Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

Προσοχή, απατεώνες και τσαρλατάνοι εμπορεύονται τον καρκίνο...

Προσοχή, απατεώνες και τσαρλατάνοι εμπορ...
Νασόπουλος Νάσος

17 Ιουνίου 2020: ΗΜΕΡΑ 374η του Ημερολογίου

Έγραφα χθες για τους λαμπρούς επιστήμονες που υπάρχουν στη χώρα μας και έχουν κάνει στόχο ζωής τους την καταπολέμηση του καρκίνου. Αυτή είναι η μία, η φωτεινή όψη της ιστορίας την οποία συνθέτουν χιλιάδες γιατροί και νοσηλευτές που καθημερινά δίνουν έναν σκληρό αγώνα για να σώσουν ή να  ανακουφίσουν ανθρώπους.

Η άλλη όψη, η σκοτεινή, η τρισάθλια, είναι αυτή στην οποία χωράνε οι επιτήδειοι που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο και επιχειρούν να κερδοσκοπήσουν εις βάρος των ασθενών.

Χαρακτηριστική η περίπτωση του 47χρονου που εμφανιζόταν με το όνομα Νίκος Κοντός ως ειδικός Ογκολόγος και αποσπούσε χρήματα από καρκινοπαθείς υποσχόμενος ειδική θεραπεία που θα τους κάνει καλά! (Συνελήφθη γιατρός - «μαϊμού» - Πέθαναν δύο ανήλικοι κι ένας ηλικιωμένος).

Το πιο εξωφρενικό είναι ότι αυτός ο απατεώνας έπειθε τους ασθενείς να διακόψουν τη θεραπεία που έκαναν και  να λαμβάνουν μόνον τη «θεραπεία» που τους υποδεικνύει ο ίδιος και η οποία βασιζόταν σε δήθεν "εξελιγμένα" φάρμακα, που όπως αποδείχθηκε περιείχαν μεταξύ άλλων δραστικές ουσίες κάνναβης.

Μεταξύ των θυμάτων του εν λόγω απατεώνα και δύο παιδιά 14 και 16 χρονών καθώς και ένας 78χρονος, οι οποίοι διακόπτοντας τη θεραπεία που έκαναν, πέθαναν.

Ο αριθμός των ασθενών που εξαπάτησε εκτιμάται ότι είναι μεγάλος, ενώ από τα μέχρι τώρα στοιχεία της αστυνομικής έρευνας έχουν προσδιοριστεί (45) τουλάχιστον περιπτώσεις.

Ο εν λόγω απατεώνας συνελήφθη προχθές, μετά από ένταλμα που εκδόθηκε σε βάρος του και πλέον είναι αντιμέτωπος με σοβαρότατες κατηγορίες που αφορούν ανθρωποκτονία κατά συρροή, διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, αντιποίηση ιατρικού λειτουργήματος και απάτη, ενώ οι αρχές αναζητούν συνεργάτες του. Ήδη έχει οδηγηθεί στον ανακριτή και έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί την Δευτέρα.

Σύμφωνα με στοιχεία που περιλαμβάνονται στην δικογραφία, φαίνεται πως ο "γιατρός" έχει καταφέρει να αποσπάσει από τις οικογένειες των -γνωστών στις Αρχές- θυμάτων του ποσό που υπερβαίνει τις 53 χιλιάδες ευρώ, ενώ βασικό ρόλο στην όλη δράση του 47χρονου φαίνεται να έχει η σύζυγος του η οποία εμφανιζόταν ως γόνος γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας.

Στο στόχαστρο των ερευνών των Αρχών, πλην της συζύγου του κατηγορουμένου, έχουν τεθεί και δύο γιατροί οι οποίοι ωστόσο, σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές, δεν αποκλείεται να εξαπατήθηκαν και αυτοί από τον κατηγορούμενο.

Αυτός πήρε το δρόμο της Δικαιοσύνης. Ωστόσο, είναι σίγουρο ότι θα συνεχίσουν να υπάρχουν απατεώνες σαν την αφεντιά του, που θα πουλάνε «θεραπείες» και ελπίδες σε απελπισμένους ανθρώπους, αποκομίζοντας οικονομικά οφέλη.

Είναι σοβαρή αρρώστια ο καρκίνος και δυστυχώς διαμορφώνεται έδαφος για να δράσουν και οι αετονύχηδες. Ειδικώς, στις περιπτώσεις που η ασθένεια είναι προχωρημένη, που ο ασθενής νιώθει απογοήτευση, διαμορφώνονται προϋποθέσεις για να πέσει θύμα κάποιου απατεώνα. Μην κρυβόμαστε, πολλοί από εμάς έχουμε γίνει αποδέκτες προτάσεων να ακολουθήσουμε κάποιες μεθόδους, διαφορετικές από αυτές που μας έχουν υποδείξει οι θεράποντες γιατροί μας.

Ένα θεωρώ ότι πρέπει να κάνουμε: την όποια πρόταση μας κάνουν να τη θέτουμε υπόψη του γιατρού μας κι αυτός θα μας συμβουλεύσει κατάλληλα.

Κυκλοφορούν διάφορες «θεραπείες», «ειδικά διαιτολόγια», «ειδικές ουσίες», «νέες μέθοδοι» «βότανα και μαντζούνια» και άλλα παρόμοια. Το λιγότερο είναι ότι κάποιος αετονύχης ή τσαρλατάνος μπορεί να σου αποσπάσει κάποια χρήματα. Το σημαντικότερο είναι ότι μπορεί να σε οδηγήσει σε περιπέτειες που να επιβαρύνουν την υγεία σου.

Δεν υποστηρίζω ότι όλοι είναι απατεώνες ή τσαρλατάνοι. Όμως είναι σίγουρο ότι δεν είναι εύκολο σε έναν ασθενή να ξεχωρίσει το αληθινό από το ψεύτικο, το πραγματικό από το πλασματικό. Αυτό μπορεί να το κάνει μόνον εκείνος που έχει ειδική γνώση, δηλαδή ο γιατρός.

Έστω και το παραμικρό λοιπόν που αφορά στη  θεραπεία μας δεν πρέπει να γίνεται χωρίς την έγκριση του γιατρού μας. Και αν για κάποιο λόγο πάψουμε να εμπιστευόμαστε τον γιατρό μας, ας αναζητήσουμε κάποιον άλλο γιατρό. Δεν είναι λύση να καταφύγουμε στον απατεώνα, ή τον τσαρλατάνο.

Δεν σας κρύβω ότι θύμωσα πολύ με τον άθλιο αυτό τύπο, τον 47χρονο δήθεν γιατρό. Και μου βγήκε να γράψω αυτό το σημείωμα σήμερα για να ενημερωθούν και όσοι τυχόν δεν το έχουν διαβάσει και να αφήσω για τις επόμενες ημέρες δύο πολύ ενδιαφέροντα θέματα.

Το ένα είναι ένα εξαιρετικό αφιέρωμα που έκανε για το «Ημερολόγιο ενός καρκινοπαθούς» η δημοσιογράφος και συγγραφέας (πρόσφατο έργο της η «Μυρωδιά του Αχινού» που εξελίσσεται σε best seller του καλοκαιριού) Γιώτα Κοντογεωργοπούλου, στην εφημερίδα της Πάτρας «7 ΗΜΕΡΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ». Ευχαριστώ πολύ την Γιώτα για τα καλά λόγια που χρησιμοποιεί για μένα και για την στήλη μας.

Το δεύτερο θέμα είναι η εξιστόρηση από τον καλό μου Αγρινιώτη συνάδελφο Νίκο Αγγελόπουλο, της δικής του εμπειρίας. Χτυπήθηκε από καρκίνο πριν δύο χρόνια, σε ηλικία μόλις 33 χρονών.

Τις επόμενες ημέρες θα παρουσιαστούν στη στήλη μας και  τα δύο αυτά θέματα. Ως τότε, προσοχή στις κακοτοπιές και στους απατεώνες. Δίνουμε τη  μάχη μας με το κεφάλι ψηλά και πάντα με αισιοδοξία. Και φυσικά, εμπιστευόμενοι μόνον τους γιατρούς μας και κανέναν αγνώστου προελεύσεως «σωτήρα»…

Σε αυτό το email [email protected] στείλτε μου τα μηνύματά σας (σκέψεις, συναισθήματα, εμπειρίες ή προβλήματα που αντιμετωπίζετε και θέλετε να ερευνήσουμε), ή το τηλέφωνό σας (αν θέλετε να επικοινωνήσουμε τηλεφωνικά) και να είστε σίγουροι ότι η δύναμη που θα δώσει ο ένας στον άλλον θα είναι ένας ισχυρός σύμμαχος στη μάχη που δίνουμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην Πάτρα έχουμε την τύχη να υπάρχει ένας από τους κορυφαίους ογκολόγους της Ελλάδας

Αν ο φίλος μου Τάκης Γκίκας είχε προσέξει, τώρα ίσως να ζούσε…

Όταν ο καρκίνος χτύπησε την Χρυσούλα, στα 29 της χρόνια

Δείτε όλο το Ημερολόγιο

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Το ημερολόγιο