Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Στο 60% σε λίγες μέρες η πληρότητα στη ΜΕΘ κορωνοϊού του ΠΓΝΠ

Πάτρα: Στο 60% σε λίγες μέρες η πληρότητ...

ΔΕΙΤΕ τι είπε η Καρολίνα Ακινόσογλου

Μεγάλη αύξηση στα άτομα που νοσηλεύονται με κορωνοϊό στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας παρουσιάστηκε την τελευταία εβδομάδα, έτσι η πληρότητα στη ΜΕΘ covid-19 έφθασε από το 0% στο 60% μέσα σε μία εβδομάδα. 

«Είμαστε σε μια πληρότητα της κλινικής covid-19 στο 50%-60%, ενώ πριν μια εβδομάδα ήμασταν στο 0% της ΜΕΘ, σήμερα είμαστε στο 60% πληρότητας. Είναι μια ποσοστιαία εβδομαδιαία αύξηση μεγάλη και ανησυχητική. Στην ΜΕΘ covid-19 υπάρχει ένας διασωληνωμένος και 6 ακόμα άτομα, στο σύνολο των 11 κρεβατιών, που έχει, και από εκεί και πέρα έχουμε 15 άτομα στην κλινική με δυνατότητα αύξησης των κλινών, αν χρειαστεί, με μια επιπλέον κλινική» είπε η καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας του ΠΓΝΠ, Καρολίνα Ακινόσογλου μιλώντας το πρωί της Πέμπτης "Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7".

Στο πρώτο και στο δεύτερο κύμα στην έξαρση των κρουσμάτων υπήρξαν 25 άτομα, που νοσηλεύονταν στην κλινική covid-19 και 12 στην ΜΕΘ, χωρίς να χρειαστεί και η ανάπτυξη μιας ακόμα πτέρυγας 25 κλινών, που ήταν έτοιμη. Όσον αφορά το προσωπικό και αν επαρκεί, η καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας του ΠΓΝΠ σημείωσε ότι «το έμψυχο δυναμικό ποτέ δεν είναι αρκετό και πάντα χρειάζεται μια ενίσχυση. Πάντα υπάρχει περιθώριο βελτίωσης».

Την τελευταία εβδομάδα παρατηρείται ένας αυξημένος αριθμός προσέλευσης πολιτών στα Εξωτερικά Ιατρεία των νοσοκομείων ύποπτων κρουσμάτων, τα οποία εν συνέχεια επιβεβαιώνονται θετικά στη νόσο covid-19. Κάποια εξ αυτών παραμένουν σε κατ’ οίκον καραντίνα ή κάποια χρήσουν νοσηλεία.

Ως προς τα κρούσματα σε εργαζόμενους του Νοσοκομείου η κυρία Ακινόσογλου ανέφερε: 

«Στην μέχρι τώρα ιχνηλάτιση διαπιστώσαμε ότι δεν πρόκειται για ενδονοσοκομειακή διασπορά, αλλά για διασπαρμένα μονήρη κρούσματα, πιθανός ήταν εξωγενούς προέλευσης (κοινότητα, οικογένεια, κτλ), οπότε είναι κάτι, που μας καθησυχάζει, εν τούτοις παραμένουν κρούσματα υγειονομικών, πολύτιμων, που θα λείψουν τις μέρες, που έρχονται» και δήλωσε ότι προς το παρόν δεν έχουν σταλεί προς περαιτέρω διερεύνηση δείγματα σε ειδικά εργαστήρια της Αθήνας, για να ελεγχθούν, αν πρόκειται για μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού. «Θα τα αξιολογήσουμε τις επόμενες ημέρες, διότι καταλαβαίνετε θα είχε νόημα σε περίπτωση ανεύρεσης συρροής, και εξαιτίας του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου της περιοχής, είναι πιθανό να δούμε σε μια τέτοια εξέταση και συλλογή τέτοιων δειγμάτων, προς περαιτέρω δειγματοληπτικό έλεγχο».

Ο ιός δήλωσε ότι κινείται πιο γρήγορα από εμάς και πολλές φορές μας έχει εκπλήξει, διότι είναι ένας εξελισσόμενος ιός, ήταν εν μέρει αναπόφευκτο προφανώς, μη έχοντας εξαλειφθεί η πανδημία και από την άλλη αναγκαστικά έπρεπε να ξανά κινηθεί η αγορά, η οικονομία, η κοινωνία, «ήταν αναμενόμενος ένας αυξημένος αριθμός κρουσμάτων. Από τον έλεγχο της κατάστασης μέχρι να γίνει ανεξέλεγκτο είναι πολύ μικρά τα βήματα και ανεπαίσθητα».

Για το βρετανικό μεταλλαγμένο στέλεχος επισήμανε ότι έχει μια αυξημένη μεταδοτικότητα σε σχέση με το προηγούμενο, «ναι μεν η μεταδοτικότητα παίζει μεγάλο ρόλο, διότι το στέλεχος αυτό είναι πιο μεταδοτικό, αλλά η συμπεριφορά μας παίζει εξίσου μεγάλο ρόλο».
Αναφορικά με τον εμβολιασμό των υγειονομικών, που φαίνεται στο νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό να είναι μειωμένος σε σχέση με το ποσοστό των γιατρών, που έχουν εμβολιαστεί, η Κ. Ακινόσογλου τόνισε ότι «θεωρώ ηθική υποχρέωση εκ μέρους των υγειονομικών να εμβολιαζόμαστε για να προστατεύουμε τους εαυτούς μας, την οικογένειάς μας, τους ασθενείς μας. Προφανώς όλα κινήθηκαν πάρα πολύ γρήγορα με ένα εμβόλιο στα χέρια μας πολύ γρήγορα. Όσο η ενημέρωση προχώρησε, τόσο οι δισταγμοί έπεσαν και κάμφθηκαν, οι οποιεσδήποτε αμφιβολίες, και όσοι δώσαμε το παράδειγμα και απομυθοποιήσαμε τους φόβους περί παρενεργειών, μεταλλάξεων, τόσο αυξήθηκε η ζήτηση, αν και μειώθηκε η προσφορά δεδομένου της κρίσης, που υπήρξε και ευρωπαϊκά με την προμήθεια εμβολίων».

Όσον αφορά για τα αρκετά κρούσματα, που καταγράφονται καθημερινά σε μαθητές σχολείων και μικρότερα παιδιά, όπως στην περίπτωση του 3 ετών παιδιού με κορονοίο από τη Ζάκυνθο, αλλά και του 9χρονου, που νοσηλεύεται στη ΜΕΘ Παίδων του ΠΓΝΠ, η κ. Ακινόσογλου δήλωσε ότι «αυτό, που είδαμε με το καινούργιο στέλεχος είναι ότι έχει μια προτίμηση στα παιδιά, στις νεαρές ηλικίες, ενώ τα προηγούμενα στελέχη, που κυκλοφορούσαν έως τώρα, θυμάστε, που λέγαμε ότι τα παιδιά, δεν μεταδίδουν τόσο. Από εκεί και πέρα δεν έχουμε κανένα δεδομένο, που να μας λέει ή να μας επιβεβαιώνει ότι σχετίζεται με αυξημένη σοβαρότητα, είτε σε ενήλικες, είτε σε παιδιά».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις