συσκευασμένο, πληρώνουμε και για την ανακύκλωση. Επομένως αυτές οι εταιρείες έχουν την υποχρέωση να συγκροτήσουν το συλλογικό σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης για τις συσκευασίες. Δεν υπάρχει η ανταπόκριση που πρέπει γι αυτό υπάρχουν ελλείψεις ενώ δεν υπάρχει και η ευαισθητοποίηση που πρέπει μέσω ενημέρωσης των πολιτών.

Έχουμε βγάλει ένα φυλλάδιο με οδηγίες το οποίο διανέμεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΥΑ., Άρα δεν σταματάει η ανακύκλωση, Κάνουμε ότι μπορούμε, δίνουμε μάχη για να προωθήσουμε την ανακύκλωση. Το μήνυμα είναι ότι η ανακύκλωση συνεχίζεται» λέει.

Οι Πατρινοί μπορούν να συνεχίζουν την ανακύκλωση γιατί παρά τα προβλήματα οι κάδοι αδειάζουν

Όπως αναφέρει στο thebest.gr ο εκπρόσωπος Τύπου του Δήμου Πατρέων, Ανδρέας Αντωνόπουλος, «εχει καταρρεύσει το ιδιωτικοποιημένο σύστημα. Υπάρχει πρόβλημα με την αποκομιδή των χάρτινων συσκευασιών και προβλήματα σε σχέση με την ενημέρωση. Δεν δίνεται ούτε  μία τσάντα ανακύκλωσης ούτε υπάρχει κάποια καμπάνια για την ευαισθητοποίηση των πολιτών. Θα πρέπει να πληρώνει ο Πατρινός για να κερδίζει η εταιρεία;

Υπάρχει μία ιδιωτική εταιρεία που έχει υπογράψει μία σύμβαση και πρέπει να την τηρήσει. Ποια είναι η ευθύνη μίας δημοτικής αρχής από τη στιγμή που υπάρχει μία εταιρεία που δεν τηρεί τη σύμβαση που έχει υπογράψει και δεν κάνει αυτά που πρέπει να κάνει;  Πρέπει να γίνουν από τον Δήμο και να παίρνει τα χρήματα η ιδιωτική  εταιρεία;

Να σημειώσουμε ότι η εταιρεία αυτή δεν είναι μόνο για την Πάτρα αλλά και για άλλους Δήμους. Εδώ και πολλά χρόνια δεν τηρεί αυτά που οφείλει αλλά τα τελευταία δύο χρόνια η κατάσταση έχει γίνει απελπιστική. Προσπαθούμε με πιέσεις να καταφέρουμε να περισώσουμε ότι γίνεται. Μάθαμε ότι δε θα μπορέσουν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους.

Οι Πατρινοί ωστόσο μπορούν να συνεχίζουν την ανακύκλωση γιατί παρά τα προβλήματα οι κάδοι αδειάζουν, η λειτουργία που υπάρχει είναι σε μικρά ποσοστά. Πρέπει να καλυτερεύσουν τα ποσοστά ανακύκλωσης, δεν λέμε ότι σταμάτησε. Μας ενημέρωσαν στις 21 Ιουνίου, με επιστολή στο Δήμο ότι από τη νέα χρονιά δε θα μπορεί να συνεχιστεί».

Zητείται παράταση

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης απέστειλε προς την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) Α.Ε., επιστολή, με την οποία ζητά παράταση της σύμβασης, αλλά με τις αναγκαίες τροποποιήσεις, υπογραμμίζοντας την απουσία ουσιαστικής ανταπόκρισης, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες επικοινωνίας εκ μέρους του Δήμου.

Η επιστολή του Δημάρχου, που κοινοποιείται στον Γ.Γ. Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Γραφάκο, τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης, στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ και στο Δ.Σ. της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας, αναφέρει τα εξής:

«Κύριε Ραζή,

Στις αρχές Φεβρουαρίου 2021, ζητήσαμε με επιστολή μας την παράταση της σύμβασης, με αναγκαίες τροποποιήσεις για τη βελτίωση του συστήματος ανακύκλωσης συσκευασιών και την αύξηση των ποσοστών. Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες επικοινωνίας εκ μέρους μας, δεν υπήρξε ουσιαστική ανταπόκριση, αλλά μόνο μια ενημερωτική συνάντηση με τον κ. Παπασωτηρίου στην Πάτρα. Στις 12/5/21 σας αποστείλαμε νέα επιστολή, για τη σύναψη σύμβασης 2 ή 3 ετών.

Μετά από σχεδόν δύο μήνες, λάβαμε επιστολή σας με Αρ. Πρωτ.: 70694, με την οποία μας ενημερώνετε ότι αδυνατείτε να ανανεώσετε την σύμβαση με το Δήμο μας, παρά τη θεσμική υποχρέωση που έχετε ως Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΣΕΔ) ανακύκλωσης συσκευασιών. Οι λόγοι που επικαλείσθε είναι η μεγάλη εισφοροδιαφυγή εκ μέρους των υπόχρεων παραγωγών και η ελλιπέστατη ανταπόκριση των κυβερνήσεων στην επίλυση του προβλήματος αυτού.

Όπως προκύπτει από την επιστολή σας, η άρνηση ανανέωσης της σύμβασης μεταξύ του Δήμου μας και της ΕΕΑΑ Α.Ε., δεν οφείλεται σε προβλήματα συνεργασίας με το Δήμο μας, αλλά στην αδυναμία να ανταποκριθείτε, ως κατά νόμο εκπρόσωπος των συμβεβλημένων με το σύστημά σας παραγωγών, στις θεσμικές υποχρεώσεις σας, εξαιτίας της επικαλούμενης οικονομικής ανισορροπίας μεταξύ των αναγκαίων πόρων για την ανακύκλωση και  των εσόδων της ΕΕΑΑ από τους υπόχρεους παραγωγούς, αλλά και άλλων παραγόντων σύμφωνα με τις δικές μας διαπιστώσεις. Επιπλέον, όπως γνωρίζουμε, η άρνηση ανανέωσης συμβάσεων είναι επιλεκτική, ενώ έχετε συνυπογράψει συμβάσεις μεγάλης διάρκειας με άλλους Δήμους.

Όπως θα γνωρίζετε, ο Δήμαρχος Πατρέων έχει κάνει ενέργειες για την ενημέρωση των αρμόδιων αρχών για τα θέματα της ανακύκλωσης και την αδυναμία της ΕΕΑΑ να ανταποκριθεί, διατηρώντας σοβαρές και τεκμηριωμένες επιφυλάξεις για την ορθότητα των στοιχείων που αναφέρετε και στην επιστολή σας, σχετικά με τις επιδόσεις του συστήματός σας.

Σε κάθε περίπτωση, ζητούμε να μας αποστείλετε το εγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο του συστήματός σας και να ορίσετε άμεσα συνάντηση της διοίκησης της ΕΕΑΑ με το Δήμαρχο και υπευθύνους διαχείρισης αποβλήτων του  Δήμου μας. Στη συνάντηση θα συζητηθούν οι διαδικασίες, το περιεχόμενο και το χρονοδιάγραμμα της ανανεωμένης σύμβασης, μέχρι να δοθεί μια λειτουργική επιτέλους λύση, στην ορθολογική ανακύκλωση των προδιαχωρισμένων με Διαλογή στην Πηγή αποβλήτων, που εντάσσονται στο σύστημα αποκομιδής των δημοτικών Υπηρεσιών, με σεβασμό στην ποιότητα ζωής των λαϊκών νοικοκυριών και στο καθημαγμένο εισόδημά τους.

Ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), στον οποίο έχει κοινοποιηθεί η από 30.6.2021 αναφερόμενη επιστολή της ΕΕΑΑ Α.Ε., καλείται να μας γνωρίσει τις απόψεις του σχετικά με το περιεχόμενό της και να μας κοινοποιήσει αντίγραφο του ισχύοντος Επιχειρησιακού Σχεδίου της ΕΕΑΑ Α.Ε.».

     

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις