Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Σωτήρης Λαϊνιώτης: Την επόμενη μέρα τον ...

Σωτήρης Λαϊνιώτης: Την επόμενη μέρα τον πρώτο λόγο θα έχουν οι ψηφιακές υπηρεσίες

Μακρυγένη Ελευθερία
[email protected]

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της "BBD", μιλάει στην ειδική έκδοση του TheBest για την επόμενη μέρα στη Δυτική Ελλάδα

Η πανδημία έχει επιφέρει αλλαγές τόσο στην αγορά, όσο και εν γένει στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι και έχει υποχρεώσει σε αλλαγές τις επιχειρήσεις. Πώς τη βιώνετε και πώς επηρέασε την επιχείρησή σας;

Αναμφίβολα, έχει διαμορφωθεί μια νέα ψηφιακή πραγματικότητα στην αγορά. Η επιχείρησή μας, ήδη προετοιμασμένη για μια τέτοια κατάσταση από καιρό, θα μπορούσα να πω ότι μάλλον ωφελήθηκε από τις τελευταίες ψηφιακές εξελίξεις, οι οποίες αν μη τι άλλο μειώνουν τη γραφειοκρατία και τις χρονοτριβές. Από την άλλη πλευρά βέβαια, πρέπει να πούμε ότι δεν είναι όλες οι αλλαγές εύκολα υλοποιήσιμες, ούτε ασφαλώς εξίσου αποδοτικές, όπως για παράδειγμα ο θεσμός της τηλε-εργασίας. Ωστόσο, οι υποχρεωτικές – για τη διασφάλιση της υγείας όλων μαςαλλαγές είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να δοκιμάσουμε τις ικανότητες και τα αντανακλαστικά μας στη νέα ψηφιακή εποχή.

Παρά τις δυσκολίες θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως ευκαιρία;

Όπως σας είπα ήδη, οι ψηφιακές ευκολίες που προσφέρονται πλέον είναι σίγουρα ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και που, ας μην το αρνούμαστε, έπρεπε να έχει γίνει από καιρό. Υπ΄ αυτή την έννοια, πράγματι υπάρχει μια ευκαιρία εξορθολογισμού της οικονομίας και εξάλειψης της γραφειοκρατίας που μαστίζει το σύστημα της χώρας. Κατά τα λοιπά, είναι δύσκολο να μιλάμε για επιχειρηματικές «ευκαιρίες» στην παρούσα φάση, ενώ για πολλές από τις επιχειρήσεις της χώρας τίθεται σαφές ζήτημα βιωσιμότητας. Θα πρέπει να δούμε την έκβαση της πανδημίας στο προσεχές διάστημα, αλλά και τους αντίστοιχους χειρισμούς της κυβέρνησης, ώστε να εξάγουμε κάποιο συμπέρασμα.

Τι θεωρείτε ότι πρέπει να κάνουν οι πληττόμενες επιχειρήσεις για να μείνουν όρθιες; Υπάρχουν κάποιες καλές πρακτικές;

Μαγική συνταγή φυσικά δεν υπάρχει. Υπάρχουν εταιρείες που μπορούν να προσαρμοστούν πιο εύκολα στα νέα δεδομένα, ωστόσο, ας μη γελιόμαστε, επιχειρήσεις όπως στο κλάδο της εστίασης έχουν σοβαρότατο πρόβλημα και οι επιδοματικές πρακτικές είναι βραχυπρόθεσμες διευκολύνσεις, που στην ουσία δεν λύνουν το πρόβλημα. Είναι βέβαιο ότι όσοι θέλουν να παραμείνουν υγιείς, θα πρέπει να εξελιχθούν και να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, ασφαλώς όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε την ατομική ευθύνη του καθενός. Συζητάμε για τη χρήση μάσκας, αντισηπτικών και την τήρηση αποστάσεων σε μία χώρα που μέχρι πολύ πρόσφατα το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους ήταν δεδομένο!

Την επομένη της πανδημίας, σε ποιους κλάδους της οικονομίας πρέπει να δοθεί το βάρος της ανάπτυξης;

Ασφαλώς θα έχουν τον πρώτο λόγο οι ψηφιακές υπηρεσίες, δεδομένης της «εκπαίδευσης» που θέλοντας και μη υπέστησαν οι καταναλωτές και οι οποίες σαφώς θα υποκαταστήσουν κάποια παραδοσιακά επαγγέλματα παροχής υπηρεσιών. Πέρα από αυτό, που εκτιμώ ότι θα είναι ούτως ή άλλως μια τάση της αγοράς χωρίς καμία παρέμβαση, θεωρώ ότι η χώρα μας θα πρέπει να διαφυλάξει το κύριο αγαθό της, τον τουρισμό, για να αποφύγουμε φαινόμενα που παρατηρήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι και μας έφεραν βήματα πίσω. Επίσης, αναφορικά με τους υπόλοιπους κλάδους, θα βοηθούσε μια περεταίρω ενίσχυση των επιδοτούμενων προγραμμάτων που ήδη πλήθος επιχειρήσεων αξιοποιεί με θαυμάσιο τρόπο, για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε ότι οι πόροι κατευθύνονται πράγματι σε αναπτυξιακές πρακτικές.

Η εταιρεία με μια ματιά

O όμιλος επιχειρήσεων Λαϊνιώτη δραστηριοποιείται εδώ και 30 έτη στο χώρο των ιατρικών και ιατροτεχνολογικών προϊόντων, έχοντας αναπτύξει μια εξαιρετική σχέση εμπιστοσύνης με τους πελάτες του και εμφανίζοντας συνεχώς ανοδική πορεία. Με έδρα το Δρέπανο Αχαΐας αλλά χωρίς να γνωρίζει σύνορα στις επιχειρηματικές δραστηριότητες και ευκαιρίες, απασχολεί 35 άτομα νέα και δυναμικά που μοιράζονται το πάθος της διοίκησης για διαρκή βελτίωση και ανάπτυξη.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr