Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Μυτιλήνη: Διστάζουν οι πρόσφυγες να μπουν στον νέο καταυλισμό

Μυτιλήνη: Διστάζουν οι πρόσφυγες να μπου...

Μόλις 500 έχουν εγκατασταθεί μέχρι τώρα σύμφωνα με τα στοιχεία

Εκτός της νέας δομής που στήνεται στο πεδίο βολής πίσω από τον Καρά Τεπέ, στη Λέσβο, παραμένει ο μεγάλος όγκος των προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι έμειναν άστεγοι, έπειτα από καταστροφή στο ΚΥΤ της Μόριας. Χιλιάδες πρόσφυγες φαίνονται απρόθυμοι να εγκατασταθούν στον νέο καταυλισμό, παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για τις συνθήκες διαβίωσής τους, αλλά και τις προσδοκίες του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, ότι σήμερα θα εισέλθουν στη νέα δομή περίπου 5.000 άνθρωποι.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, μόλις 500 άτομα έχουν μπει στις σκηνές στον νέο καταυλισμό, ενώ συνεχίζονται οι πυρετώδεις διαδικασίες και εργασίες με στόχο να τοποθετηθούν και οι 600 σκηνές που έχει φέρει η Ύπατη Αρμοστεία. 

Έτσι, παρά την προσπάθεια των αρχών να πείσουν τους πρόσφυγες και μετανάστες να εισέλθουν στον νέο καταυλισμό (καθώς η είσοδος γίνεται οικειοθελώς), η μεγάλη πλειονότητα των ανθρώπων παραμένει περίπου 1,5 χλμ μακριά, έξω από το στρατόπεδο στον Καρά Τεπέ και κοντά στην πόλη της Μυτιλήνης.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε αυστηρές συστάσεις προς όσους εισέρχονται στον καταυλισμό. Μεταξύ άλλων, με την είσοδο των ανθρώπων στον καταυλισμό, γίνονται τεστ ελέγχου για κορωνοϊό. Σε διάφορες γλώσσες τονίζεται (από μεγάφωνα) ότι οι αρχές αναμένουν τη συνεργασία όσων εισέρχονται και ότι δεν θα γίνει ανεκτή καμία παραβατική συμπεριφορά, όπως συνέβη στη Μόρια. Μάλιστα, υπογραμμίζεται πως όποιος παραβεί τους κανόνες, θα οδηγείται στη φυλακή. 

«Δεν θα επιτραπεί σε κανέναν να παραβιάσει τους κανόνες στη χώρα μας. Θα υπάρξουν κυρώσεις προς όσους εμποδίζουν τους μετανάστες να μπουν στη νέα δομή», δήλωσε από τη Μυτιλήνη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Ο κ. Χρυσοχοΐδης κάλεσε τους αιτούντες άσυλο να πάνε στη νέα δομή, να εξεταστούν για τον κορωνοϊό και να ταυτοποιηθούν.

Όπως είπε: «η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου και η ασφάλεια είναι πρωταρχικό μέλημα τόσο για τους κατοίκους, όσο και για τους χιλιάδες μετανάστες που είναι στο δρόμο και ειδικότερα τα παιδιά με τους γονείς τους».

Όσον αφορά στο θέμα της πανδημίας, οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για 12 κρούσματα κορωνοϊού, σε σύνολο 200 ελέγχων. Δύο από τα κρούσματα περιλαμβάνονται στα 35 που είχαν ανακοινωθεί πριν από λίγες ημέρες, από τις αρχές.

Νωρίτερα, σήμερα, έχει αποκλειστεί σε εκπροσώπους του Τύπου η πρόσβαση στην περιοχή όπου βρίσκονται οι περισσότεροι πρόσφυγες, έξω δηλαδή από το στρατόπεδο του Καρέ Τεπέ. Πρόκειται για την περιοχή όπου βρίσκονται τα παραπήγματα και όπου προκλήθηκαν σοβαρά επεισόδια μεταξύ αχών και προσφύγων. Ωστόσο, το απόγευμα επιτράπηκε η πρόσβαση στους δημοσιογράφους.

Επίσης, το μεσημέρι έγινε πορεία προσφύγων έξω από τον Καρά Τεπέ, στην οποία συμμετείχαν πολλές γυναίκες και παιδιά.

Με πληροφορίες από efsyn

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις