Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Άμεση ίδρυση Πυροσβεστικού Κλιμακίου στη Στροφυλιά ζητά ο Μιχ. Μπεκίρης

Άμεση ίδρυση Πυροσβεστικού Κλιμακίου στη...

Νέα Ερώτηση του Αχαιού Βουλευτή στη Βουλή

Ο Δήμος  της  Δυτικής Αχαΐας έχει την τύχη να έχει στα όρια του ένα ιδιαίτερου κάλους οικοσύστημα με χαρακτηριστικά τέτοια που το αναγνωρίζουν ως ένα από τις σημαντικότερες περιοχές της Ευρώπης. Αυτό το οικοσύστημα παρά τις προσπάθειες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας χρειάζεται ενίσχυση όσον αφορά την αρτιότερη πυροσβεστική του θωράκιση. Αυτό θα βελτιώνονταν σημαντικά με την ίδρυση Πυροσβεστικού Σταθμού στη Στροφυλιά .Αυτό το αίτημα αποτελεί πάγια θέση της τοπικής κοινωνίας και των αρχών της περιοχής και επισημαίνεται σε πρόσφατο έγγραφο της Δημοτικής ενότητας Μετοχίου του Δήμου Δυτικής Αχαΐας.
Στα πλαίσια  του αιτήματος των φορέων της περιοχής και με την σοβαρότητα που αυτό εμπεριέχει  για την προστασία του Δάσους Στροφυλιάς και της Ευρύτερης περιοχής , ο Βουλευτής Αχαΐας και πρώην Υφυπουργός Μιχάλης Μπεκίρης έφερε το θέμα στη Βουλή καταθέτοντας ερώτηση με θέμα «Ίδρυση Πυροσβεστικού Σταθμού στην Στροφυλιά του Δήμου Δυτικής Αχαΐας.»
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
«Στο βορειοδυτικό τμήμα της προστατευόμενης περιοχής βρίσκεται το περίφημο δάσος της Στροφυλιάς που είναι το πιο εκτεταμένο δάσος κουκουναριάς σε όλη την Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη.. Το δάσος Στροφυλιάς, συνολικής έκτασης 22.000 στρεμμάτων και καλύπτει μία παραλιακή δασική λωρίδα μέσου πλάτους περίπου 1.250  m.  Η αλληλουχία του δάσους με τους υγροτόπους αυτή δημιουργεί ένα οικοσύστημα μεγάλης βιοποικιλότητας. Το δάσος της Στροφυλιάς απαρτίζεται από τρία κυρίαρχα είδη δέντρων, την κουκουναριά (Pinus pinea), τη χαλέπιο πεύκη (Pinus halepensis) και την ήμερη βελανιδιά (Quercus macrolepis). Η χαλέπιος πεύκη καταλαμβάνει τη μεγαλύτερη έκταση και εμφανίζεται κατά μήκος της αμμώδους παραλίας και των θινών, ενώ στα εσωτερικά τμήματα του δάσους σχηματίζονται μεικτές συστάδες με κυρίαρχο είδος την κουκουναριά. Η κουκουναριά καταλαμβάνει μικρότερη έκταση και εμφανίζεται αμιγής στο ανατολικό τμήμα του δάσους. Τέλος, στο ανατολικό τμήμα του δάσους, εμφανίζεται σε πολύ μικρή έκταση η ήμερη βελανιδιά. Η κουκουναριά, τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει προβλήματα φυσικής αναγέννησης και για αυτό το λόγο η αναπαραγωγή της υποβοηθείται με την φύτευση νεαρών δενδρυλλίων. Στο δάσος της Στροφυλιάς βρίσκουν καταφύγιο χερσαίες χελώνες, αλεπούδες, νυφίτσες, δενδροποντικοί και πολλά πουλιά όπως ο κούκος, ο νανόμπουφος, οι φυλλόσκοποι, κ.α. Ακόμη, το ζωντανό και νεκρό ξύλο των δέντρων αποτελεί ένα μικρο-ενδιαίτημα για ποικιλία εντόμων και μανιταριών που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ανακύκλωση της ύλης του δάσους. .
Με το τόσο σπάνιο αυτό υπόβαθρο η περιοχή  έχει ανάγκη ύψιστης πυροπροστασίας και η πολιτεία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει  αποτελεσματικά την κατάσταση .Το γεγονός  αυτό έχει προβληματίσει ιδιαίτερα  τις τοπικές αρχές και τους πολίτες της περιοχής  αφού οι ελλείψεις στο πυροσβεστικό σχεδιασμό είναι εμφανείς. Ειδικότερα με έγγραφο της η Δημοτική Κοινότητα Μετοχίου του Δήμου Δυτικής Αχαΐας κρούει το κώδωνα του κινδύνου Συγκεκριμένα αναφέρει πως «Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Λεχαινών καλείται να εκπονήσει σχέδιο αντιπυρικής προστασίας της περιοχής μας και του μοναδικού κάλους Δάσους Στροφυλιάς. Η καλύτερη πυροπροστασία των δασικών οικοσυστημάτων της περιοχής (Στροφυλιά-Μόβρη-Σπάτα-Μιχόΐ-Βελιτσές) θα λύνονταν με την ίδρυση Πυροσβεστικού Σταθμού στο Λάππα ».
Κατόπιν τούτου και με δεδομένη την αγωνία  , των κατοίκων της Δυτικής Αχαΐας  για το εν λόγω θέμα, ΕΡΩΤΑΤΑΙ  ο κ.  Υπουργός 1)Τι μέτρα προτίθεται να λάβει άμεσα για τη ίδρυση Πυροσβεστικού κλιμακίου στο Λάππα του Δήμου Δυτικής Αχαΐας  ; 2) Να αναφέρει τα άμεσα μέτρα που θα  λάβει ώστε να γίνουν πιο έντονα τα μέτρα για την πυρασφάλεια του Δάσους της Στροφυλιάς και της Ευρύτερης περιοχής κατά την φετινή αντιπυρική περίοδο.

Ο Δήμος της Δυτικής Αχαΐας έχει την τύχη να έχει στα όρια του ένα ιδιαίτερου κάλους οικοσύστημα με χαρακτηριστικά τέτοια που το αναγνωρίζουν ως ένα από τις σημαντικότερες περιοχές της Ευρώπης. Αυτό το οικοσύστημα παρά τις προσπάθειες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας χρειάζεται ενίσχυση όσον αφορά την αρτιότερη πυροσβεστική του θωράκιση.

Αυτό θα βελτιώνονταν σημαντικά με την ίδρυση Πυροσβεστικού Σταθμού στη Στροφυλιά. Αυτό το αίτημα αποτελεί πάγια θέση της τοπικής κοινωνίας και των αρχών της περιοχής και επισημαίνεται σε πρόσφατο έγγραφο της Δημοτικής ενότητας Μετοχίου του Δήμου Δυτικής Αχαΐας.

Στο πλαίσιο του αιτήματος των φορέων της περιοχής και με την σοβαρότητα που αυτό εμπεριέχει για την προστασία του Δάσους Στροφυλιάς και της Ευρύτερης περιοχής, ο Βουλευτής Αχαΐας και πρώην Υφυπουργός Μιχάλης Μπεκίρης έφερε το θέμα στη Βουλή καταθέτοντας ερώτηση με θέμα «Ίδρυση Πυροσβεστικού Σταθμού στην Στροφυλιά του Δήμου Δυτικής Αχαΐας.»

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Στο βορειοδυτικό τμήμα της προστατευόμενης περιοχής βρίσκεται το περίφημο δάσος της Στροφυλιάς που είναι το πιο εκτεταμένο δάσος κουκουναριάς σε όλη την Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη.. Το δάσος Στροφυλιάς, συνολικής έκτασης 22.000 στρεμμάτων και καλύπτει μία παραλιακή δασική λωρίδα μέσου πλάτους περίπου 1.250  m.  Η αλληλουχία του δάσους με τους υγροτόπους αυτή δημιουργεί ένα οικοσύστημα μεγάλης βιοποικιλότητας. Το δάσος της Στροφυλιάς απαρτίζεται από τρία κυρίαρχα είδη δέντρων, την κουκουναριά (Pinus pinea), τη χαλέπιο πεύκη (Pinus halepensis) και την ήμερη βελανιδιά (Quercus macrolepis). Η χαλέπιος πεύκη καταλαμβάνει τη μεγαλύτερη έκταση και εμφανίζεται κατά μήκος της αμμώδους παραλίας και των θινών, ενώ στα εσωτερικά τμήματα του δάσους σχηματίζονται μεικτές συστάδες με κυρίαρχο είδος την κουκουναριά. Η κουκουναριά καταλαμβάνει μικρότερη έκταση και εμφανίζεται αμιγής στο ανατολικό τμήμα του δάσους. Τέλος, στο ανατολικό τμήμα του δάσους, εμφανίζεται σε πολύ μικρή έκταση η ήμερη βελανιδιά. Η κουκουναριά, τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει προβλήματα φυσικής αναγέννησης και για αυτό το λόγο η αναπαραγωγή της υποβοηθείται με την φύτευση νεαρών δενδρυλλίων. Στο δάσος της Στροφυλιάς βρίσκουν καταφύγιο χερσαίες χελώνες, αλεπούδες, νυφίτσες, δενδροποντικοί και πολλά πουλιά όπως ο κούκος, ο νανόμπουφος, οι φυλλόσκοποι, κ.α. Ακόμη, το ζωντανό και νεκρό ξύλο των δέντρων αποτελεί ένα μικρο-ενδιαίτημα για ποικιλία εντόμων και μανιταριών που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ανακύκλωση της ύλης του δάσους..

Με το τόσο σπάνιο αυτό υπόβαθρο η περιοχή έχει ανάγκη ύψιστης πυροπροστασίας και η πολιτεία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει  αποτελεσματικά την κατάσταση .Το γεγονός  αυτό έχει προβληματίσει ιδιαίτερα  τις τοπικές αρχές και τους πολίτες της περιοχής  αφού οι ελλείψεις στο πυροσβεστικό σχεδιασμό είναι εμφανείς. Ειδικότερα με έγγραφο της η Δημοτική Κοινότητα Μετοχίου του Δήμου Δυτικής Αχαΐας κρούει το κώδωνα του κινδύνου Συγκεκριμένα αναφέρει πως «Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Λεχαινών καλείται να εκπονήσει σχέδιο αντιπυρικής προστασίας της περιοχής μας και του μοναδικού κάλους Δάσους Στροφυλιάς. Η καλύτερη πυροπροστασία των δασικών οικοσυστημάτων της περιοχής (Στροφυλιά-Μόβρη-Σπάτα-Μιχόΐ-Βελιτσές) θα λύνονταν με την ίδρυση Πυροσβεστικού Σταθμού στο Λάππα ».

Κατόπιν τούτου και με δεδομένη την αγωνία, των κατοίκων της Δυτικής Αχαΐας για το εν λόγω θέμα, ΕΡΩΤΑΤΑΙ  ο κ. Υπουργός

1)Τι μέτρα προτίθεται να λάβει άμεσα για τη ίδρυση Πυροσβεστικού κλιμακίου στο Λάππα του Δήμου Δυτικής Αχαΐας;

2) Να αναφέρει τα άμεσα μέτρα που θα λάβει ώστε να γίνουν πιο έντονα τα μέτρα για την πυρασφάλεια του Δάσους της Στροφυλιάς και της Ευρύτερης περιοχής κατά την φετινή αντιπυρική περίοδο.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις