Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Μειώθηκε στο μισό η ζήτηση φοιτητικής στέγης στην Πάτρα! Τι λένε τρεις μεσίτες στο thebest

Μειώθηκε στο μισό η ζήτηση φοιτητικής...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Οι αλλαγές που παρατηρούνται

Τις ενοικιάσεις των φοιτητικών σπιτιών στην Πάτρα έχει επηρεάσει η αβεβαιότητα που έχει φέρει ο κορωνοϊός.

Το τοπίο λόγω της πανδημίας έχει αλλάξει. Η ζήτηση έχει μειωθεί -τουλάχιστον στο μισό -με πολλούς ενδιαφερόμενους να κρατούν στάση αναμονής. Η εξ΄ αποστάσεως εκπαίδευση παίζει το δικό της ρόλο ενώ πολλοί προσπαθούν να γλιτώσουν το ενοίκιο του Σεπτεμβρίου. Πατρινοί μεσίτες μάλιστα δεν αποκλείουν να υπάρξει ένα δεύτερο κύμα αναζήτησης φοιτητικής στέγης αργότερα ή και επιμήκυνση της περιόδου όπου οι φοιτητές θα ψάξουν για σπίτι.

 Και μπορεί η ζήτηση να έχει μειωθεί, δε συμβαίνει όμως το ίδιο και με τις τιμές των ενοικίων που μένουν σταθερές. 

Δεν αποκλείεται νέο κύμα αναζήτησης σπιτιών από τους φοιτητές τον Φεβρουάριο

«Η ζήτηση στα φοιτητικά σπίτια έχει μειωθεί αρκετά φέτος. Θα μπορούσαμε μάλιστα να πούμε ότι αυτή η μείωση αγγίζει το 40%. Φυσικά το πρώτο δεκαήμερο μετά την ανακοίνωση των βάσεων, υπήρξε κόσμος που ενδιαφέρθηκε να αναζητήσει φοιτητική στέγη, όμως σε ήπιους ρυθμούς.  Πολλοί περιμένουν να δουν πώς θα λειτουργήσουν οι σχολές στα Πανεπιστήμια και πόσο θα εφαρμοστεί η εξ αποστάσεως εκπαίδευση» λέει στο thebest.gr η κα Εριφύλλη Καθρέπτα από το μεσιτικό γραφείο «Alpha Ακίνητα».

Η ίδια μάλιστα δεν αποκλείει να υπάρξει ένα δεύτερο κύμα αναζήτησης σπιτιών από τους φοιτητές, τον Φεβρουάριο.

Όπως εξηγεί: «Οι ενδιαφερόμενοι αναζητούν σπίτια με ενοίκιο στα 300 ευρώ με τους περισσότερους να ψάχνουν ανακαινισμένα σπίτια, έστω κι αν βρίσκονται σε παλιές πολυκατοικίες. Είναι γεγονός άλλωστε ότι τα δύο- τρία τελευταία χρόνια τα ανακαινισμένα σπίτια στο κέντρο της Πάτρας έχουν αυξηθεί. Η περιοχή που προτιμούν κατά βάση οι φοιτητές, στο 90% των περιπτώσεων,  είναι το κέντρο, από την πλατεία Τριών Ναυάρχων μέχρι την Αγία Σοφία» αναφέρει.

Όσο για τις τιμές των ενοικίων…

«Μία ανακαινισμένη γκαρσονιέρα στο κέντρο της Πάτρας κοστίζει  300 ευρώ και σε περίπτωση που είναι επιπλωμένη το κόστος της φτάνει στα 350 ευρώ. Στις ελάχιστες νέες πολυκατοικίες που υπάρχουν στο κέντρο η τιμή αγγίζει τα 400 ευρώ.  Ένα δυάρι, 50 τ.μ. κοστίζει από 380-500 ευρώ. Υπάρχει περίπτωση επιπλωμένου και ανακαινισμένου ρετιρέ στην Γεροκωστοπούλου που νοικιάστηκε 550 ευρώ» λέει.

Πολλοί περιμένουν για την ενοικίαση σπιτιού έτσι ώστε να γλιτώσουν το ενοίκιο του Σεπτεμβρίου...

«Η φετινή χρονιά δεν έχει καμία σχέση με την περσινή αλλά και με καμία άλλη. Η ζήτηση στα φοιτητικά σπίτια έχει πέσει στο μισό αν και φέτος υπήρξαν περισσότερα παιδιά που πέρασαν σε κάποια σχολή μέσα από τις Πανελλήνιες εξετάσεις. Όσοι όμως έχουν περάσει σε θεωρητικές σχολές τηρούν μία στάση αναμονής λόγω της εξ΄αποστάσεως εκπαίδευσης» λέει στο thebest.gr η κα Ρένια Μακρή από το μεσιτικό γραφείο Master Agency.

Όπως αναφέρει: «Πολλοί περιμένουν για να προχωρήσουν στην ενοικίαση σπιτιού έτσι ώστε να γλιτώσουν το ενοίκιο του Σεπτεμβρίου. Από εκεί και πέρα, οι φοιτητές αναζητούν σπίτι μόνο στο κέντρο, από την Γούναρη και τα Υψηλά Αλώνια μέχρι την Αγία Σοφία. Στα ΤΕΙ αλλά και στην περιοχή του Ρίου, που είναι κοντά στο Πανεπιστήμιο, δεν υπάρχει καμία απολύτως ζήτηση».

Όσο για τις τιμές των ενοικίων…

«Μία γκαρσονιέρα στο κέντρο μπορεί να κοστίσει από 180 έως 280 ευρώ. Τα δυάρια φτάνουν μέχρι τα 300 ευρώ. Από την άλλη, στην περιοχή των ΤΕΙ υπάρχουν σπίτια από 130 έως 200 ευρώ» λέει.  

Πολλοί γονείς ανησυχούν λόγω των σεισμών που γίνονται στην περιοχή και αναζητούν για τα παιδιά τους, καινούργια ή έστω ανακαινισμένα σπίτια

Και ο κ. Δημήτρης Παπαπροκοπίου από το μεσιτικό γραφείο Brokers Housing κάνει λόγο, μιλώντας στο thebest.gr, για μία μείωση στη ζήτηση των φοιτητικών σπιτιών που ξεπερνά το 50%.

«Βέβαια υπάρχει περίπτωση αυτή η πτώση να μην είναι πραγματική και να υπάρξει επιμήκυνση της περιόδου αναζήτησης φοιτητικής στέγης» επισημαίνει.

«Το 80% των φοιτητών αναζητά σπίτι στο κέντρο, στην Αγία Σοφία, στην πλατεία Νόρμαν,στην πλατεία Τριών Ναυάρχων. Το πρόβλημα όμως στην Πάτρα είναι ότι δεν υπάρχουν καλά σπίτια. Υπάρχει ποσότητα αλλά όχι ποιότητα.

Είναι κάτι που θα πρέπει να προσέξουμε. Τα τελευταία 15 χρόνια δεν έχουν χτιστεί καινούργιες οικοδομές στην Πάτρα και είναι πολλοί οι γονείς που ανησυχούν λόγω των σεισμών που γίνονται στην περιοχή. Αναζητούν για τα παιδιά τους, καινούργια ή έστω ανακαινισμένα σπίτια προκειμένου να είναι ασφαλή. Σε πολλές περιπτώσεις αυτό είναι η πρώτη τους έννοια και μέλημα» λέει.

Οι τιμές των ενοικίων…

«Ένα καλό δυάρι κοστίζει από 300- 450 ευρώ ενώ μία γκαρσονιέρα από 250 έως 350 ευρώ» λέει ο κ. Παπαπροκοπίου.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις