Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Εργατική Πρωτομαγιά: Ποιοι απεργούν σήμερα

Εργατική Πρωτομαγιά: Ποιοι απεργούν σήμερα

Χωρίς Προαστιακό και η Πάτρα - Θα σιγήσουν τα ΜΜΕ

Για σήμερα Τρίτη 4 Μαΐου μεταφέρθηκε ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Και στην Πάτρα θα ματαιωθούν τα δρομολόγια του Προαστιακού ενώ στην απεργία συμμετέχουν και οι δημοσιογράφοι.  Η ΕΣΗΕΠΗΝ μαζί με τις υπόλοιπες Ενώσεις Συντακτών συμμετέχει στην απεργιακή κινητοποίηση.

Αναλυτικά:

Με αιχμή το προωθούμενο εργασιακό νομοσχέδιο και με χωριστές εκδηλώσεις από την πλευρά των συνδικάτων θα τιμηθεί φέτος η εργατική πρωτομαγιά. Το υπουργείο εργασίας μετέφερε για την Τρίτη 4 Μαΐου την υποχρεωτική αργία της πρωτομαγιάς η οποία συνέπεσε με το Μ. Σάββατο. Για σλημερα έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία η ΓΣΕΕ οι εκδηλώσεις της οποίας θα περιοριστούν σε κατάθεση στεφάνων στην Καισαριανή εξαιτίας του κορωνοϊού.

Οι εργαζόμενοι του Μετρό (σωματείο ΣΕΛΜΑ) θα συμμετέχουν  με στάση εργασίας στην απεργία της ΓΣΕΕ.

Η στάση εργασίας θα είναι από την έναρξη της βάρδιας έως τις 09.00 το πρωί και από τις 21.00 έως τη λήξη της βάρδιας. Επίσης σήμερα ματαιώνονται όλα τα σιδηροδρομικά δρομολόγια σε όλο δίκτυο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, συμπεριλαμβανομένου του Προαστιακού Σιδηρόδρομου λόγω της 24ωρης απεργίας που κήρυξαν οι εργαζόμενοι για την εργατική πρωτομαγιά.

Για όλο το 24ωρο, θα σιγήσουν τα ΜΜΕ λόγω της συμμετοχής των Ενώσεων Συντακτών στην απεργία.

Ξεχωριστή 24ωρη απεργία έχουν κηρύξει για την Πέμπτη 6 Μαίου, το ΠΑΜΕ, η ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Οι νοσοκομειακοί γιατρoί Αχαΐας απεργούν στις 6 Μαΐου και συμμετέχουν στην απεργιακή συγκέντρωση έξω από το Εργατικό Κέντρο της Πάτρας.

Η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ
«Σε αυτήν την ιδιαίτερη συγκυρία, τα συνδικάτα προτάσσουμε ξανά τις δικές μας διεκδικήσεις, οι οποίες βασίζονται στις πραγματικές ανάγκες του κόσμου της μισθωτής εργασίας» τονίζει, μεταξύ άλλων, η ΓΣΕΕ, αναφέροντας ότι οι διεκδικήσεις είναι οι εξής:

«Εργασιακά δικαιώματα για όλους:

Σταθερή και πλήρης πενθήμερη εργασία με θωράκιση του 40ωρου, αύξηση του υποχρεωτικού χρόνου ανάπαυσης και αύξηση της αμοιβής της υπερωρίας.
Κατάργηση όλων των ευελιξιών στο ωράριο εργασίας.
Ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων από την απόλυση και ένταξη στην εργατική προστασία των ευέλικτων εργαζομένων, μέσω ψευδο-αυτοαπασχόλησης.
Κατοχύρωση των επαγγελματικών ειδικοτήτων και αυστηρές κυρώσεις για τις ψευδείς εργοδοτικές καταχωρίσεις.
Κατοχύρωση του δικαιώματος αποσύνδεσης και ενίσχυση του ρυθμιστικού πλαισίου για την τηλεργασία στη βάση της πρότασης της ΓΣΕΕ.
Απρόσκοπτη πρόσβαση των εργαζομένων σε Επιθεωρήσεις Εργασίας σε όλη την επικράτεια.
Αυστηροποίηση των ελέγχων της αδήλωτης εργασίας και των (υπ)εργολάβων.
Καμία κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας, χωρίς την προηγούμενη κατάργηση των απορρυθμιστικών διατάξεων.
Υγεία & Ασφάλεια στην εργασία:

 
Προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, σωματικής και ψυχικής.
Άμεση λήψη κατάλληλων μέτρων για την αυστηρή τιμωρία των υπεύθυνων για τη σεξουαλική και την ηθική παρενόχληση στην εργασία και την απρόσκοπτη πρόσβαση των θυμάτων και των σωματείων τους στις Αρχές.
Κανονισμό εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις με υποχρεωτικό κεφάλαιο για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων.
Άμεσα συντονισμένα μέτρα υγείας και ασφάλειας προσαρμοσμένα στις επαγγελματικές απαιτήσεις και επαγγελματικά χαρακτηριστικά για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Δωρεάν τεστ σε όλους/ες τους/τις εργαζόμενους/ες και αυστηρούς ελέγχους στην εργοδοσία.
Συνδικαλιστικές ελευθερίες και δικαιώματα:

Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση χωρίς κρατικό και εργοδοτικό παρεμβατισμό.
Ενίσχυση της προστασίας της συλλογικής δράσης, της απεργίας και των εκλεγμένων εκπροσώπων των εργαζομένων.
Κατάργηση των περιοριστικών παρεμβάσεων στο συνδικαλιστικό νόμο 1264/1982 και αυστηρές κυρώσεις στους εργοδότες που παρεμποδίζουν τη συνδικαλιστική δράση.
Συλλογικές συμβάσεις εργασίας:

Κατώτατο μισθό και ημερομίσθιο με ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, καθολικό για όλους/ες τους/τις εργαζόμενους/ες στην Ελλάδα χωρίς εξαιρέσεις.
Κατάργηση των απορρυθμιστικών παρεμβάσεων στο ν. 1876/1990 και άμεση επανεκκίνηση χωρίς εμπόδια στη διαδικασία επέκτασης των ΣΣΕ.
Αποκατάσταση της πρόσβασης στη μονομερή Διαιτησία και καμία παρέμβαση στο ρόλο του ΟΜΕΔ ως ανεξάρτητου φορέα δωρεάν παροχής ποιοτικών υπηρεσιών μεσολάβησης και διαιτησίας για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Δημόσιο σύστημα υγείας:

Δημόσιο και καθολικό ισχυρό σύστημα υγείας - πρόσβαση όλων σε ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες υγείας, πρόνοιας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, προστασία κατοίκων μειονεκτικών περιοχών της ηπειρωτικής και νησιωτικής περιφέρειας.
Άμεση αποκατάσταση για την αντιμετώπιση της πανδημίας των κενών υγείας και ασφάλειας εργαζομένων και γενικού πληθυσμού και αυστηρά μέτρα πρόληψης στους χώρους εργασίας.
Κοινωνική πολιτική:

Αποτελεσματική δημόσια και καθολική κοινωνική πολιτική.
Προστασία της μητρότητας και της οικογένειας, ενίσχυση των δημόσιων υποστηρικτικών δομών για τη φροντίδα των παιδιών, των ηλικιωμένων και των ατόμων με αναπηρία.
Δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, αποτελεσματική και συνεκτική αντιμετώπιση των ζητημάτων μετανάστευσης, ασύλου και ιθαγένειας, με σεβασμό στα δικαιώματα του ανθρώπου.
Μείωση τιμολογίων κοινωφελών υπηρεσιών - έμπρακτη πάταξη μονοπωλίων και ακρίβειας στα καταναλωτικά αγαθά.
Μόνιμη και αποτελεσματική προστασία πρώτης κατοικίας.
Δίκαιο φορολογικό σύστημα, ελάφρυνση των μισθωτών και των συνταξιούχων - πάταξη της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής και της εκτεταμένης παραβατικότητας.
Κοινωνική ασφάλιση:

Δημόσιο και δίκαιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης με εγγυημένες συντάξεις και παροχές.
Προστασία των συνταξιοδοτικών - κοινωνικοασφαλιστικών παροχών.
Καμία πολιτική ιδιωτικοποίησης της δημόσιας επικουρικής ασφάλισης.
Απρόσκοπτη και ταχεία έκδοση συνταξιοδοτικών αποφάσεων κύριων και επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ παροχών, με άμεση χορήγηση προσωρινής σύνταξης, με αξιοποίηση και των εκατοντάδων νέων επιστημόνων που εργάστηκαν μέσω ειδικού προγράμματος του ΟΑΕΔ.
Βελτίωση του οργανωτικο-λειτουργικού επιπέδου του ΕΦΚΑ και του ΕΟΠΥΥ για την έγκαιρη και αποτελεσματική εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων-συνταξιούχων.
Σύσταση Εθνικού Επαγγελματικού Ταμείου.
Καταπολέμηση της ανεργίας:

Αποτελεσματική αντιμετώπιση της ανεργίας και αξιοποίηση εργατικού δυναμικού που βρίσκεται στη χώρα.
Κρατική εγγύηση όλων των επιδοτούμενων θέσεων εργασίας.
Αυστηρές κυρώσεις και καμία πρόσβαση σε κρατική και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση στους παραβάτες εργοδότες.
Αποτροπή αποβιομηχάνισης, ιδιωτικοποιήσεων - εκποιήσεων εθνικού πλούτου και θωράκιση του δημόσιου χαρακτήρα των επιχειρήσεων παροχής αγαθών και υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και στρατηγικής σημασίας».

Η ανακοίνωση των Ενώσεων Συντακτών

Τα Διοικητικά Συμβούλια των Συνεργαζόμενων Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ, στην από 28/4/2021 συνεδρίασή τους αποφάσισαν την πραγματοποίηση 24ωρης Απεργίας την Τρίτη 4 Μάη 2021, ημέρα που θα εορταστεί η παγκόσμια ημέρα τιμής και μνήμης των εργατικών αγώνων για τα συλλογικά και ατομικά δικαιώματα των εργαζομένων, την κοινωνική Δικαιοσύνη και την παγκόσμια Ειρήνη, Υγεία και Ασφάλεια.

Οι εργαζόμενοι στην ενημέρωση ενώνουμε τη φωνή μας με όλους τους εργαζόμενους της χώρας, οι οποίοι απεργούν την ίδια ημέρα μετά την κήρυξη γενικής πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας από την ΓΣΕΕ και ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ από τις 06.00 π.μ. της Τρίτης 4 Μαΐου έως τις 06.00 π.μ. της Τετάρτης 5 Μαΐου σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά, διαδικτυακά), στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ΕΡΤ, ΓΓΕΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Δημοτικά Ραδιόφωνα, Γραφεία Τύπου.

Ο εορτασμός της φετινής πρωτομαγιάς έρχεται σε μία πρωτόγνωρη παγκόσμια συγκυρία πανδημίας και υγειονομικής κρίσης, η οποία χρησιμοποιείται ως αφορμή για αμφισβήτηση και καπήλευση των συλλογικών μας δικαιωμάτων,  του ωραρίου, της εργασιακής μας αξιοπρέπειας. Την ώρα μάλιστα που προετοιμάζεται νέο χτύπημα στα εργασιακά δικαιώματα με ένα αντεργατικό νομοσχέδιο που περιλαμβάνει την κατάργηση του 8ωρου, την επίθεση στο συνδικαλιστικό κίνημα, την παραπέρα ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και της απεργίας.

Η συνεχιζόμενη  πανδημία και υγειονομική κρίση, με την επιδείνωση των καθημερινών προβλημάτων και της αβεβαιότητας για κάθε εργαζόμενο, ανέδειξαν πιο επιβεβλημένα από ποτέ, στη σύγχρονη ιστορία,  τη σημασία της συλλογικής αλληλεγγύης και της μάχιμης εγρήγορσης απέναντι στις συνέπειες που φέρνει ένας «ακήρυχτος» οικονομικός πόλεμος σε καιρό ειρήνης.

Το μήνυμα της φετινής εργατικής Πρωτομαγιάς,  σε συνάφεια με το μήνυμα της 24ωρης απεργίας σε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης εκφράζει το φόρο τιμής σε όλους τους εργαζόμενους που σε αυτή την τόσο δύσκολη περίοδο συνεχίζουν να στηρίζουν με αυταπάρνηση και απόλυτη αφοσίωση το καθήκον στη συνοχή του κοινωνικού ιστού. Και αυτό αφορά όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ (δημοσιογράφους, τεχνικούς, διοικητικούς),  που η καθημερινή τους μάχη στην αντικειμενική και αδιάβλητη ενημέρωση των πολιτών υπήρξε και συνεχίζεται πιο δύσκολη αλλά και πιο αναγκαία από ποτέ.

Ο εορτασμός μάλιστα της Παγκόσμιας ημέρας Ελευθερίας του Τύπου στις 3 Μαΐου έρχεται να συμπληρώσει και να αναδείξει ακόμα περισσότερο την ανάγκη για υπεράσπιση, μέσα από την ελευθεροτυπία, των αρχών της Δημοκρατίας, της Δικαιοσύνης, της  Ισότητας, του Σεβασμού στα Εργασιακά Δικαιώματα, για να μη συνθλίβεται η ποιότητα της Ενημέρωσης, αλλά να ανατροφοδοτείται με κανόνες δεοντολογίας, αξιοπιστίας και πλουραλισμού.

ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΑΘΕΡΑ,

ΔΕΝ ΥΠΟΧΩΡΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ ΓΙΑ:

·         Σταθερή και πλήρη εργασία για όλους, με ίσα δικαιώματα

·         Αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις

·         Δωρεάν δημόσια υγεία, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους  ασφαλισμένους και στήριξη των Ταμείων του κλάδου

·         Άμεση εξόφληση δεδουλευμένων, όπου οφείλονται

·         Ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας

·         Αποκατάσταση του συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων και τήρηση της υποχρέωσης των εργοδοτών για κατάρτιση και υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, χωρίς παρελκυστικές τακτικές με στόχο την αποτροπή των ΣΣΕ που τους δεσμεύουν και την υπογραφή ατομικών συμβάσεων εργασίας

·         Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση, χωρίς κρατικό και εργοδοτικό παρεμβατισμό στην άσκηση των συλλογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, με κυρίαρχο το δικαίωμα της αυτοτελούς διεκδίκησης συλλογικών διαπραγματεύσεων και το δικαίωμα της απεργίας

·         Άμεσα συντονισμένα μέτρα υγείας και ασφάλειας προσαρμοσμένα στις επαγγελματικές απαιτήσεις και επαγγελματικά χαρακτηριστικά για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Τα Διοικητικά Συμβούλια των Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ

καλούν όλους τους συναδέλφους να συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία της 4ης Μαΐου

ΤΙΜΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ

 

* Εξαιρούνται οι συνάδελφοι που θα καλύψουν την απεργία καθώς και οι συνάδελφοι που καλύπτουν την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την πανδημία.

                    

 

ΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ

 

Η ανακοίνωση του κ. Χατζηδάκη τονίζει:

«Η εργατική Πρωτομαγιά είναι έννοια ταυτισμένη με τους αγώνες και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Ο εορτασμός της όμως αποκτά ακόμα περισσότερο νόημα, όταν κοιτάμε την θέση των εργαζομένων στο σήμερα και στο αύριο. Η συμφιλίωση της οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή, νέες σχετικά δραστηριότητες, όπως οι συνεργατικές πλατφόρμες (delivery, courier κ.λπ.), αλλά και η τηλεργασία που μπήκε δυναμικά στην εργασιακή ζωή είναι προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν με δικαιοσύνη. Το ίδιο ισχύει και για το μεγαλύτερο πρόβλημα των εργαζομένων στην Ελλάδα, που δεν είναι άλλο από την αδήλωτη και την υποδηλωμένη εργασία.

Η πολιτική, πέρα από συνθήματα και μεγάλα λόγια, πρέπει να δει πώς θα αντιμετωπίσει τα πραγματικά προβλήματα των πραγματικών εργαζομένων. Το οκτάωρο, το πενθήμερο, οι 40 ώρες εργασίας την εβδομάδα είναι δικαιώματα κατοχυρωμένα εδώ και χρόνια σ’ όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Δεν είναι όμως εξασφαλισμένη σε πολλές περιπτώσεις η τήρησή τους!

Γι’ αυτό έχει μεγάλη σημασία η επέκταση και αναβάθμιση των ελέγχων για την τήρηση της νομοθεσίας, καθώς και η εισαγωγή της ψηφιακής κάρτας εργασίας. Ένα αίτημα εδώ και χρόνια της ΓΣΕΕ, που προωθεί αυτή η κυβέρνηση! Για να κατοχυρώνονται στην πράξη το ωράριο και οι αμοιβές του κάθε εργαζομένου! Αυτές οι ρυθμίσεις ελέγχου του ωραρίου και των αμοιβών είναι και μια εγγύηση για την ενίσχυση και διεύρυνση άλλων ρυθμίσεων οι οποίες συμφιλιώνουν την εργασία με τις ανάγκες της οικογένειας και δίνουν πιο πολλές επιλογές στον εργαζόμενο: Η άδεια πατρότητας για 14 ημέρες, η πληρωμένη από τον ΟΑΕΔ γονική άδεια και για τους δύο γονείς, το δικαίωμα του εργαζόμενου σε τετραήμερη εργασία ή σε παραπάνω άδειες, εφόσον το θέλει ο ίδιος για οικογενειακούς ή προσωπικούς λόγους, με διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Ανοίγουμε το παράθυρο για τετραήμερο, έχοντας εγγυημένο το πενθήμερο. Και με έγνοια για την οικογένεια του εργαζομένου.

Τεράστια σημασία έχει επίσης η ρύθμιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων που κάνουν τηλεργασία. Και γι’ αυτό θα προχωρήσουμε σε σύγχρονες ρυθμίσεις, με βάση όσα έχουν υιοθετηθεί στη Γαλλία και την Ιταλία για το δικαίωμα αποσύνδεσης στην τηλεργασία, δηλαδή το δικαίωμα κάθε εργαζομένου να γίνεται σεβαστό και στην τηλεργασία το ωράριό του από τον εργοδότη του!

Οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις delivery ή courier πρέπει να δουν, επίσης, τα δικαιώματά τους να κατοχυρώνονται, ιδιαίτερα σε σχέση με την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία. Το ίδιο ισχύει για κάθε εργαζόμενο ή εργαζόμενη όσον αφορά σε φαινόμενα βίας ή σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία.

Η κυβέρνηση πιστεύει ότι οι εργασιακές σχέσεις πρέπει να ρυθμιστούν και στην Ελλάδα με βάση αυτά που ισχύουν στις προηγμένες χώρες της Ευρώπης. Δεν υπάρχει, άλλωστε, καμιά περιοχή στον πλανήτη με μεγαλύτερη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Πιστεύουμε σταθερά ότι για να βρίσκουν καλά πληρωμένες δουλειές οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι, θα πρέπει να υπάρχουν όλες οι αναγκαίες συνθήκες για να προσελκύονται επενδύσεις και να αναπτύσσεται υγιής επιχειρηματική δραστηριότητα. Πιστεύουμε όμως παράλληλα ότι δεν μπορεί να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη χωρίς κοινωνική συνοχή!

Γι’ αυτό είναι προτεραιότητά μας μαζί με την ενθάρρυνση των επενδύσεων στην Ελλάδα να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο ουσιαστικής προστασίας και διεύρυνσης των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Νέα δικαιώματα, περισσότερες επιλογές για τον εργαζόμενο, αποτελεσματικοί έλεγχοι για το σεβασμό των δικαιωμάτων του. Νέες και καλές δουλειές, ελεύθεροι και ασφαλείς εργαζόμενοι, παραγωγική και δημιουργική Ελλάδα! Αυτό είναι το όραμά μας για την προστασία της εργασίας στην πατρίδα μας».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις