Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Συροκώστα: Η απαγόρευση από τις 18:00 προκάλεσε προβλήματα, μέσα Μάρτη η κορύφωση των κρουσμάτων στην Αχαΐα

Συροκώστα: Η απαγόρευση από τις 18:00 πρ...

ΔΕΙΤΕ τι είπε η λοιμωξιολόγος του ΠΓΝΠ

Για την μεγάλη πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία της Πάτρας λόγω κορωνοϊού, το πότε θα αρχίσει να υπάρχει κάμψη των κρουσμάτων, αλλά και τα λάθη που έγιναν στις απαγορεύσεις κυκλοφορίας και τον προγραμματισμό των εμβολιασμών, μίλησε  η λοιμωξιολόγος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας, Ιουλία Συροκώστα.

«Αυτή την στιγμή είναι μεγάλη η πίεση στα δύο νοσοκομεία της Πάτρας και ιδιαίτερα στο Πανεπιστημιακό που εφημέρευε χθες. Εδώ και περίπου δέκα μέρες που έχει ανοίξει μια καινούργια κλινική κορωνοϊού, είναι σχεδόν γεμάτη. Μπορεί να χρειαστεί μέσα στην εβδομάδα να ανοίξει και μια καινούργια πτέρυγα. Επίσης είναι οριακά τα κρεβάτια στις ΜΕΘ. Μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα δεν είχαμε τόσα άτομα στις Εντατικές», είπε «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7»  δίνοντας την εικόνα που επικρατεί στα νοσοκομεία.

«Επιδημιολογικά θεωρούσαμε ότι το ιικό φορτίο θα είναι στο pick (κορύφωση) στα μέσα Μαρτίου. Εάν λοιπόν ακόμα δεν έχουμε φτάσει στην κορύφωση τα πράγματα θα είναι ακόμα πιο δύσκολα, γιατί πρώτα πρέπει να φτάσουμε στο μέγιστο και μετά, σιγά-σιγά να πέφτουν. Άρα εάν δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο μέγιστο είναι δύσκολα τα πράγματα και μάλιστα είναι πολύ σημαντικό το πώς θα κινηθούν οι δείκτες τις επόμενες 10 ημέρες… νομίζω για ακόμα μια εβδομάδα θα είναι ψηλά τα νούμερα, ίσως και επιθετικά για να αρχίσουν μετά, σιγά-σιγά, να πέφτουν.

Αν κολλήσει κανείς σήμερα, μέχρι και μετά από 15 μέρες μπορεί να εκδηλώσει συμπτώματα, μετά είναι άλλες 15 μέρες για αυτούς που κόλλησαν από τους προηγούμενους κτλ. Χρειάζεται περίπου 5 εβδομάδες ένα σκληρό lockdown για να δεις να αποδίδει. Άρα για 1-2 εβδομάδες ακόμα θα έχουμε θέματα», ανέφερε η κυρία Συροκώστα ως προς την αναμενόμενη εξέλιξη των κρουσμάτων και των νοσηλειών.

Ως προς τους παράγοντες που συντέλεσαν στην αύξηση των κρουσμάτων και την εξάπλωση του ιού παρά το παρατεταμένο lockdown η λοιμωξιολόγος τόνισε:

«Το αρχικό κύμα ήταν οι μεταλλάξεις. Η βρετανική έχει δύο χαρακτηριστικά ότι είναι πιο μεταδοτική και ότι μεταδίδεται στα παιδιά τα οποία μέχρι τότε δεν νοσούσαν. Επίσης το ωράριο των 18:00 (έναρξη απαγόρευσης κυκλοφορίας) πίεσε πολύ τα πράγματα. Τελειώνει κανείς την εργασία του και μετά μέσα το πολύ σε δύο ώρες πρέπει να κάνει τα ψώνια του, να πάει σπίτι του, να βγει βόλτα κ.α.. Έτσι υπήρξε αναγκαστικά συγχρωτισμός που μπορούσε να μην υπάρξει εάν είχε περισσότερες ώρες για να κάνει κάποια πράγματα.

Το 6:00 λοιπόν δημιούργησε μεγαλύτερο πρόβλημα και είναι και παράλογο. Φαντάζομαι το βλέπουμε εκ των υστέρων, όταν κάποιος το αποφασίζει στηρίζεται σε κάποια στοιχεία. Πολλές φορές λαμβάνονται υπόψη στατιστικές από άλλες χώρες, που έχουν άλλη δομή στην κοινωνία, στο κλίμα κ.α.. Θα έπρεπε να εξελληνίζονται οι οδηγίες, να δούμε την πραγματικότητα. Θεωρώ ότι εμάς μας έβαλαν στο κόκκινο και λόγω του καρναβαλιού επειδή θεωρούσαν ότι θα γίνουν κάποιες εκδηλώσεις, νομίζω όμως ότι πήραμε πολύ νωρίς τα μέτρα και ο λαός στην περιοχή μας έχει κουραστεί πάρα πολύ.
Τώρα όμως πράγματι πολύ μεγάλο πρόβλημα. Επίσης έχω παραδείγματα που έρχονται στο Νοσοκομείο, έχουν κάποια δέκατα και τους έλεγαν δούλεψε, δεν πειράζει αφού δεν έχεις τεστ. Το τεστ όμως μπορεί να μην βγει αμέσως, το rapid, λόγω των μεταλλάξεων μπορεί να βγει αρνητικό, να πάνε για δουλειά και μετά από 1-2 μέρες που βγαίνει το pcr να είναι θετικοί. Υπάρχουν διάφορα θέματα».

Τέλος αναφερόμενη στο πρόγραμμα εμβολιασμών κατέθεσε την άποψη ότι ίσως θα έπρεπε παράλληλα με τον ηλικιωμένους να εμβολιάζονται και νεότεροι άνθρωποι, ειδικά όσοι έχουν κάποια συνοδά νοσήματα:

«Αφήνοντας όλες τις ηλικίες από 40 έως 60 ανεμβολίαστες, ακόμα και ανθρώπους που έχουν πρόβλημα υγείας, οι οποίοι ωστόσο είναι υποχρεωμένοι να πηγαίνουν στις δουλειές τους, αυτό αύξησε τη μετάδοση, γιατί δεν έγινε καμία ενέργεια για να μειωθεί η μεταδοτικότητα και αντικειμενικά τις νοσηλείες. Και τούτο γιατί ένας άνθρωπος π.χ. 55 χρονών με υπέρταση έχει μια ευπάθεια.

Να που αυτό μπορεί να τον οδηγήσει σε μια νοσηλεία. Θεωρώ ότι αποτελέσματα με τον εμβολιασμό θα μας πάρει λίγο παραπάνω από τα τέλη Μαΐου που είπαν οι Αμερικάνοι για τον δικό τους πληθυσμό. Θα δούμε μια διαφορά», υπογράμμισε η κυρία Συροκώστα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις