Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

TOURISM RESTART

/

Ο παράδεισος της ορεινής Αχαΐας - Μπάνιο στο βουνό

Ο παράδεισος της ορεινής Αχαΐας - Μπάνιο στο βουνό

Κι όμως υπάρχει και αυτή η προοπτική

Γεμάτη ακρογιαλιές, οργανωμένες παραλίες αλλά και ...μυστικούς κολπίσκους πρόθυμους να φιλοξενήσουν κάθε "τύπο" κολυμβητή είναι οι ακτογραμμές της Αχαϊας. Τι γίνεται όμως με αυτούς που προτιμούν τη δροσιά των ορεινών περιοχών αλλά που θέλουν να κάνουν και το ...καλοκαιρινό μπάνιο τους. Πως μπορούν να συμβιβαστούν αυτά τα δυο; Στην Αχαϊα εύκολα . Η λίμνη Τσιβλού στα Καλάβρυτα μας δίνει αυτή τη δυνατοτητα.

Η λίμνη Τσιβλού είναι η αποκάλυψη της διαδρομής η οποία ξεκινά από την Ακράτα και καταλήγει στη Ζαρούχλα. Η είσοδος σε αυτό το τοπίο της ορεινής Αχαΐας γίνεται σχεδόν απροειδοποίητα.

Οι γνωστές εικόνες της εθνικής οδού Αθηνών - Πατρών και μετά η παράκαμψη για την Ακράτα. Η πινακίδα στην πλατεία δείχνει τον δρόμο προς τη Ζαρούχλα. Ο δρόμος, φαρδύς και ασφαλτοστρωμένος σε όλη τη διαδρομή, ανηφορίζει αμέσως προς το βουνό, ανάμεσα στο πευκοδάσος που συχνά φτιάχνει αψίδες και θόλους πάνω από την άσφαλτο.


Υστερα από 11 χλμ. εμφανίζεται το πρώτο χωριό της διαδρομής, ο Πύργος, και ύστερα από άλλα 4 χλμ. η Βαλίμη με τα ωραία πετρόκτιστα σπίτια. Ανηφορίζοντας η θέα του Κορινθιακού κόλπου, η οποία αποκαλύπτεται μέσα από τα «παράθυρα» των λοφοσειρών, είναι ο πιο ευχάριστος σύντροφος. Ομως 4 χλμ. μετά τη Βαλίμη, η θέα του Κορινθιακού παραχωρεί τη θέση της στο αμιγές ορεινό τοπίο με τις βαθιές χαράδρες και τις δασοσκέπαστες πλαγιές.

 
Πέντε χιλιόμετρα μετά, η πινακίδα μάς προτρέπει να μπούμε στον χωματόδρομο ο οποίος ξεκινά από τα δεξιά της ασφάλτου και οδηγεί προς τα Καλάβρυτα και το χιονοδρομικό κέντρο. Λίγο μετά την παράκαμψη, συναντούμε τα λίγα σπίτια του χωριού Τσιβλός, που τον χειμώνα ο μοναδικός του κάτοικος είναι ένας βοσκός, και ύστερα από 2,5 χλμ. βατής διαδρομής από την άσφαλτο, την αποκάλυψη! Την πανέμορφη λίμνη Τσιβλού.


Το τοπίο είναι μοναδικό, καθώς το πυκνό πευκοδάσος ξεκινά από τις κορφές και φτάνει ως τα νερά της μικρής λίμνης. Η λίμνη είναι πλούσια σε ψάρια και για αυτό συχνά όλο και κάποιος ψαράς θα κρατά το καλάμι του, καθισμένος κάτω από τα πεύκα, δοκιμάζοντας την τύχη του. Το καλοκαίρι το τοπίο ζωηρεύει από τη συχνή παρουσία των κατασκηνωτών και των κολυμβητών, οι οποίοι αυλακώνουν τον γαλαζοπράσινο «καθρέφτη».

Ακόμη μια ευκαιρία για μπάνιο σε αυτή την περιοχή αγγίζει τα όρια του μύθου. Τέσσερα χιλιόμετρα μετά τη διασταύρωση προς Τσιβλό και άλλα τέσσερα μετά το χωριό Αγρίδι, στα δεξιά της ασφάλτου, οι πινακίδες δείχνουν ακόμη έναν χωματόδρομο ο οποίος οδηγεί στα χωριά Περιστέρα (1,5 χλμ.) και Σόλο (2,5 χλμ.). Τα πέτρινα σπίτια με τις κεραμοσκεπές της Περιστέρας είναι σκαρφαλωμένα στην απέναντι πλαγιά, πνιγμένα στο πράσινο. Το χωριό διαθέτει ταβέρνες (όπως ο «Πλάτανος» που σερβίρει ψητές πέστροφες), ξενώνα και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Από εδώ όσοι έχουν ορειβατικές ικανότητες μπορούν να ανεβούν ύστερα από δύο ώρες πεζοπορίας στην κοιλάδα της Στυγός και να λουστούν στους υπέροχους καταρράκτες. Εδώ στα Αροάνια όρη τοποθετείται η ομώνυμη, γνωστή από την αρχαιότητα πηγή, στο όνομα της οποίας οι θεοί έπαιρναν τον μεγαλύτερο και φοβερότερο όρκο.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Tourism Restart