Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Milky Way: Μυστηριώδη μηνύματα από τον Γαλαξία μας

Milky Way: Μυστηριώδη μηνύματα από τον Γαλαξία μας

30.000 έτη φωτός μακρυά από την Γη, εντοπίστηκαν μαγνητικές ράδιο-εκρήξεις!

Τα εξαιρετικά ισχυρά μαγνητικά αστέρια νετρονίων (magnetars) παίζουν κρυφτό με τους αστρονόμους εδώ και χρόνια. Είναι γνωστό ότι εκρήγνυνται χωρίς προειδοποίηση, μερικές φορές για ώρες και άλλες για μήνες, πριν εξασθενίσουν και εξαφανιστούν ξανά.

Πηγή-NASA: Απόδοση καλλιτέχνη ενός αστερ...

Πηγή-NASA: Απόδοση καλλιτέχνη ενός αστεριού νετρονίων που εκρήγνυται

Ένα αστέρι νετρονίων που εκρήγνυται μπορεί να δημιουργήσει το πιο έντονο μαγνητικό πεδίο που παρατηρείται στο Σύμπαν. Η ισχύς πεδίου ενός magnetar είναι χίλια τρισεκατομμύρια φορές ισχυρότερη από της Γης και είναι τόσο έντονη που θερμαίνει την επιφάνεια στους 18 εκατομμύρια βαθμούς Φαρενάιτ.

Πηγή-pixabay: Μαγνητική έκρηξη ραδιοκυμά...

Πηγή-pixabay: Μαγνητική έκρηξη ραδιοκυμάτων ενός magnetar!

Για περισσότερο από μια δεκαετία, οι αστρονόμοι μπερδεύουν την προέλευση των μυστηριωδών και φευγαλέων εκρήξεων ραδιοκυμάτων που φτάνουν από μακρινούς γαλαξίες. Τώρα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν την πρώτη τέτοια έκρηξη στον Γαλαξία μας – Milky Way και την ανίχνευσαν στην πιθανή πηγή της: ένα μικρό, περιστρεφόμενο κατάλοιπο από ένα καταρρέον αστέρι περίπου 30.000 έτη φωτός μακρυά από τη Γη.

Ο απρόσμενος εντοπισμός έδωσε στους ερευνητές ισχυρότερες ενδείξεις ακόμη, ότι ορισμένες αν όχι όλες οι γρήγορες εκρήξεις ραδιοκυμάτων, ή FRBs (fast radio bursts), εξαπολύονται από συμπαγή, πολύ μαγνητισμένα αστέρια νετρονίων που ονομάζονται magnetars (εξωτικά αντικείμενα που γεννιούνται στις χοβόλεις των σουπερνόβα).

«Αυτή είναι η πιο φωτεινή έκρηξη ραδιοκυμάτων που εντοπίστηκε ποτέ στον γαλαξία μας»

«Αυτή είναι η πιο φωτεινή έκρηξη ραδιοκυμάτων που εντοπίστηκε ποτέ στον γαλαξία μας», δήλωσε ο Daniele Michilli, αστροφυσικός στο Πανεπιστήμιο McGill στο Μόντρεαλ, ο οποίος εργάζεται στο Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment (καναδικό πείραμα χαρτογράφησης έντασης υδρογόνου), στο τηλεσκόπιο Chime. Η πρώτη παρατήρηση FRB ήρθε το 2007 όταν ο Ντάνκαν Λόριμερ και ο μαθητής του Ντέιβιντ Νάρκοβιτς δούλεψαν, μέσω αρχειοθετημένων παρατηρήσεων από το ραδιοφωνικό πιάτο Parkes στην Αυστραλία.Η έντονη έκρηξη ραδιοκυμάτων διήρκεσε λιγότερο από πέντε χιλιοστά του δευτερολέπτου, και αυτό που το παρήγαγε ήταν ένα μυστήριο.

Οι επιστήμονες έχουν καταγράψει δεκάδες περισσότερα από τότε, όλα πέρα από τον δικό μας γαλαξία. Η τελευταία ανακάλυψη ήρθε στις 28 Απριλίου όταν το τηλεσκόπιο Chime εντόπισε ένα FRB χιλιοστών του δευτερολέπτου που προέρχεται από μια περιοχή του ουρανού όπου ένα magnetar που ονομάζεται SGR1935 + 2154 κρύβεται. Ένα δεύτερο, λιγότερο εξελιγμένο τηλεσκόπιο - φτιαγμένο από μεταλλικούς στύλους - γνωστό ως Survey for Transient Astronomical Radio Emission 2, ή Stare2, επιβεβαίωσε γρήγορα την παρατήρηση, μαζί με μια έκρηξη ακτινών Χ από την ίδια πηγή.

Ο Chris Bochenek, ένας αστροφυσικός στο Caltech που βοήθησε στην κατασκευή του Stare2, είπε ότι αυτός και οι συνεργάτες του είχαν δώσει στο έργο 10% πιθανότητα να εντοπίσουν ένα FRB στον Γαλαξία μας.

«Όταν κοίταξα τα δεδομένα για πρώτη φορά, πάγωσα και βασικά παρέλυσα με ενθουσιασμό», είπε. «Το γεγονός ότι εντοπίσαμε μια τέτοια έκρηξη στον Γαλαξία μας είναι εκπληκτικό». Η ανάλυση του σήματος, που ονομάστηκε FRB 200428, διαπίστωσε ότι το magnetar εκπέμπει τόση ενέργεια στα ραδιοκύματα σε ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου όπως και ο ήλιος σε μισό λεπτό. Λεπτομέρειες για την ανακάλυψη δημοσιεύονται σε τρεις ανεξάρτητες μελέτες στο Nature. Αν και η ανακάλυψη δεν σημαίνει ότι όλες οι γρήγορες εκρήξεις ραδιοκυμάτων προέρχονται από μαγνήτες, επισημαίνει τα αντικείμενα ως μία πηγή που οι αστρονόμοι θα παρατηρήσουν τώρα πιο προσεκτικά.

 

Ένα σημαντικό ερώτημα που απομένει είναι πώς τα magnetars εξαπολύουν τόσο έντονες εκρήξεις ακτινοβολίας.

Ένα σημαντικό ερώτημα που απομένει είναι πώς τα magnetars εξαπολύουν τόσο έντονες εκρήξεις ακτινοβολίας και μια ιδέα είναι ότι οι μαγνήτες παραμορφώνονται από «αστέρια» που ανοίγουν τις επιφάνειές τους και απελευθερώνουν τεράστιες εκρήξεις ενέργειας. Ένα άλλο είναι πως πολύ ισχυρές ριπές εκρήξεων από magnetars συγκρούονται με σωματίδια στο διάστημα, παράγοντας έντονα κύματα και μαγνητικά πεδία που κινούν τα ηλεκτρόνια, απελευθερώνοντας εκρήξεις ραδιοκυμάτων κατά τη διαδικασία.

Ο Duncan Lorimer, ένας αστροφυσικός στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Βιρτζίνια, ο οποίος δεν συμμετείχε στο τελευταίο έργο, χαρακτήρισε το εύρημα «μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη» που έδειξε ότι τα magnetars ήταν «πραγματικά αξιόπιστες πηγές FRBs».

 

Πηγές & Πληροφορίες/Φωτογραφίες: NASA & TheGuardian & CSIRO

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις