Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Αιγιάλεια: Γόνιμος ο απολογισμός του πρώτου χρόνου της Δημοτικής αρχής Καλογερόπουλου

Ο Δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπ...

Ο Δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης

Ζητάμε τη συνεργασία των δημοτών για όσα θα κάνουμε μαζί στο μέλλον και θα βελτιώσουν τη ζωή όλων μας, ανέφερε ο Δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος

Σε απολογισμό του έργου της Δημοτικής αρχής Αιγιαλείας, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την ανάληψη καθηκόντων του, προχώρησε ο Δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος, παραχωρώντας συνέντευξη Τύπου στα τοπικά Μέσα ενημέρωσης το μεσημέρι της Τρίτης 8 Σεπτεμβρίου 2020.

«Αναλάβαμε τη διοίκηση του Δήμου μας σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία, η οποία έγινε ακόμα δυσκολότερη με την πανδημία του covid-19, μια επικίνδυνη κατάσταση παγκόσμιας κλίμακας που δημιούργησε πρωτόγνωρες συνθήκες για όλους. Παρ' όλα αυτά, οι καθημερινές μας συντονισμένες προσπάθειες φέρνουν ήδη τα πρώτα σημαντικά αποτελέσματα» σημείωσε στην αρχή του απολογισμού του ο κ. Καλογερόπουλος, ο οποίος παρουσίασε ταυτόχρονα σχετικούς πίνακες με κωδικοποιημένα τα σημαντικότερα έργα της δημοτικής αρχής στον πρώτο χρόνο θητείας της.

Μετά το τέλος της συνέντευξης, το Δημαρχείο Αιγιαλείας επισκέφθηκε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, ο οποίος από κοινού με το Δήμαρχο κ. Καλογερόπουλο προχώρησε σε δηλώσεις που αφορούν σε έργα και δράσεις που αφορούν στην Αιγιάλεια, όπως αυτές έχουν αποτυπωθεί μέσα από την αγαστή συνεργασία Περιφέρειας και Δήμου.

Ακολουθούν τα σημαντικότερα σημεία απ’ όσα ειπώθηκαν στη συνέντευξη:

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Την 1η Σεπτεμβρίου 2019, βρήκαμε 7.000 τόνους απορριμμάτων στον Σταθμό Μεταφόρτωσης στην Τέμενη και 5.000 τόνους σκουπιδιών στους δρόμους, ενώ προϋπήρχε δέσμευση μεταφοράς στην Κοζάνη η οποία είχε ήδη ξεκινήσει.  Ύστερα από συντονισμένες προσπάθειες επετεύχθη η μείωση του κόστους μεταφοράς στην Κοζάνη μέσω διεθνούς διαγωνισμού σε ποσοστό 17% του αρχικού. Η λύση της Κοζάνης είναι απαγορευτική για τα οικονομικά του Δήμου και γι’ αυτό έγινε προσπάθεια για τη μεταφορά σε πλησιέστερους χώρους εναπόθεσης, με αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους. Πλέον μεταφέρονται ή μεταφέρθηκαν απορρίμματα σε πιο κοντινούς προορισμούς.

Τώρα η ανάκτηση των ανακυκλώσιμων υλικών στο μπλε κάδο (συσκευασίες) και στο κώδωνα (γυαλί) στο Δήμο έχει αγγίξει το μέσο όρο σε εθνικό επίπεδο. Μέσω του προγράμματος "Ραντεβού" (που έχει διακοπεί προσωρινά λόγω κορωνοϊού) πετύχαμε πολύ ικανοποιητική συμμετοχή των δημοτών. Έχουν δημιουργηθεί ως σήμερα 41 μεγάλες Πράσινες γωνίες σε αρκετές γειτονιές του Δήμου με τη βοήθεια των τοπικών προέδρων και εθελοντών. Ενεργούμε στην κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού των υποδομών και του εξοπλισμού μας για την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών του πολίτη. Σε συνεργασία με τη Δημοτική Αστυνομία, οι παραβάτες του Κανονισμού Καθαριότητας του Δήμου βρίσκονται αντιμέτωποι με τις προβλεπόμενες κυρώσεις.

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η προσπάθεια για τη διασφάλιση σε βάθος χρόνου της οριστικής επίλυσης του προβλήματος με ενιαία διαχείριση των απορριμμάτων μέσω του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α) Νομού Αχαΐας. Συνεργαζόμαστε με τον φορέα διαχείρισης του νομού για την οριστική λύση με βάση τον Περιφερειακό και Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων ο οποίος ήδη εγκρίθηκε. Έχει προετοιμαστεί μια ολοκληρωμένη ρεαλιστική πρόταση με στόχο την μόνιμη επίλυση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων, με βάση όσα προβλέπονται από τον Εθνικό σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων και είναι απόλυτα συμβατός με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης του Εθνικού Σχεδιασμού (ήδη εγκρίθηκε) θα κατατεθούν οι προτάσεις μας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια και το ΣΥ.ΔΙ.ΣΑ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ

ΕΡΓΑ

-Σε εξέλιξη η ανάπλαση του εμπορικού κέντρου του Αιγίου, με έργα σε πλατεία Αγίας Λαύρας, Πλατεία Βάλφουρ (Τρίγωνη) και περιμετρικές οδούς. Έπεται η ολοκλήρωση της ανάπλασης της οδού Μητροπόλεως.

-Σύσταση Δημοτικής Αστυνομίας: Με στόχο τον έλεγχο και την σωστή τήρηση των κανόνων καθώς και το σεβασμό στην δημόσια περιουσία και την ποιότητα ζωής των πολιτών του δήμου.

-Υπογραφή σύμβασης για την κατασκευή 13 παιδικών χαρών σε όλες τις δημοτικές ενότητες, δρομολογούνται διαδικασίες για δημιουργία 4 επιπλέον.

-Δημιουργία νέου μεγάλου πάρκινγκ στο κέντρο του Αιγίου (Παναγιωτοπούλων-Ανδρονοπούλου).

-Βελτίωση βατότητας οδού Αλυκόβρυσης στην παραλία Αλυκής, για αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας οχημάτων σε ώρες αιχμής.

-Μικρά και μεγάλα τεχνικά έργα σε φάση δημοπράτησης και υλοποίησης (αγροτική οδοποιία, συντονισμένες προσπάθειες για σημαντικές οδικές συνδέσεις (ασφαλής πρόσβαση στον νέο σιδηροδρομικό σταθμό Αιγίου, σύνδεση νέου λιμένα Αιγίου με Ολυμπία Οδό).

-Ολοκλήρωση Ανάπλασης της οδού Μητροπόλεως.

-Ένταξη παράπλευρων και αντιπλημμυρικών έργων Ολυμπίας Οδού και ΕΡΓΟΣΕ και χρηματοδότησής τους από το πρόγραμμα συνοδών έργων των εθνικών αξόνων.

-Κυκλοφοριακή σύνδεση – πρόσβαση στο Σ.Σ. Αιγίου: ήδη υπάρχει δρομολόγηση της κατασκευής και βελτίωσης του δρόμου για την ασφαλή και άνετη πρόσβαση.

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ

-Ενεργειακή αναβάθμιση κτιριακού συγκροτήματος 1ου ΕΠΑΛ Αιγίου.

-Ολοκληρώθηκε η Ά φάση της ενεργειακής αναβάθμισης του Δημοτικού κολυμβητηρίου.

-Έργα αθλητικών υποδομών (προϋπολογισμός 1,820,00 Ευρώ).

ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΠΑΡΑΛΙΑΚΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Αξίας (συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος προαίρεσης): 33.740.000,00 Ευρώ (πλέον Φ.Π.Α. 24%). Μετά την διασφάλιση πίστωσης, εξασφάλιση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων και τη συγγραφή τευχών δημοπράτησης, το έργο βρίσκεται σε ανοιχτή διαγωνιστική διαδικασία για την ανάληψή του από ανάδοχο.

ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟ ΣΕΛΙΝΟΥΝΤΑ

Το εμβληματικό έργο που θα λύσει το πρόβλημα υδροδότησης μεγάλου μέρους της Αιγιάλειας, βρίσκεται στο στάδιο της αναμονής οριστικής έγκρισης ένταξης στο πρόγραμμα «Τρίτσης».

ΑΡΔΕΥΣΗ

Αρμόδια για την άρδευση, σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία, είναι η ΔΕΥΑ. Η υλοποίηση της άρδευσης μέσω της ΔΕΥΑ διαμόρφωσε μειωμένες τιμές. Πιο συγκεκριμένα, η άρδευση με φυσική ροή διαμορφώθηκε στα 14 €/στρέμμα, ενώ αντίστοιχα για την άρδευση με τη χρήση ηλεκτρικής αντλίας στα 20 €/στρέμμα.

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ

-Επιστροφή στον Δήμο 60 στρεμμάτων της πρώην Χαρτοποιίας, που είχαν παραχωρηθεί στο Πανεπιστήμιο Πατρών (πρώην ΤΕΙ), με στόχο την επαναχρησιμοποίηση του ακινήτου και των κτιρίων.

-Εκμίσθωση ακινήτων, αγορά οικοπέδων για έργα προς όφελος των δημοτών.

ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ

-Εργασίες επισκευαστικές-συντήρησης των σχολικών μονάδων του Δήμου.

Επιγραμματική αναφορά έγινε και στο έργο των νομικών προσώπων του Δήμου (ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α., Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, ΝΠΔΔ), καθώς και στις δράσεις της Δημοτικής Επιτροπής Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων. Τέλος, έγινε αναφορά στις πρωτοβουλίες και τις στοχευμένες δράσεις των υπηρεσιών του Δήμου για την προστασία των δημοτών κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού. Στο σημείο αυτό, ο δήμαρχος Αιγιαλείας ευχαρίστησε τους δημότες για την ανταπόκριση στις οδηγίες που εξέδιδε τακτικά ο δήμος με ανακοινώσεις του και σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα τη διατήρηση της Αιγιάλειας σε κατάσταση covid-free για μεγάλο χρονικό διάστημα.

"Ζητάμε τη συνεργασία των δημοτών για όσα θα κάνουμε μαζί στο μέλλον και θα βελτιώσουν τη ζωή όλων μας. Γιατί ο δήμος είναι ακριβώς αυτό, οι δημότες και η συνεργατικότητά τους", τόνισε τέλος ο κ. Καλογερόπουλος.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις