Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Οδυσσέας Ζώρας: Στο ΕΑΠ δεν χάθηκε ούτε ...

Οδυσσέας Ζώρας: Στο ΕΑΠ δεν χάθηκε ούτε μια διδακτική ώρα

Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, Οδυσσέας Ζώρας μιλάει στην ειδική έκδοση του TheBest για την επόμενη μέρα στη Δυτική Ελλάδα

«Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο είναι, ίσως, το μόνο Πανεπιστήμιο της χώρας το οποίο δεν επηρεάστηκε από την υγειονομική κρίση, ή αν θέλετε, επηρεάστηκε θετικά» είναι ο πρώτος απολογισμός αναμέτρησης με την πανδημία και την εξ αποστάσεως ολοκλήρωση των σπουδών του περυσινού ακαδημαϊκού έτους, κατά τον πρόεδρο του ΕΑΠ Οδυσσέα Ζώρα.

Η πανδημία έχει επιφέρει αλλαγές σε κάθε τομέα της καθημερινότητάς μας. Ειδικά στα πανεπιστήμια με την εισαγωγή της τηλεκπαίδευσης οι αλλαγές ήταν μεγάλες. Πώς επηρέασε το ΕΑΠ;

Tο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο είναι, ίσως, το μόνο Πανεπιστήμιο της χώρας το οποίο δεν επηρεάστηκε από την υγειονομική κρίση, ή αν θέλετε, επηρεάστηκε θετικά. Το ΕΑΠ είναι ένα κατεξοχήν εξ αποστάσεως Ίδρυμα και όλα του τα προγράμματα είναι προσαρμοσμένα και ανεπτυγμένα με τις πιο σύγχρονες τάσεις της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Το προσωπικό του ΕΑΠ είναι έμπειρο και εξειδικευμένο σε θέματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και έτσι ανταποκρίθηκε πολύ γρήγορα στις απαιτήσεις της εποχής. Επιπλέον, η τεχνογνωσία αυτή αποδείχθηκε ιδιαίτερα χρήσιμη στην οργάνωση των ηλεκτρονικών εξ αποστάσεως εξετάσεων, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά στον ελληνικό ακαδημαϊκό χώρο. Η εξεταστική διαδικασία ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία, σε περίπου 40.000 φοιτητές που έχουν επιλέξει το ΕΑΠ για τις σπουδές τους, χωρίς να ανακύψουν προβλήματα κατά τη διάρκειά της. Πρόθεση του Ιδρύματος είναι να καθιερώσει και να εξελίξει αυτή τη μορφή εξέτασης.

Παρά τις δυσκολίες η υγειονομική κρίση θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως ευκαιρία;

Όπως κάθε πανδημία, έτσι και αυτή είναι μια αληθινή τραγωδία για τον σύγχρονο κόσμο. Χάθηκαν και συνεχίζουν να χάνονται χιλιάδες ζωές στην υφήλιο. Παρά το τραγικό αυτό γεγονός όμως, σε πολλές περιπτώσεις θα μπορούσε η υγειονομική αυτή κρίση να αξιοποιηθεί. Είναι αλήθεια ότι η πανδημία και η απαίτηση για απομόνωση, ώθησε τους πολίτες αλλά και την κοινωνία στην άμεση ψηφιοποίηση πολλών διαδικασιών. Το κράτος επέδειξε μια αξιοσημείωτη ευελιξία, μειώνοντας δραματικά τη γραφειοκρατία και αυτοματοποιώντας διαδικασίες όπως, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση φαρμάκων από γιατρούς. Επιπλέον, πολλοί πολίτες, ανταποκρινόμενοι στον κατ’ οίκον εγκλεισμό, αναγκάστηκαν να αναπτύξουν τις τεχνολογικές δεξιότητες τους, για την ικανοποίηση των καθημερινών αναγκών τους.

Tο ΕΑΠ παρά τον κορωνοϊό σημείωσε αύξηση των εγγραφών. Που το αποδίδετε;

Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο είναι ένα μεγάλο δημόσιο Πανεπιστήμιο το οποίο «αξιολογείται» κάθε χρόνο σε πολλαπλά επίπεδα, αλλά και μέσα από την επιθυμία των εν δυνάμει φοιτητών να σπουδάσουν σε αυτό. Η εικόνα του έχει άμεσο αντίκρισμα στο πλήθος των φοιτητών που προσελκύει κάθε έτος. Το ΕΑΠ ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση της πανδημίας άμεσα. Ουσιαστικά δεν χάθηκε ούτε μία διδακτική ώρα. Μετέτρεψε, σχεδόν αυτόματα, όλες τις δια ζώσης συναντήσεις του σε ηλεκτρονικές, παρέχοντας ταυτόχρονα στους φοιτητές την απαιτούμενη στήριξη για να επιτύχουν τις τηλεδιασκέψεις τους. Επιπλέον, ανακοίνωσε, πρώτο από όλα τα Πανεπιστήμια, την ηλεκτρονική διεξαγωγή των τελικών και επαναληπτικών εξετάσεων, όπως ήδη αναφέρθηκε, μέσα στο προκαθορισμένο χρονικό πλαίσιο, δίνοντας μάλιστα στον εκάστοτε καθηγητή τη δυνατότητα να επιλέξει τον επιθυμητό και κατάλληλο τρόπο εξέτασης του μαθήματος που διδάσκει και επιβλέπει. Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο επένδυσε σε νέα συστήματα σύγχρονης εκπαίδευσης, εστιασμένα στον χώρο και τις απαιτήσεις της εκπαίδευσης, ενώ διαθέτει μια σύγχρονη και φιλική πλατφόρμα ασύγχρονης εκπαίδευσης. Σύντομα το Ίδρυμα θα προχωρήσει στην ανανέωση του μεγαλύτερου πλήθους των ακαδημαϊκών συγγραμμάτων. Η τεχνολογική αναβάθμιση σε συνδυασμό με τις συντονισμένες προσπάθειες της διοίκησης, αλλά και του προσωπικού του, διαμόρφωσαν μια φυσιογνωμία ενός Πανεπιστημίου, που μπορεί ο κόσμος να εμπιστευτεί. Και μας εμπιστεύτηκε!

Την επομένη της πανδημίας, σε ποιους κλάδους της οικονομίας πρέπει να δοθεί το βάρος της ανάπτυξης;

Η επόμενη μέρα αποτελεί ένα στοίχημα και μια μεγάλη, ίσως την μεγαλύτερη πρόσκληση της εποχής μας. Είναι το ανθρώπινο χρέος μας απέναντι στην τραγωδία της πανδημίας. Ο κλάδος που χρειάζεται και θα χρειαστεί στήριξη είναι αυτός του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Σίγουρα όμως ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στον χώρο της εκπαίδευσης και της έρευνας, οι οποίοι αποτελούν βασικούς πυλώνες στήριξης οποιασδήποτε ανάπτυξης μιας χώρας. Τέλος, απαραίτητο είναι να στηριχθεί μέσω ειδικών προγραμμάτων η καινοτομία και η επιχειρηματικότητα. ΤΟ ΕΑΠ με μια ματιά Το ΕΑΠ ανήκει στα μεγάλα δημόσια Πανεπιστήμια της χώρας με υψηλό ακαδημαϊκό επίπεδο, ενώ σε πρόσφατη έρευνα συμπεριλήφθηκε μεταξύ των πέντε (5) καλύτερων Εξ Αποστάσεως Πανεπιστημίων του Κόσμου. Παράλληλα, τιμήθηκε με την ευθύνη της διοργάνωσης του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Ανοικτών Πανεπιστημίων το 2022. Προσφέρει περισσότερα από 50 Προπτυχιακά και Με ταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών, ενώ φιλοξενεί πλέον των 50.000 φοιτητών. Ένα σύγχρονο, εξωστρεφές, καινοτόμο, ΑΕΙ που επιδιώκει να έχει ισχυρό κοινωνικό στίγμα, υψηλό ακαδημαϊκό επίπεδο, προσφέροντας ίσες ευκαιρίες σπουδών!

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr